Mitä on aivo-orjuus?

Olen muissa blogeissani joskus käsitellyt uskontoja ja myös sivunnut pintapuolisesti muita ideologioita. Suosittelen tutustumaan ainakin seuraaviin kirjoituksiini:

Tässä blogissani ajattelin esitellä keksimääni termiä aivo-orjuus. Mitä on aivo-orjuus? Se on sitä, että ihminen luopuu omista ajatuksistaan ja ulkoistaa ajattelun jollekin toiselle. Uskonnoissa ja poliittisissa ideologioissa tyypillisesti tarjotaan kansalaisille valmiita ideoita, kieltoja, rajoituksia, käskyjä ja kehotuksia. Hyvin tavallista myös on, että esimerkiksi uskonnoissa väitetään, että käskyt ja kiellot ovat peräisin yliluonnollisista lähteistä, jumalalta tai polyteistisissa traditioissa monilta jumalilta. Käskyt ja kiellot on myös yleensä vastaanottaneet "jumalan valitut" tai "profeefat", siis välimiehet "kommunikaatiossa yläkertaan".

Tavallisesti uskonnoissa myös käskyt ja kiellot on vastaanotettu satoja tai jopa tuhansia vuosia sitten. Nykyaikana kun taikausko on vähentynyt ja tieteellinen kehitys edistynyt, jumalat eivät enää puhu ihmisille. Ei ole enää profeettoja. Tosin poikkeuksiakin löytyy: L. Ron Hubbard perusti vuonna 1954 uuden uskonnon nimeltä skientologia. Sen kuuluisia jäseniä ovat esimerkiksi näyttelijä Tom Cruise ja muusikot Chick Corea ja Edgar Winter.

Jotkut maat, muistaakseni ainakin Saksa, ovat kieltäneet skientologialta uskonnon statuksen. Ne pitävät skientologiaa vain huijarien firmana, jonka bisnesmalliin kuuluu kerätä tyhmiltä rahat pois. Nuo maat eivät kuitenkaan ole johdonmukaisia: ihan sama bisnesmalli muillakin uskonnoilla on. Hubbard vain kehitteli oman uskonlahkonsa ja tuotteisti sen vastaamaan kunnolla oikeaa firmaa. Jotta skientologiassa voisi edetä, pitää olla pätäkkää, jotta voisi ostaa kalliita kursseja ja "auditointeja", jotka auttavat skientologia etenemään kohti jaloa päämäärää, "mielen clear-tilaa". Jostain sellaisesta siinä on kyse - en enää muista kaikkia yksityiskohtia, mutta hullua touhua se on.

Aivo-orjat ovat siis niitä, jotka ovat antautuneet esimerkiksi kristinuskolle, islamille tai skientologialle. Heitä viedään kuin pässejä narussa "pyhien kirjoitusten" ja niitä tulkitsevien auktoriteettihahmojen toimesta. Kristityillä on piispoja, pappeja, pastoreita, rovasteja ja joillakin muslimeilla on imaameja. Aina siis on muka olemassa meitä "viisaampia" ihmisiä, jotka kertovat kansalaiselle miten tulee ajatella, miten tulee toimia ja miten ei tule toimia. Miten naurettavaa pelleilyä ja huuhaata!

Uskonnot pyrkivät kontrolloimaan aivo-orjiltaan mm. seuraavia asioita:

Myös poliittiset puolueet ja ideologiat edistävät aivo-orjuutta. Kannattamalla vasemmistoa tai oikeistoa ihminen implisiittisesti allekirjoittaa niiden "uskontunnustukset". Eli vasemmistolaiset ovat kykenemättömiä myöntämään, että oikeisto voisi olla oikeassa missään asiassa ja vastaavasti oikeistolaiset eivät koskaan myönnä, että vasemmistolla voisi olla joitakin hyviä ajatuksia. Sitoutuminen aivo-orjaksi estää normaalin, kriittisen, omaehtoisen ajattelun!

Toistan vielä, että on ensiarvoisen tärkeää hoksata, että uskonnot ja poliittiset ideologiat ovat kumpikin vain ideologioita, joissa auktoriteettiasemassa olevat ihmiset päättävät sinun puolestasi miten tulee ajatella! Siksi kehotankin kaikkia irtautumaan aivo-orjuudesta ja alkamaan ajatella itsenäisesti.


LISÄYS YLLÄ OLEVAAN BLOGIKIRJOITUKSEEN 2018-02-03: Entä jos joku haluaa itse olla aivo-orjana? Jotkut kansalaiset ovat tosiaan kykenemättömiä ottamaan vastuuta omasta elämästään ja itsestään. Ihminen polveutuu eläimistä ja geeneissämme saattaa olla jäljellä laumakäyttäytymisen piirteitä. Valitettavasti on olemassa joukko ihmisiä, jotka ovat henkisesti veteliä vässyköitä ja he kaipaavat vahvoja johtajia antamaan heille ohjeita ja jopa suoria käskyjä.

Olen suureksi harmikseni keskustelupalstoilla törmännyt tuollaisiin vässyköihin, jotka ihmettelevät mitä se heille tarjottu itsenäisyys ja vapaus toisi lisäarvona. Niin, mitäpä heille voisi sanoa? Aivo-orjina toimivat vässykät maksavat mielellään kirkollisveronsa joka vuosi ja tottelevat lammasmaisesti ylhäältä annettuja käskyjä. Se tuo heidän elämäänsä turvallisuudentunnetta. Nämä ihmiset tarvitsevat myös "Jumalan" elämäänsä, sillä he eivät oikein koskaan ole päässeet eroon äitinsä tissistä. Aikuisena pitäisi tehdä itsenäisiä päätöksiä ja olla vastuussa omasta elämästään - miten se onnistuu kun on pitänyt muuttaa pois kotoa vanhempien helmoista? Siispä he kuvittelevat itselleen "taivaan Isän", joka kaitsee heitä ja käskyttää heitä ihan kuin isä ja äiti tekivät lapsena. He myös uskovat poliitikkojen valheet mukisematta ja ihailevat kuninkaallisia ja presidenttejä.

Koska heidän kriittinen ajattelukykynsä on surkeaa, voi hyvin olla mahdollista, että tällaisten ihmisten henkinen vapautuminen aivo-orjuudesta ei kertakaikkiaan onnistu millään keinolla. Vässyköillä on edelleen geeneissään paljon laumasieluisuutta, he haluavat palavasti olla aivo-orjia ja viihtyvät mainiosti siinä roolissa. Valitettavasti näistä vässyköistä on myös helppoa muokata vaikkapa terroristeja ja muita pahantekijöitä, sillä jos he kohtaavat voimakkaalta vaikuttavia auktoriteettihahmoja, joilla on ilkeitä päämääriä, niin nämä aivo-orjat eivät kykene vastustamaan heidän komentojaan. Toisin sanoen heitä on helppoa hallita sekä hyvässä että pahassa - he ovat käskyläisiä, joiden toimet päätetään ulkopuolelta.


LISÄYS YLLÄ OLEVAAN BLOGIKIRJOITUKSEEN 2018-02-04: Jotkut kuvittelevat vapautuvansa aivo-orjuudesta siten, että he eroavat kirkosta, mutta jatkavat uskomista Raamattuun. On tietysti totta, että silloin heillä ei ole enää kirkon piirissä käskijöitä ja hallitsijoita, mutta tästä huolimatta he ovat silti aivo-orjia. Heidän hallitsijansa vain sattuvat olemaan kuolleita jo useita vuosisatoja sitten! Nämä aivo-orjat ottavat kiltisti käskyjä vastaan niiltä äijiltä, jotka ovat kirjoittaneet Raamatun aikoja sitten. Ei ne Raamatun sadut miltään jumalalta peräisin ole, vaan ne ovat ihan ihmisten keksimiä juttuja. On todella surkeaa ja säälittävää, että vielä nykyaikanakin muinaisten kamelikuskien nuotiosadut vaikuttavat monien ihmisten elämään käskyjen ja kieltojen muodossa.