Raamattu halveksii naista

Aiemmassa blogissani Kristinusko ja islam ajavat miehen ylivaltaa kerroin kuinka kristinusko ja islam korottavat miestä naisen kustannuksella. Islamin kohdalla perustelin asiaa, mutta jätin Raamatun tutkimisen kotitehtäväksi. Se oli minulta virhe. Ei voi olettaa, että kukaan jaksaisi kahlata läpi tuota loputtoman pitkäveteistä, tylsää ja vanhentunutta kirjakokoelmaa.

En halunnut ryhtyä siihen itsekään, joten siksi en jaksanut kaivaa oikeita kohtia esille vaikka tiesinkin niiden olevan Raamatussa. Äsken kuitenkin löysin eräältä keskustelupalstalta muutamia hyviä esimerkkejä. On näitä varmasti paljon lisääkin, mutta tässä alkua:

Tyhmyys on nainen, levoton ja yksinkertainen, eikä hän mistään mitään tiedä. (Sananlaskut 9:13, Raamatun käännös 1933/1938)

Vaimot, olkaa omille miehillenne alamaiset niinkuin Herralle; sillä mies on vaimon pää, niinkuin myös Kristus on seurakunnan pää, hän, ruumiin vapahtaja. Mutta niinkuin seurakunta on Kristukselle alamainen, niin olkoot vaimotkin miehillensä kaikessa alamaiset. (Kirje Efesolaisille 5:22-24, Raamatun käännös 1933/1938)

[N]iin myös vanhat naiset olkoot käytöksessään niinkuin pyhien sopii, ei panettelijoita, ei paljon viinin orjia, vaan hyvään neuvojia, voidakseen ohjata nuoria vaimoja rakastamaan miehiänsä ja lapsiansa, olemaan siveitä, puhtaita, kotinsa hoitajia, hyviä, miehilleen alamaisia, ettei Jumalan sana pilkatuksi tulisi. (Kirje Titukselle 2:3-5, Raamatun käännös 1933/1938)

Samoin te, vaimot, olkaa alamaiset miehillenne, että nekin, jotka ehkä eivät ole sanalle kuuliaisia, vaimojen vaelluksen kautta sanoittakin voitettaisiin, kun he katselevat, kuinka te vaellatte puhtaina ja pelossa. Älköön teidän kaunistuksenne olko ulkonaista, ei hiusten palmikoimista eikä kultien ympärillenne ripustamista eikä koreihin vaatteisiin pukeutumista, vaan se olkoon salassa oleva sydämen ihminen, hiljaisen ja rauhaisan hengen katoamattomuudessa; tämä on Jumalan silmissä kallis. Sillä näin myös muinoin pyhät vaimot, jotka panivat toivonsa Jumalaan, kaunistivat itsensä ja olivat miehillensä alamaiset; niin oli Saara kuuliainen Aabrahamille, kutsuen häntä herraksi; ja hänen lapsikseen te olette tulleet, kun teette sitä, mikä hyvää on, ettekä anna minkään itseänne peljättää. (Ensimmäinen Pietarin Kirje 3:1-6, Raamatun käännös 1933/1938)

Tässä siis karut tosiasiat suoraan Raamatusta. Aiemmassa blogissani Martti Luther oli inhottava kusipää kirjoitin, että Luther perusti naisen halveksintansa ja sovinisminsa Raamattuun. Toimikoon tämä blogikirjoitus samalla kiistattomana todisteena tuostakin väitteestä. Kyllä Luther tunsi Raamattunsa paremmin kuin moni muu.


LISÄYS YLLÄ OLEVAAN BLOGIKIRJOITUKSEEN 2017-11-07: Löysin eräältä toiselta keskustelupalstalta lisää todisteita naisen alistamisesta.

Muslimit sanovat, että myös Raamattu käskee naisia käyttämään pään peittävää huivia. He ovat siinä ihan oikeassa. Niin Raamatussa todella sanotaan:

Mutta minä tahdon, että te tiedätte sen, että Kristus on jokaisen miehen pää ja että mies on vaimon pää ja että Jumala on Kristuksen pää. Jokainen mies, joka rukoilee tai profetoi pää peitettynä, häpäisee päänsä. Mutta jokainen vaimo, joka rukoilee tai profetoi pää peittämätönnä, häpäisee päänsä, sillä se on aivan sama, kuin jos hänen päänsä olisi paljaaksi ajeltu. Sillä jos vaimo ei verhoa päätään, leikkauttakoon hiuksensakin; mutta koska on häpeäksi vaimolle, että hän leikkauttaa tai ajattaa hiuksensa, niin verhotkoon itsensä. Miehen ei tule peittää päätänsä, koska hän on Jumalan kuva ja kunnia; mutta vaimo on miehen kunnia. Sillä mies ei ole alkuisin vaimosta, vaan vaimo miehestä; (Ensimmäinen kirje korinttilaisille 11:3-8, Raamatun käännös 1933/1938)

On tosin kyseenalaista käsketäänkö tuossa peittämään päänsä jatkuvasti. Minusta näyttää siltä, että käsky koskee vain "profetoimista" ja "rukoilemista".