Evankelisluterilaisen firman rakenne

Evankelisluterilainen firma on hierarkinen bisnesorganisaatio, jonka liikeideana on myydä kansalle kamelikuskien muinaisia nuotiosatuja. Hierarkian ylimmäksi auktoriteetiksi kyseinen firma on keksinyt Jumalan. Siis tämä organisaatio uskottelee kansalle, että sillä on jonkinlainen yhteys "yläkerran herraan".

Kerroin keväällä 2010 blogissani Arkkipiispaehdokkaan hiillostus kuinka eräs ystäväni ("Tiedustelija") oli tiedustellut arkkipiispaehdokkaalta tiettyjä asioita, joita ehdokas oli väittänyt tosiksi. Arkkipiispaehdokas oli mm. sanonut seuraavaa:

Kirkko on yhteisö, jossa käymme jatkuvaa dialogia Jumalan kanssa. Jumala on uskonut tiedon itsestään eli sanansa sekä muut rakkautensa ja armonsa välikappaleet kirkolleen. Siksi hänet voi täydellisimmin kohdata tässä uskon yhteisössä. Kirkon jäsenyys merkitsee tietoista ja konkreettista yhteyttä perimmäiseen todellisuuteen.

Mielestäni Tiedustelija osoitti sähköpostikirjeenvaihdossaan arkkipiispaehdokkaan kanssa, että kyseinen teologian professori oli yrittänyt röyhkeällä tavalla huijata kansaa. Mutta ei siitä tässä sen enempää - lue kyseisestä vanhasta blogistani Tiedustelijan analyysi ja koko kirjeenvaihto.

Alla olen esittänyt kaaviokuvassa evankelisluterilaisen firman rakenteen sellaisena kuin se näyttäytyy meille firman itsensä kertomana. Ylimpänä on siis Jumala ja häntä hierarkiassa seuraavat:

  1. Jumala (Jeesus, jonka jumalallisia mahtikäskyjä ja taivaallisia komentoja tämä firma väittää olevan Raamatussa. Evankelisluterilaisen firman mukaan Jeesus eli Jumala on yhteydessä heidän firmaansa. Lue aikaisempi blogini Kolminaisuusopin kestämättömyydestä, jossa olen Raamatun itsensä ja logiikan avulla todistanut, että Jeesus ei ollut mikään Jumala.)
  2. Arkkipiispa (näitä voi käsittääkseni olla vain yksi kerrallaan. Arkkipiispan sanotaan kai olevan hierarkiassa samalla tasolla kuin "tavalliset" piispat, mutta koska arkkipiispaa varten on keksitty oma terminsä ja arvonsa, niin on luontevaa esittää hänet korkeimpana auktoriteettina heti Jumalan jälkeen. Arkkipiispa voidaan siis nähdä evankelisluterilaisessa firmassa vähän vastaavassa johtoasemassa kuin Paavi katolisessa kirkossa, mutta hän ei kuitenkaan ole yhtä mahtava.)
  3. Piispat (nämä ovat evankelisluterilaisen firman kovimpia sankareita ja mahtihenkilöitä. Käsittääkseni esimerkiksi piispainkokous voi mahdillaan päättää firmassa erilaisista asioista ja se voi antaa lausuntoja edustaen koko firmaa.)
  4. Rovastit ("rovasti" on käsittääkseni arvonimi, joka annetaan tässä firmassa vain "ansioituneille" papeille. Luullakseni rovastin asema tavallisiin pappeihin nähden on vähän vastaava kuin arkkipiispan suhde tavallisiin piispoihin. He ovat firman omien juttujen mukaan tasa-arvoisia, mutta koska kuitenkin nämä asemat on eri termeillä eriytetty toisistaan, voidaan puhua eri asemistakin.)
  5. Papit (kansalaista lähinnä oleva auktoriteettihahmo firmassa. Kuten ylempänsäkin hierarkiassa, hän tienaa palkkansa kusettamalla kansaa ja elää kirkon saamilla verotuloilla, joita maksavat firman jäsenet ja lain pakottamina myös muut firmat Suomessa.)
  6. Kansalaiset (tämä tarkoittaa pääasiassa tavallisia kirkon rivijäseniä, jotka toimivat lypsylehminä ja rahoittajina firman ahneudelle. Silti tämä joukko on laajempikin, sillä Suomessa laki pakottaa kaikki muut firmat maksamaan veroja evankelisluterilaiselle firmalle, vaikka maksavassa firmassa ei olisi ainoatakaan evankelisluterilaisen firman jäsentä! Näin siis evankelisluterilainen firma riistää rahaa paitsi jäseniltään, myös niiltä, jotka eivät haluaisi tukea kyseistä firmaa!)
evankelisluterilaisen firman rakenne
evankelisluterilaisen firman rakenne sen itsensä väittämänä

Ylempi kaaviokuva siis näyttää meille mitä evankelisluterilainen firma haluaa kansalle uskotella. Siis se väittää, että firma saa valtuutuksensa yliluonnollisista lähteistä, joltain suurelta ja mahtavalta Jumalalta. Näinhän kaikki kristilliset lahkot itsestään väittävät. Jos tutkimme katolisen kirkon rakennetta, niin se on periaatteessa aivan vastaava, mutta sen mahtihahmot ovat erilaisia ja esimerkiksi naisia ei siellä siihen joukkoon kelpuuteta.

Miltä kaavio näyttäisi jos se olisi totuudenmukainen? Se olisi melkein samanlainen, mutta Jumala olisi poistettu:

evankelisluterilaisen firman rakenne 2
evankelisluterilaisen firman rakenne todellisuudessa

Kun Jumala on poistettu firman hierarkisesta rakenteesta, mitä se käytännössä tarkoittaa? Yksinkertaisesti sitä, että valta ja rahamahti ei olekaan millään Jumalalla. Kenellä se sitten on, eli kuka hyötyy firmassa? Vastaus tähänkin kysymykseen on yksinkertainen. Tutkitaan kaaviokuvaa edelleen ylhäältä alaspäin niin näemme millainen todellisuus on! Arkkipiispa piispoineen on hierarkian huipulla kuninkaan roolissa. Sitten tulevat rovastit, sitten tavalliset papit. He kaikki saavat firman tuloista palkkansa, siis kylmää käteistä ja sen lisäksi heillä on paljon valtaa kansaan ja yhteiskuntaan nähden. Karmeaa!

Eilen viittasin siihen miten kirkko toimii taas kerran eettisen kehityksen jarruna blogissani Piispat vastustavat eutanasiaa. Pysähdy nyt miettimään tätä asiaa. Rajoittuuko piispojen valta ja ilkeä mahti evankelisluterilaisen firman sisälle? Ei tietenkään! Kuten eilisessä blogissani kerroin, piispat yrittävät ulottaa mahtinsa ulkopuoliseen yhteiskuntaankin eli he tahtovat toimia moraalinvartijoina ja eettisinä auktoriteetteina, joita meidän tulisi kuunnella ja kunnioittaa.

Valtiomme on hedelmällisessä symbioosissa firman kanssa ja piispat on aina kutsuttu presidentinlinnaan itsenäisyyspäivänä. Se on poliittisen eliitin symbolinen kumarrus uskollisille yhteistyökumppaneilleen: "Kiitos avustanne, piispat. Jatketaan ensi vuonnakin samaan malliin!". Niin he lyövät kättä päälle ja taputtavat toisiaan selkään. Vastaavasti poliitikot käyvät näyttäytymässä erilaisissa uskonnollisissa juhlissa ja rukoustilaisuuksissa kirkoissa.

Tässä kuvassa huomaa miten kirkossakin suurimmat sankarit saavat yksityispaikat eturivistä. Se on sitä piispojen vieraanvaraisuutta. Presidentti Sauli Niinistöä hymyilyttääkin hieman kun kuvaaja ottaa potrettiaan: "Tässä sitä ollaan, kirkossa, huomatkaa meidät!". Pääministeri Juha Sipilä, harras lestaatiolainen ja lahkolainen, on saanut hänkin sentään ihan kakkosrivin paikan:

poliitikot kirkossa

Huomaa myös miten tuossa blogissani kerroin piispojen väittävän olevansa huolissaan kaikkien ihmisten ihmisarvosta. Tosiasiassa se ei heitä kiinnosta, mistä toimii todisteena se, että he eivät hyväksy homojen ja lesbojen kirkkovihkimistä avioliittoon. Tänä vuonna 2017 kirkko on moittinut ja rankaissut pappeja, jotka ovat vihkineet kirkossa avioliittoon samaa sukupuolta olevia pareja. Piispojen tekopyhyys on kuvottavaa.

Piispat väittivät eilen lisäksi olevansa huolissaan siitä, että lääkärit velvoitettaisiin eutanasiassa tappamaan potilaitaan. Näin ei heidän mukaansa saisi tehdä. Sota-aikana he kuitenkin siunaavat sotilaidemme rynnäkkökiväärit ja muut aseet, jotta niillä voitaisiin tehokkaammin tappaa vihollisia! Tappaminen on siis heidän mielestään jopa isänmaallisten kansalaisten velvollisuus kunhan se tehdään kuten kirkko ja valtio haluavat!

Tietenkään heidän siunauksillaan tai siunaamatta jättämisillään ei ole mitään oikeaa vaikutusta mihinkään, mutta siunaus on silti aika taitava hämäysoperaatio, joka voi merkitä psykologisesti jotain kentällä taisteleville sotilaille ja valaa heihin taistelutahtoa. Piispat ja papit siis ikäänkuin siunauksellaan kannustavat sotilaitamme näiden tappopuuhissa. "Jumalakin on meidän puolellamme!", piispat sanovat. Mutta samaa sanovat kyllä naapurivaltionkin piispat omille sotilailleen. Hah hah haa! Ei helvetti.

Oli miten oli, olen nyt paljastanut millainen evankelisluterilaisen firman valtarakenne on. Kyseinen firma markkinoi pelkkää huuhaata, mutta koska firman jäsenten vauvat liitetään automaattisesti myös kyseisen firman jäseniksi kasteessa, niin firmalle riittää lypsylehmiä. Kannatus on kuitenkin laskussa ja kirkosta erotaan innolla. Onkin mukavaa huomata, että nuoria ja nuoria aikuisia ei enää evankelisluterilainen firma tai muut uskonlahkot kiinnosta, vaan he ovat uskonnottomia.

Entä jos ihminen kaipaa uskoa "johonkin korkeampaan voimaan"? Evankelisluterilainen firma tahtoo uskotella, että sen jäsenyys edistäisi tuota asiaa jollain tavalla. Eli he väittävät, että kansalainen tarvitsee heidän bisneshierarkiansa kaikkine välimiehineen, jotta "yhteys yläkertaan" syntyisi. Näinköhän lienee? Jos kerran kaikki ihmiset ovat tasavertaisia, niin jos on olemassa jokin "korkeampi voima", niin miksi kukaan tarvitsisi pappeja, rovasteja, piispoja tai arkkipiispaa yhtään mihinkään?

Silloin kaaviokuva näyttäisikin seuraavalta:

rakenne ilman firmaa
rakenne ilman evankelisluterilaista firmaa

Siksi moni jollain tapaa hengelliseksi itsensä lukeva ihminenkin eroaa evankelisluterilaisesta firmasta ja muista lahkoista, sillä mikään järjellinen peruste ei tue hierarkisia valtarakenteita, joissa alistetaan ihmisiä Raamatun sairaille valheille ja kerätään heiltä rahaa. Ei kai todellinen hengellisyys voi perustua firmoihin, välimiehiin ja rahaan? Ozzy Osbourne totesi kerran: "I don't believe you have to pay to see God". Hän oli aivan varmasti tuossa oikeassa.

Kirkosta eroaminen onnistuu nykyään kätevästi netin kautta vaikkapa tästä linkistä.