Martti Luther oli inhottava kusipää

Martin Luther 1529

Luin MTV:n tekstitv:ltä, että Suomessa, Saksassa ja monissa muissa maissa juhlitaan tänään "uskonpuhdistuksen" 500-vuotisjuhlaa. 31.10.1517 saksalainen munkki ja teologi Martti Luther perusti oman uskonlahkonsa ja erotti sen katolisesta kirkosta. Luther oli hyvin ankara Paavin vastustaja ja vihasi katolista kirkkoa suurella voimalla. Vielä nykyäänkin protestantit kutsuvat omahyväisesti Lutherin lahkolaisuutta "uskonpuhdistukseksi". Toki se meidän on myönnettävä, että katolinen kirkko toimi sikamaisesti ja se pyöritti mm. anekauppaa, jossa syntejään sai papeilta anteeksi maksamalla katoliselle kirkolle rahaa. Mutta evankelisluterilainen firma ei ole yhtään sen kummempi uskonlahko. Hekin lypsävät aivo-orjiltaan rahaa verojen ja kolehdin muodossa. Tämä firma myös pakottaa muut firmat maksamaan veroja itselleen, eli he ovat käsittämättömän ahneita ja röyhkeitä sikoja evankelisluterilaisessa lahkossaankin.

Evankelisluterilainen firma on oikeutettu saamaan rahaa esimerkiksi firmoilta, joissa on omistajina ja töissä pelkästään uskonnottomia. Kaikkien yritysten on Suomessa lain mukaan pakko tukea evankelisluterilaista firmaa!

Millainen oli Martti Luther, tuo evankelisluterilaisen firman perustaja ja suuri sankari? Ensinnäkään kukaan normaali ihminen ei ryhdy munkiksi, mutta koska Luther oli uskonkiihkoilija, hänestä tuli munkki.

Entä millaisia ajatuksia Lutherilla oli? Lukemattomia harhoja, jotka perustuivat enemmän tai vähemmän Raamattuun.

Hain äsken Pasilan kirjastosta lainaan kirjan Pöytäpuheita (tästä elämästä ja tulevasta). Kirja näyttää tältä:

martti luther poytapuheita book front

Olen lukenut sitä jo yli 20 vuotta sitten, mutta muistiinpanoni eivät ole enää tallessa. Jostain netistä juttuni ehkä löytyisi, mutta katsoin parhaaksi lainata kirjan kirjastosta uudelleen. Minua hävetti jo etukäteen lainaaminen, sillä en halua vaikuttaa uskovaiselta idiootilta, mutta onneksi lainaamisen pystyi hoitamaan omatoimisesti automaatilla eli minun ei tarvinnut kohdata ketään ihmistä tämä saastainen kirja käsissäni.

Sivulta 16 käy ilmi, että Luther kannattaa täysin sitä, että kansa alistetaan uskonnolle ja valtion hallitsijoille. Koska hallitsijat hyötyvät kirkosta (poliitikot saavat valtuutuksen itse "jumalalta") ja kirkko hyötyy hallitsijoista (he saavat verotusoikeuden, rahaa ja valtaa), niin tämä symbioosi hyödyttää molempia osapuolia. Kirjassa sanotaan:

Jumalan ja keisarin palveleminen

Tohtori Martti Lutherille sanottiin kerran: Jumalan ja keisarin palvelemisesta on vain vähän hyötyä. Tähän Luther vastasi hyvin vakavasti: Tuo on peräisin helvetistä ja paholaisen ulospieraisemaa, parjaavaa puhetta, joka hyökkää suoraan laintauluja vastaan. Ensinnäkin Jumala määrää: Sinun tulee rakastaa Herraa sinun Jumalaasi kaikesta sydämestäsi, kaikesta sielustasi ja kaikesta voimastasi (5. Moos. 6) ja palvella häntä yksin (Matt. 4). Toiseksi: Jokainen olkoon häntä hallitsevalle esivallalle alamainen (Room. 13). Kristus sanoo Matteuksen evankeliumin 22. luvussa: Antakaa Jumalalle, mikä Jumalan on, ja keisarille, mikä keisarin on.

Viimeistään nyt me voimme ymmärtää kirkon (arkkipiispan, piispojen, pappien, pastorien, rovastien) ja valtion (hallitsijat, poliitikot) läheiset välit.

Otetaan lisää esimerkkejä. Suomalainen uskonee, että taloja tarvitaan kylmän ilmanalan vuoksi. Luther oli toista mieltä ja kirjoittaa sivulla 26 seuraavasti:

Miksi asumme taloissa

Taivaan alle meidät on luotu. Se että asumme taloissa johtuu synnistä, Aadamin lankeemuksesta. Niin kuin sairaan ympärillä on apteekin lääkepulloja ja hän tarvitsee siteitä, samoin pitää meilläkin olla kamari, tupa, vaatteita, ruokaa, juomaa, vuoteita ja makuusijoja. Aikaisemmin - ennen Aadamin lankeemusta - olimme kuin lapset, jotka kirmaavat alastomina ja paljaina. Silloin ei tarvittu puuseppää, muuraria, räätäliä tai suutaria.

Lutherilla oli siis ihan vitunmoisia harhoja ihmisen perustarpeita koskien ja hän luuli, että "lankeemus" oli niiden takana.

Luther myös uskoi vakaasti Raamatun mukaan, että nainen on toisen luokan kansalainen. Mies on hänen mukaansa perheen pää ja nainen vaietkoon. Martti Luther oli sovinistisika pahimmillaan. Sivulla 33 hän kirjoittaa (korostus Kalevi Kolttosen):

Syömme ja juomme itsemme kuoliaiksi

Nuori ihminen on kuin käymätön viini, sitä ei voi pidätellä, sen täytyy käydä. Me syömme, juomme, nukumme, läskiinnymme ja piereksimme itsemme hengiltä. Onpa hienot syyt olla ylpeä. Kaikissa jäsenissämme hallitsee kuolema. Tytöt oppivat aikaisemmin puhumaan ja kävelemään kuin pojat, sillä rikkaruoho orastaa aina nopeammin kuin hyvät asiat. Näin nuoret neidot ovat kypsiä aikaisemmin kuin nuorukaiset.

Voi vittu, hoksaatko miksi tätä Pöytäpuheita kirjaa ei käsitellä pyhäkoulussa, uskontotunneilla tai rippikoulussa? Luther oli aivan järkyttävä paskakasa.

Luther myös uskoi aivan tosissaan paholaiseen ja harhoissaan kuvitteli sen vainoavan häntä. Sivulla 35 sanotaan:

Miten paholaisen voi häätää

Tohtori Luther kertoi usein karkottaneensa paholaisen terävillä sanoilla ja hauskoilla piloilla, mikäli ei pystynyt pääsemään siitä eroon pyhällä sanalla tai vakavilla puheilla. Jos se taas tahtoi raskauttaa hänen omaatuntoaan, Luther usein tokaisi: Paholainen, laskin housuihini, joko sinäkin sen haistoit ja kirjasit muiden syntieni jatkoksi? …

Evoluutiosta ei ollut Lutherin aikaan 500 vuotta sitten vielä mitään tietoa. Lutherin harhat olivat omaa luokkaansa ja hänen uskomuksensa esimerkiksi apinoista olivat täysin mielisairaita. Sivulla 36 Luther paljastaa:

Kolistajahenget ja apinat

Uskon, että pyhimykset taistelussa lyövät ja kuristavat monia pahoja henkiä, sanoo Origenes. Minä taas uskon, että lyödyistä ja voitetuista paholaisista tulee kolistajahenkiä tai "Lapin noitia", sillä ne ovat pilalle menneitä pahojahenkiä. Samoin uskon, että apinat ovat oikeita paholaisia.

Hulluilla on hullujen jutut, eli näitä Lutherin pöytäpuheita ei taitaisi kovin moni enää jaksaa ruokaillessaan kuunnella? Samalla sivulla hän toteaa vielä kuin alleviivatakseen hulluutensa:

Lääketiede ja lääke tekevät ihmiset sairaiksi, sillä lääkärit keksivät sairauksia. Matematiikka tekee surulliseksi. Teologia tekee ihmisistä syntisiä.

Niinpä! Teologia todellakin tekee ihmisistä syntisiä uskotellessaan heille Raamatun sairaita valheita. Jotain siis Marttikin oli ehkä tajunnut? Mutta nuo jutut lääketieteestä ja matematiikasta ovat taas sitä ihan käsittämätöntä roskaa.

Sukupuolirooleissakin Martti Luther uskoi kokonaan Raamattuun. Hän piti miestä ylempänä ja naista alempana. Luther kirjoittaa ylpeänä sivulla 67 (korostus Kalevi Kolttosen):

Miehet ja naiset

Miehillä on leveä rintakehä ja kapea lantio, siksi heillä onkin enemmän ymmärrystä kuin naisilla. Näillä on ahdas rintakehä, leveä lantio ja takapuoli, sillä heidän tulee pysyä kotona, istua rauhassa sisällä, huolehtia taloudenhoidosta, kantaa ja kasvattaa lapsia.

Joko sinuakin oksettaa yhtä paljon kuin minua? Tällainen siis oli evankelisluterilaisen firman perustanut munkki ja teologi Martti Luther. Mutta en ole vielä lopettanut. Käydään vielä kirjaa läpi, sieltä pitäisi vielä löytyä jotain muutakin sairasta juttua.

Muistelen, että kirjassa oli vielä juutalaisvainoa ja antisemitismiä, mutta on siellä näköjään myös Lutherin kanta islamiin. Sivulla 77 hän kirjoittaa:

… Mutta koska ihmiset ajan mittaan kyllästyivät evankeliumiin ja syntyi monia harhaoppeja, ilmaantui inhottava Muhammed koraaneineen. Siitä lähtien ihmiset päästivät Kristuksen käsistään ja palvoivat Muhammed-pirua. Näin oli paavikunnassakin.

Omassa uskonlahkossaan Luther ei tietysti nähnyt harhaoppeja tai vikoja.

Kävin nyt koko tämän roskakirjan läpi pikaisesti silmäillen, mutta en löytänyt kaikkea etsimääni. Luther kuitenkin vihasi juutalaisia ja aion saattaa sen kansan tietoon. Etsin tietoja netistä ja löysinkin niitä! Tutkipa sivua Wikisitaatit. Poimin sieltä joitakin Martti Lutherin sanontoja:

Juutalaiset ansaitsevat tulla hirtetyiksi seitsemän kertaa korkeammalle kuin tavalliset varkaat. -teoksesta Pöytäpuhe

Mielenkiintoista! Tästä Pöytäpuheet kirjasta on tietääkseni olemassa myös vuoden 1937 painos suomeksi. Pasilan kirjastosta lainaamani on vuodelta 1983. Meillä on kaksi mahdollisuutta:

  1. Olen epähuomiossa sivuuttanut kyseisen kohdan kun kävin äsken kirjaa läpi. Tämä on täysin mahdollista.
  2. Uudesta painoksesta on poistettu juutalaisvastaisuus, jotta totuus Martti Lutherista ei tulisi ilmi. Onneksi näin netin kautta tietoa kuitenkaan ei voida sensuroida!

Huomaa, että Wikisitaatit sivulla on vielä herkullisempaakin materiaalia, josta Hitler ja natsitkin olisivat ylpeitä:

Meidän pitäisi kostaa juutalaisille ja tappaa heidät. -teoksesta Pöytäpuhe

Nuo siis ovat alkuperäisestä Pöytäpuhe tai Pöytäpuheita kirjasta, mutta evankelisluterilainen firma haluaa, että näistä asioista ei puhuttaisi. Wikisitaateissa on myös lainaus:

Kun sinä näet jonkun juutalaisen tai häntä ajattelet, niin puhu itseksesi näin: katso, tuo turpa, jonka tuolla näen, on joka lauantai kironnut, sadatellut ja syljeskellyt minun rakasta Herraani Jeesusta Kristusta. (SSSK)

Yllä olevassa lainauksessa lopussa oleva koodi "SSSK" tarkoittaa Laine, Jarkko (toim.): Suuri sitaattisanakirja, Otava, 1989. ISBN 9511109618. Eli tuokin lainaus on tarkistettavissa lainaamalla kirjastosta kyseinen kirja.

Minä aion palauttaa Martti Lutherin Pöytäpuheita jo huomenna Kallion kirjastoon. En missään tapauksessa halua pitää tuota saastaista teosta kotonani yhtään kauempaa kuin tarpeellista. Ja nyt kun olen kirjannut nämä tiedot siitä sivustolleni, minun ei enää tarvitse koskaan koskea tuohon kirjaan. Riittää, että laitan linkin tähän blogiini.


LISÄYS YLLÄ OLEVAAN BLOGIKIRJOITUKSEEN 2017-11-01: Kallion kirjasto on ollut 18.09.2017 alkaen remontissa ja se kestää 4kk. Onneksi katsoin tiedot netistä ennen käyntiä siellä. Palautinkin siksi Pöytäpuheita keskustan musiikkikirjastoon. Sielläkin palautus onnistui automaattisesti ilman kirjastovirkailijaa, joten minun ei tarvinnut hävetä tätä roskakirjaa.