THL ehdottaa huumeidenkäytön dekriminalisointia, Neuvosto-Suomen poliisijohto tyrmää ajatuksen

Iltalehti uutisoi eilen 13.02.2018 artikkelissaan, että THL eli Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitos ehdottaa huumeidenkäytön dekriminalisointia Suomessa. Portugalissa vastaavaa päätös tehtiin jo vuonna 2001 eli peräti 17 vuotta sitten eikä mitään ongelmia ole ilmennyt näinkään pitkän ajan seurannassa. Iltalehti kirjoittaa:

THL: Huumeiden käytöstä ei tulisi enää rangaista

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ehdottaa, että huumeiden käyttöön puututtaisiin jatkossa sosiaali- ja terveydenhuollon käytettävissä olevin keinoin.

Valtaosa huumausaineiden käyttörikoksista koskee kannabista. Yli 60 prosenttia 25-34-vuotiaista on sitä mieltä, ettei kannabiksen käytöstä tulisi rangaista.

THL:n mukaan rangaistus ei toimi käytön ja sen haittojen ehkäisemisessä. Hakkarainen viittaa muun muassa Portugaliin, jossa huumeiden käytön rangaistavuudesta luovuttiin vuosituhannen alussa, vuonna 2001. Portugalissa muutos on ollut positiivinen:

- Siellä tulokset ovat olleet hirveän lupaavia siinä, että käyttö ei ole lisääntynyt. Sen sijaan huumehaittojen, kuten huumekuolemien ja tartuntatautien, esiintyvyys on todella vähentynyt oikein merkittävästi, Hakkarainen sanoo.

Huoli nuorista

Huumeiden käyttörikoksesta tulee aina merkintä poliisin tietojärjestelmään, vaikka henkilö selviäisikin rikkeestään puhuttelulla - näin menetellään nuorten ensikertalaisten kohdalla.

THL esittää kannanotossaan huolensa poliisin rekisteriin jäävästä merkinnästä erityisesti nuorten kohdalla. Merkintä säilyy järjestelmässä tapauksesta riippuen 5-10 vuotta ja on omiaan hankaloittamaan nuorten työnhakua ja opintoihin pääsyä tietyillä aloilla. Huolena on, että merkintä altistaa syrjäytymiselle sulkemalla nuorelta ovia.

- Rekisterimerkinnän vaikutukset nuorten henkilöiden elämänkulkuun voivat olla arvaamattomia, THL:n julkaisussa todetaan.

Tänään 14.02.2018 ystävänpäivänä ystävämme poliisi on ottanut kantaa THL:n realistiseen ehdotukseen tyrmäämällä ajatuksen. Iltalehden verkkoversio kirjoittaa:

Poliisi kommentoi THL:n ehdotusta huumeiden käytön dekriminalisoinnista: "Ei tarkoituksenmukaista"

Poliisitarkastaja Teemu Saukoniemi sanoo, että huumausaineiden käyttötilanteissa rikoslaki ja hoitoonohjaus eivät sulje toisiaan pois.

- Lähtökohtaisesti poliisi ei näe tarkoituksenmukaisena dekriminalisoida huumausaineita. Sinänsä huumausaineiden käytön ja haittojen vähentämiseen tähtäävä keskustelu on hyvä asia, poliisitarkastaja Teemu Saukoniemi Poliisihallituksesta kommentoi THL:n ehdotusta Iltalehden pyynnöstä.

THL:n asiantuntijat toteavat yhtenä perusteluna ehdotukselleen sen, että huumeiden käyttöön puuttuminen olisi järkevämpää sosiaali- ja terveydenhuollon keinoin kuin rikoslailla ja rangaistuksilla.

Neuvosto-Suomessa siis on poliiseita, jotka ovat ihan pihalla asiasta. Iltalehti jatkaa kertomalla miten Norjassa aiotaan menetellä:

Esimerkiksi Norjassa maan nykyinen hallitus ajaa huumeiden dekriminalisointia samoin perusteluin, ja Portugalissa huumeet dekriminalisoitiin jo vuonna 2001.

Saukoniemen mukaan vaihtoehdot eivät kuitenkaan välttämättä sulje toisiaan pois.

- Rikoslaki ei sulje pois hoitoonohjauksen mahdollisuutta ja poliisi toimii yhteistyössä sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoiden kanssa niin valtakunnallisesti kuin paikallistasollakin. On myös todettava, että kaikki eivät koe käyttöään ongelmaksi, eivätkä näe tarvetta hoitoonohjaukseen, hän sanoo.

Saukoniemi siis myöntää, että "kaikki eivät koe käyttöään ongelmaksi, eivätkä näe tarvetta hoitoonohjaukseen". Ei tietenkään pilvenpolttelijoilla ylivoimaisen enemmistön kohdalla ole tarvetta mihinkään "hoitoonohjaukseen"! Onhan se nyt kaikille nykyajassa eläville ihmisille aivan selvää: kannabiksen pössyttely pysyy ihmisillä aivan hyvin hallinnassa ja vain hyvin häviävän pieni osa tuntee olevansa ongelmakäyttäjiä. Muistathan kuinka kirjoitin tässä vähän aiemmin 05.02.2018 blogissani siitä kuinka Saksassa poliisi haluaa dekriminalisoida kannabiksen kokonaan. Meidän alkeellinen Neuvosto-Suomemme tulee kuitenkin oikeita sivistysmaita valtavasti jäljessä, sillä täällä uskotaan yhä edelleen kansalle valehteluun, sensuuriin ja pelotteluun. Siis valtiomme rajoittaa törkeällä tavalla kansalaisten yksilönvapautta.

Pohjois-Korean poliittista mallia kannattavat mediafirmat kuten Neuvosto-Suomen Sanoma-konserni myös estää keskustelun huumausainepolitiikasta sensuroimalla keskustelupalstoiltaan aiheeseen liittyvän kommentoinnin. Saman konsernin Helsingin Sanomat myös levittää kannabiksesta kauhupropagandaa kuten kirjoitin kesällä 27.07.2017 blogissani Helsingin Sanomat demonisoi taas kannabista. On itseasiassa melko suuri ihme ja edistysaskel, että THL on avannut suunsa ja yrittänyt edistää keskustelua huumausainepolitiikastamme!

Kaikki toivo ei kuitenkaan ole menetettyä. Kaikki poliisit eivät ole yhtä pihalla kuin Saukoniemi. Tunnen henkilökohtaisesti erään hyvin mukavan, bluesrock-bändissä laulavan huumepoliisin, jolla on yli 20 vuoden kokemus huumepoliisin kenttätyöstä. Tämä poliisi tietää alan kuin omat taskunsa ja hän on niin pätevä työssään, että hän on käynyt USA:ssa pitämässä koulutustilaisuuksia jenkkikytille. Hänen mukaansa pilvi ei ole ollenkaan vaarallista eikä aiheuta haittoja. Hän täyttää tänä vuonna 50 vuotta ja uskoo, että kannabis tullaan Suomessa laillistamaan ennenkuin hän ehtii eläkkeelle. Kyseisellä miehellä ei ole mitään harhakuvitelmia kannabiksen vaarallisuuden suhteen. Hän toimii nykyään operaatioiden suunnittelu- ja johtoportaassa, mutta on aiemmin urallaan toiminut mm. soluttautumistehtävissä kentällä. Siihen perustuvat hänen tietonsa kannabiksesta.

Yhteenvetona sanotaan siis, että poliisi ei ole Neuvosto-Suomessa kokonaan pihalla, vaan siellä on myös niitä, jotka seuraavat aikaansa ja ovat perillä asioista. Kuitenkin Neuvosto-Suomessa kehitys on tuskallisen hidasta ja jos pilveä haluaa kotikasvattaa ja poltella, on laillistamisen odottaminen pitkäveteinen prosessi. Niinpä monet viis veisaavat älyttömästä, epäinhimillisestä lainsäädännöstämme ja turvautuvat kansalaistottelemattomuuteen.