Kimi Räikkönen jatkaa uraansa Sauberilla

Nyt on lauantai 22.09.2018 klo 02:06. Muistaakseni eilen luin teksti-tv:ltä, että Kimi Räikkösestä vähän aikaa sitten julkaistu elämäkertateos Tuntematon Kimi Räikkönen olisi noussut Suomen kaikkien aikojen myydyimmäksi urheiluteokseksi. Myytyjä kappaleita oli kai yli 100 000 ja näin pienessä maassa se on kyllä melkoinen määrä. Kirjan on kirjoittanut Kari Hotakainen, joka luullakseni on ihan oikea kirjailija eikä mikään kioskiteosten raapustaja. On siis syytä olettaa, että kirja on rakenteeltaan ja kieleltään korkealaatuinen.

Aiemmassa blogissani Tapaus Jaromir Jagr käsittelin jääkiekkolegenda Jagrin päätöstä jatkaa uraansa lätkän alemmilla sarjatasoilla kotimaassaan Tsekissä. Kyseisessä blogissanihan tulin siihen itsestäänselvään tulokseen, että Jagrilla on täysi oikeus pöhistä edelleen kaukaloissa. Mitä ilmeisimmin jääkiekko antaa hänelle edelleen paljon ja tuo hänelle sisältöä elämään. Rahallisesti Jagr ei tietysti tarvitsisi pesoakaan enää, mutta rakkaus urheiluun saa hänet pelaamaan edelleen vaikka taitotaso ei olekaan enää sama kuin nuoruudessa.

Kimi Räikkösen tilanne on jossain määrin vastaava kuin Jaromir Jagrin. Molemmilla on takanaan menestyksekäs ura oman lajinsa kärjessä ja nyt he ovat siirtyneet vaiheeseen, jossa "jäähdytellään". Ura ei siis kummallakaan lopu kuin seinään huipulla, vaan he haluavat eräänlaisen pehmeän laskun.

Jagr on mielestäni jääkiekossa suurempi legenda verrattuna Räikköseen F1-puolella, mutta tästä huolimatta Kimikin on lajinsa kärkinimiä. Hänellä on myös MM-voitto vuodelta 2007, joten kukaan ei pysty kiistämään etteikö Räikkönen olisi ollut lajinsa eliittiä. Hän on myös ajanut kaudesta toiseen korkealla tasolla mikä todistaa sen, että lahjakkuutta ja nopeutta löytyy.

Räikkönen on useissa haastatteluissa todennnut, että autourheilussa häntä kiinnostaa vain ja ainoastaan ajaminen kilpaa. Kimi ei välitä julkisuudesta tai "glamourista", jota formulapiirien raharikkaiden keskuudessa väitetään esiintyvän. Siis Kimi haluaa osallistua auton tekniikan kehitykseen, testaukseen, analysointiin ja tietysti itse päätehtävään eli ratin takana istumiseen.

Siirtyminen Sauberille on noista lähtökohdista luonteva ratkaisu. Ferrari halusi kokeilla jotain uutta ja se alkaa nyt kouluttamaan LeClercistä huippukuskia tulevaisuutta silmälläpitäen. Rahallisesti Kimi on vastaavassa tilanteessa kuin Jagr eli pätäkästä ei ole pulaa. Jos Kimi haluaisi, hänellä ei olisi mitään ongelmia alkaa oloneuvokseksi ja laiskotella päivästä toiseen. Sellainen elämäntyyli ei kuitenkaan houkuta häntä.

Formula 1 lajin turvallisuus on parantunut takavuosista, mutta yhä edelleen jokaisessa kisassa kuskit laittavat henkensä alttiiksi kuolemalle. Turvallisuusratkaisut eivät ole koskaan täydellisiä ja vakavat loukkaantumiset tai hengenlähdöt ovat täysin mahdollisia. F1-autojen nopeus on sitä luokkaa, että törmäykset eivät ole leikin asia. Tästä huolimatta Kimi Räikkönen on vuosi toisensa jälkeen kavunnut F1-auton ohjaamoon ja tehnyt sen mitä pitää, riskit tiedostaen. Se kertoo meille hyvin konkreettisesti miten äärettömän tärkeä asia kilpa-autoilu Kimille on: veri vetää radoille ja motivaatio ajamiseen on niin voimakas, että se voittaa pelon kuolemanvaarasta.

On hyvin todennäköistä, että en jaksa lukea kirjaa Tuntematon Kimi Räikkönen. En ole niin kiinnostunut aiheesta, että kuluttaisin siihen aikaa, mutta niille, joita Kimin persoona kiinnostaa enemmän, teos lienee hyödyllinen. Oli miten oli, täytyy kyllä kunnioittaa Räikköstä, joka jatkaa edelleen uraansa vaikka talli ei olekaan enää paras mahdollinen. Kimi on kiehtova ja vaikuttava persoona. Näyttäisi siltä, että raha ja kuuluisuus eivät ole hänellä nousseet päähän, vaan hän on tietyssä mielessä hyvinkin vaatimaton.