YLE Areena julkaisi nostalgisia suomalaisia nuortensarjoja

Nyt on perjantai 15.06.2018. Luin eilen Iltalehdestä, että YLE Areena on julkaissut joukon nostalgisia suomalaisia nuortensarjoja. Iltalehden artikkelissa sanotaan seuraavaa:

Muistatko Pertsan ja Kilun sekä Susikoira Roin? Ylen kesässä yllin kyllin nostalgiaaa

Nostalgiset lasten- ja nuortensarjat julkaistaan tänään Yle Areenassa.

[ … ]

Ohjelmat ovat valmistuneet vuosien 1970-2002 välillä. Vanhimpia ovat Vili Auvisen ohjaamat Pertsat ja Kilut, joissa Pertsaa näyttelee Tommi Auvinen, Vilin ja Eila Roineen poika. Kiluna nähdään Jyrki Thil.

Asensin eilen yle-dl Python-ohjelman Fedora Linux 28:aani ja downloadasin sen avulla YLE Areenasta sarjan Kuka uskoo haikaraa. Katsoin sen illalla alusta loppuun eli kaikki 11 lyhyttä osaa. Yhteensä sarjan kesto on piirun verran alle kaksi tuntia, joten aika meni nopeasti. Sarja on erittäin hyvä ja siinä on paljon ajan kuvaa 1980-luvun alkuvuosista. Tapahtumat sijoittuvat kesään ja alkusyksyyn vuonna 1983.

Sarjan juoni on hyvin mielikuvituksellinen ja luova. En viitsi paljastaa siitä yksityiskohtia, mutta sen voin sanoa, että tuohon aikaan muodissa olleet Nintendo Game & Watch elektroniikkapelit ovat oleellinen osa sitä. Nauroin muutaman kerran ihan ääneen kun katselin sarjaa.

Siinä oli myös huvittavaa propagandaa nuorille. Puuveneitä veistävä vanha pappa vuolee puukolla puuhevosta leluksi lapsille ja toteaa jotenkin seuraavasti:"Kuulkaas, suomalainen puuhevonen on aivan hyvä kuin tuo elektroniikka!". Tuohon aikaan Neuvostoliitto oli vielä olemassa ja Suomi oli käsittämättömän ankea maa, joka oli vasta pikkuhiljaa länsimaistumassa. Tuossa siis opetettiin elektroniikkapeleistä kiinnostuneelle nuorisolle, että kyllä meillä Suomessakin on tosi hienoja leluja, ihan suomalaista käsityötä olevia puuhevosia! Ei helvetti, hah hah haa!

Nuorisoon iskostettiin myös ideaa siitä, että valtiota ja poliisia pitää kunnioittaa. Pääosassa oleva parivaljakko Pepe ja Roope toteavat jossain vaiheessa suurinpiirtein näin: "Kyllähän me aina autetaan kun poliisi kysyy!".

Suunnittelin Kuka uskoo haikaraa -teemaisen T-paidan ja tilasin sen netistä VistaPrintin sivuilta. Hintaa tuli posteineen vähän alle 17€. Tässä on VistaPrintin palvelusta kaapattu esikatselukuva siitä miltä paita tulee näyttämään:

unto sten productions shirt

Miten tein paidan? Otin ensin Kuka uskoo haikaraa videosta kuvakaappauksen haikaralogosta, editoin seuraavaksi sitä GIMP-kuvankäsittelyohjelmalla ja sitten tein muunnoksen vektorigrafiikaksi Inkscape-ohjelmalla. Sen jälkeen suurensin vektorikuvaa ja exportoin sen PNG-kuvaksi 600dpi resoluutiolla. Lopuksi käytin VistaPrintin www-sivuilla olevaa web-sovellusta ja importoin siihen PNG-kuvan, jossa oli teksti mukana.

Valitettavasti videosta oli hyvin hankalaa saada kaapatuksi siistiä logoa, joten piti tyytyä siihen mitä irti sai. Paidan kuva on otettu aloitusjakson kohtauksesta, jossa Silverillä on haikaralogoinen lompakko Särkänniemen huvipuistossa. Koska kaappauksesta tuli melko epäsiisti, en jaksanut alkaa siistimään vektorigrafiikankaan reunoja siistiksi, vaan annoin niissä olla hieman ylimääräistäkin roskaa. Kuva saa kelvata tuollaisena. Alle lisäsin tekstin Unto Sten Productions.

Unto Steniä näytteli Erkki Ruokokoski, joka on syntynyt huhtikuussa vuonna 1938. Tätä kirjoitettaessa hän on edelleen elossa ja siis tasan 80-vuotias!


LISÄYS YLLÄ OLEVAAN BLOGIKIRJOITUKSEEN 2018-06-15: Jos haluat teettää samanlaisen paidan, tässä kuva Inkscapen SVG-formaatissa: Unto Sten Productions T-paita

Ja täytyy sanoa, että järkytyin suuresti äsken. Silveriä näytellyt Antti Majanlahti on kuollut 01.10.2017 vain 50-vuotiaana. Kuolinsyyksi on mainittu sydänkohtaus.


LISÄYS YLLÄ OLEVAAN BLOGIKIRJOITUKSEEN 2018-07-09: Katsoin äsken Kuka uskoo haikaraa toiseen kertaan. Paljon sain taas irti, tässä on kaikki kohdallaan. Kulttikamaa!

Aloin äsken tutkia tarkemmin Erkki Ruokokosken näyttelijänuraa ja totesin kauhukseni, että eihän hän enää olekaan elossa! IMDB:ssä ei vain ole hänen kuolinaikaansa, vaikka Ruokokoski on menehtynyt jo vuonna 2005. Unto Sten ei siis enää ole keskuudessamme ja se jos mikä on surullinen asia. Masentavaa.


LISÄYS YLLÄ OLEVAAN BLOGIKIRJOITUKSEEN 2018-08-09: Tein Kuka uskoo haikaraa fanisivun. Siellä on myös hauskoja videopätkiä sarjasta. Tekijänoikeudet kuuluvat tietysti YLE:lle, mutta laitoin jokusen klipin YouTubeen ns. fair use periaatteella. Kannattaa käydä katsomassa ja tietysti koko sarja YLE Areenasta!