VAROITUS! TÄMÄ BLOGIKIRJOITUS EI SOVI HEIKKOHERMOISILLE!
Nyt on keskiviikko 02.05.2018 klo 16:45. Iloitsin noin viisi kuukautta sitten tiistaina 31.10.2017 blogissani Nokia 5 älypuhelin saapui kuinka olin saanut ensimmäisen älypuhelimeni. Sitä ennen olin käyttänyt Nokian halpaa perusluuria vain puheluihin ja tekstiviesteihin. Sen perusluurin olin ostanut muistaakseni vuonna 2011 tai 2012 hintaan 50€. Ajattelin, että Nokian Android-älypuhelimeen tutustuminen voisi olla ihan mukava kokemus. Alku sujuikin oikein hyvin. Tiedän jonkin verran tietotekniikasta ja siirtymä älypuhelimeen oli varsin helppoa.
Nokia 5 älypuhelimessa on Googlen käyttöjärjestelmä nimeltä Android, joka on tekniseltä kannalta osoittautunut hyväksi, mutta se on yksityisyyden osalta täysi katastrofi. Se on blogini aiheena tänään. Mielialani on erittäin huono. Olen ahdistunut, pettynyt ja suuttunut.
Riemuni Nokia 5 älypuhelimesta on vaihtunut inhoon, kauhuun, epäuskoon ja pelkoon. Yritän tässä blogissani selittää konkreettisten esimerkkien avulla miten Google on rakentanut maailmanlaajuisen nuuskinta-, vakoilu- ja tarkkailuverkoston, joka ulottuu satoihin miljooniin, ehkäpä jopa miljardeihin käyttäjiin, jotka eivät ole edes tietoisia siitä miten heidän yksityisyyttään jatkuvasti loukataan.
Kun olimme pikkulapsia, monilla meistä oli velvollisuus raportoida vanhemmillemme kenen ystävämme luo olimme menossa ja keiden kanssa olimme iltaisin tekemisissä. Meillä saattoi myös olla tietyt vanhempien sanelemat kotiintuloajat ja muutenkin olimme lapsina monista asioista tilivelvollisia vanhemmillemme. Mutta tyypillisesti holhoaminen loppui viimeistään siinä vaiheessa kun lapsesta tuli täysi-ikäinen eli 18 vuoden iässä. Nykyaikana kuitenkin useimmilla meistä on aina mukanamme älypuhelin. Tämä monessa suhteessa hyödyllinen laite on valitettavasti samalla pirullinen vakoiluväline, joka saattaa loukata vakavasti oikeuttamme yksityisyyteen. Kuten vanha kulunut sanonta kuuluu: "Isoveli valvoo".
Käyn seuraavassa läpi konkreettisia tapauksia, joissa olen kauhukseni havainnut miten Googlen Android-käyttöjärjestelmää hyödyntävä nuuskintaverkosto on törkeällä tavalla loukannut yksityisyyttäni. Ja saman se tekee lukemattomille muillekin käyttäjille, jotka eivät edes ymmärrä koko asiaa.
Kävin muutama viikko sitten Mellunmäessä noutamassa Commodore 64 Lode Runner kasettipeliä, jonka olin ostanut huutonetistä tutulta myyjältä. Menin metrolla Sörnäisistä Mellunmäkeen ja perille päästyäni avasin Google Maps sovelluksen ensimmäistä kertaa elämässäni. En nimittäin tiennyt missä myyjän asunto sijaitsi ja ajattelin suunnistaa perille karttasovellusta apuna käyttäen. Löysinkin sen avulla oikean osoitteen. Palatessani metrolla kotiin, olin sulkenut sovelluksen kun aloin saada Nokia 5 älypuhelimeeni ilmoituksia, joissa sanottiin suurinpiirtein seuraavaa:"Olit Mellunmäessä. Arvioi auttoiko Google Maps sinua", "Olit Lontoossa. Kerro auttoiko Google sinua". Kauhistuin näistä kyselyistä ja myöhemmin selvisi, että Nokia 5 älypuhelimeni oli pysyvästi tallentanut kaikki sijaintitietoni Googlen tietokantaan siitä saakka kun olin saanut puhelimen 31.10.2017. Webin kautta pääsin kollegani vinkistä sivulle, jota kautta näin miten Nokia 5 puhelin oli tallentanut senkin, että olin äsken Lontoossa lomamatkalla! Tämä järkyttävä älypuhelin on siis oletuksena, lupaa kysymättä välittänyt sijaintitietoni Googlelle ja ne on tallennettu heillä tietokantaan, joka kertoo missä olen ollut minäkin hetkenä! Törkeää vakoilua ja nuuskintaa!
Tämän tapauksen lisäksi kävin vähän aikaa sitten Döner Kebab nimisessä paikassa Fleminginkadulla. Kun olin tehnyt tilaukseni, istuin pöytään odottelemaan ja aloin kirjoittaa viestiä Nokia 5:n WhatsApp sovelluksella. Minulla ei ollut missään vaiheessa ollut auki Google Maps tai muukaan sovellus, joka olisi tarvinnut sijaintitietojani. Puhelimeni näytölle tuli tästä huolimatta viesti: "Olet Döner Kebabissa. Paikka on suosittu Google Mapsissa. Otatko valokuvia muiden käyttäjien hyödyttämiseksi?". Siis tämä Nokia 5 puhelin tietää koko ajan missä käyttäjä liikkuu vaikka karttasovellus ei olisi edes käytössä! Sen lisäksi se ei unohda sijaintitietoja, vaan tallentaa ne Googlen tietokantaan! Tallennuksen voi, ainakin näennäisesti, käydä kytkemässä pois päältä www-käyttöliittymän kautta jos käyttäjä tajuaa näin tehdä. Mutta yhtään mikään ei takaa etteivätkö sijaintitiedot silti menisi pysyvästi tietokantaan. Käyttöliittymä voisi hyvin valehdella "Tallennus on nyt lopetettu" ja käyttäjä olisi siihen ihan tyytyväinen, mutta data menisi edelleen tietokantaan, se ei vain näkyisi enää käyttäjälle webissä. Se olisi lapsellisen helppoa toteuttaa. Näin varmasti tehdäänkin ainakin silloin kun tarkkailtava kohdehenkilö on viranomaisten valvontalistalla.
Nyt tässä ihan muutama päivä sitten ennen vappua soitin Sörnäisten metrotasolta puhelun ystävälleni. Kysyin häneltä pitäisikö minun mennä vielä Itäkeskuksen Stockmannille ja ostaa sieltä herkkutiskiltä perunasalaattia ja nakkeja vapuksi. Kun olin lopettanut puhelun, Nokia 5 puhelimeni näyttöön ilmestyi bussiaikataulut Itäkeskukseen! Google oli salakuunnellut puheluni, tulkinnut sen sisällön ja ehdotti nyt "ystävällisesti" busseja Itäkeskukseen! Edes Itäsaksassa eli DDR:ssä ei STASI:n aikaan ollut tällaista kyttäys-, nuuskinta- ja vakoiluverkostoa minkä Google on onnistumut luomaan! Toki he olisivat sellaisen luoneet mikäli se olisi tuolloin ollut teknisesti mahdollista, mutta kuten kollegani osuvasti totesi: Nämä kapitalistiset firmat ovat pahempia nuuskijoita kuin DDR ja STASI. Kuka olisi voinut uskoa tätä? Miksei näistä asioista puhuta missään?
Tänään aamulla valittelin kotonani ehkä parikin kertaa ääneen:"Kylläpäs väsyttää!". Sitten katsoin Nokia 5 älypuhelintani ja jouduin hirvittävään shokkiin. Puhelin on salakuunnellut ihan kaikkea mitä kotonani puhutaan ja tänään se oli tehnyt itse google-haun termillä "väsyttää"! Mitä tässä siis oli tapahtunut? Yksinkertaista nyt kun sen tietää. Nokia 5 puhelin kuuntelee koko ajan kaikkia ääniä ympärillään mikrofoninsa avulla ja välittää äänet Googlelle. Google ajaa äänidatan puheentunnistuksen läpi ja tekee sen mukaan päätöksiä asian suhteen. Tässä tapauksessa "tekoäly" "auttoi" minua tekemällä Google-sovelluksella google-haun puheeni perusteella. Kaikki lähetetty puhedata voidaan tietysti tallentaa Googlen toimesta, näistä asioista ei ole mitään tietoa tai takeita.
Kun Google vastaanottaa ihmisten puheita, se voi tehdä niihin hakuja vastaavasti kuin käyttäjät tekevät Google-hakuja. Tällä nuuskinnalla pyritään varmasti ainakin saamaan kiinni terroristeja, mutta kun vakoilusysteemi on olemassa, sitä voidaan hyödyntää ihan kaikkeen! Vain Googlen ja nuuskijoiden mielikuvitus on rajana. He käyvät läpi satoja miljoonia keskusteluja ja keskittyvät niihin, joissa on heidän kannaltaan "mielenkiintoisia" avainsanoja! Mieti nyt tätä!
En ole omatoimisesti edes asentanut Nokia 5 puhelimeeni mitään Google-sovellusta, vaan se on tullut Androidin mukana oletusarvoisesti. Tänään kun katsoin mitä oikeuksia kyseisellä Google Appilla on, niin sille oli annettu käytännössä melkein kaikki mahdollinen: Se kuuntelee mikrofonia, se lukee kalenteriasi, se näkee kontaktitietosi, se lukee tekstiviestisi, se kuuntelee puhelusi. Kaikki tämä on kuin suoraan kammottavasta painajaisunesta tai fiktiivisestä romaanista: Miten tällainen törkeä yksityisyydenloukkaus voi olla mahdollista? Tämähän on skandaali! Jos olisin tiennyt tämän kaiken Android-älypuhelimista, en olisi ikinä ostanut tätä Nokia 5 puhelinta, vaan olisin pysynyt vanhassa Nokian perusluurissa!
Uskooko moni edes mitä olen tänään kirjoittanut? Toivottavasti. Väitteet vaikuttavat kenties nyt niin uskomattomilta, että ne on helppoa tuomita mielikuvituksen tuotteiksi tai vainoharhoiksi. Olen kuitenkin keskustellut tietotekniikka-alalla toimivien asiantuntijakollegoideni kanssa ja he ovat vahvistaneet, että näin todella Android-puhelimet toimivat oletusarvoisesti. Ne nuuskivat käyttäjän tietoja ja loukkaavat kansalaisten yksityisyyttä mitä törkeimmillä tavoilla. Milloinkaan ihmiskunnan historiassa ei ole edes pahimmissa diktatuureissa nähty vastaavanlaista nuuskintajärjestelmää, jonka teknologinen kehitys on tehnyt kapitalistisille firmoille mahdolliseksi. Mitä tämä merkitsee?
Sitä, että suurinta osaa käyttäjistä vakoillaan koko ajan. Heidän yksityisiksi tarkoitetut keskustelunsa esimerkiksi parisuhdeasioista välitetään Googlelle, sillä älypuhelimet kuuntelevat puhetta. Ja koska puhe välitetään eteenpäin Googlelle, on myös mahdollista, että se tallennetaan samalla tavalla kuin käyttäjän sijaintitiedot oletusarvoisesti tallennetaan Googlen tietokantaan. Keskusteluita myös seulotaan avainsanojen ja fraasien avulla, ja Googlen tekoälyohjelmat prosessoivat saamaansa tietoa. Tänään kun kerroin kotonani ääneen, että minua väsyttää, Nokia 5 puhelin salakuunteli minua, välitti sanani Googlelle ja sitten Googlen "tekoäly" totesi väsytykseni olevan sellaista, että siitä kannattaa tehdä google-haku Google-sovelluksella.
Mieti myös nuuskinnan mahdollisuuksia bisnesmaailmassa ja politiikassa. Kun neuvottelemme esimerkiksi tulevista osakehankinnoistamme tai puhumme bisneskumppanimme kanssa firmamme strategioista, meillä on tavallisesti älypuhelimet mukanamme. Puhelin saattaa kuunnella kaikki keskustelumme ja se välittää salaisuutemme Googlelle. Jos siellä halutaan kohdistaa vakoilu esimerkiksi bisnesjohtajiin, niin Google tietää etukäteen toisten firmojen strategiat ja voi suunnitella omaa toimintaansa sillä perusteella. Vakoilua voidaan tehdä myös Yhdysvaltojen piikkiin, joten muiden maiden valtionsalaisuudetkin ovat vakavassa vaarassa. Meillä kaikilla on yleensä älypuhelin ihan aina mukanamme ja illallakin se laitetaan yöpöydälle tai sängyn alle talteen. Meillä ei enää ole yksityisyyttä ollenkaan älypuhelinten takia!
"Tieto on valtaa", kuuluu tunnettu sanonta. Nuuskimalla saadulla tiedolla voi olla suunnaton määrä hyödyllisiä käyttökohteita nuuskijoille. Todellakin vain mielikuvitus on rajana. Onko urheilumaailmassa tulossa tärkeä MM-loppuottelu? Joukkueen valmentajan puhelinta salakuuntelemalla voidaan saada selville miten valmistautuminen sujuu, millainen on joukkueen strategia, kärsiikö joku pelaaja loukkaantumisesta. Mitä hyötyä siitä olisi? Vedonlyönnin kannalta paljonkin! Olisi kullanarvoista saada nuuskittua sisäpiirin tietoja urheilumaailmasta. Ja tämä on vain nopea lisäesimerkki, joka tuli hetken miettimisellä mieleen. Pääsy ihmisten yksityisyyden piiriin kuuluviin asioihin on vaarallinen ominaisuus! Ei siis kannata tuudittautua siihen typerään ajatukseen, että nuuskiminen on ihan hyväksyttävää, koska "minulla ei ole mitään salattavaa". Haluatko todella, että ulkopuoliset tietävät esimerkiksi parisuhteesi yksityisasiat tai terveyttäsi koskevat asiat, joita kerrot lääkärillesi?
Entä onko Googlen Android ainoa järjestelmä, joka nuuskii käyttäjien liikkeitä, viestejä, kalentereita, kontakteja ja sanomisia? En tiedä. On hyvin mahdollista, että Applen iOS tekisi samaa, mutta en tiedä asiasta. Minulla on kokemusta älypuhelimista vain tämä viitisen kuukautta ja koko tämän ajan Nokia 5 puhelimeni on kusettanut minua ja vakoillut minua. On toki hyödyllistä, että siinä on esimerkiksi Nordean tunnuslukusovellus, eBay-sovellus ja joitakin muita ominaisuuksia, mutta nyt minulle on karulla tavalla selvinnyt, että oletusarvoisesti tämä älypuhelin on loukannut yksityisyyttäni räikeällä tavalla.
En tiedä pitäisikö minun heittää tämä puhelin mereen ja palata perusluuriin. On kuitenkin koukuttavaa käyttää vaikkapa WhatsApp-sovellusta ja esimerkiksi siitä ei haluaisi luopua. Jotta Android-puhelin kunnioittaisi edes jollain tavalla käyttäjän yksityisyyttä, niin jokaisen käyttäjän pitäisi käydä yksitellen läpi kaikki sovellukset mitä puhelimessa on, ja tarkistaa mitä oikeuksia niille on annettu. Itse olen asentanut Nokia 5 puhelimeeni vain 5-6 sovellusta ja tiedän mitä oikeuksia olen niille antanut. Mutta kaikkiaan puhelimessa on peräti 52 sovellusta, joista siis 90% on tullut vakiona Androidin mukana! Niiden toiminnasta tai oikeuksista en ole tiennyt yhtään mitään!
Toki puhelimen asennusvaiheessa minulta kysyttiin joitakin tietoturvaankin vaikuttavia kysymyksiä ja olen tietoisesti yrittänyt esimerkiksi sallia, että ainoastaan Google Maps saisi käyttää sijaintitietojani. Mutta näin tehdessäni olen tietenkin luullut, että sijaintitietoni välitetään vain silloin kun haluan käyttää Google Mapsia eikä jatkuvasti kaikkialla, enkä ole koskaan sallinut sellaista, että sijaintitietojani saisi pysyvästi tallentaa Googlen tietokantaan. Androidissa on täysin sairaat oletusasetukset, jotka ryöstävät käyttäjältä oikeudet tämän yksityisyyteen. Olen kokenut tietotekniikan käyttäjä ja huolestunut tietoturvasta. Jos minun kohdallani Nokia 5 on ollut näin kamalassa kuosissa tietoturvan suhteen, niin ihan varmasti tilanne on yhtä huono peruskäyttäjillä, joilla ei ole kokemusta tietotekniikasta. Tämä puhelin on vaarallinen vakoilulaite!
Jos olemme realisteja, niin loppujen lopuksi ei ole ollenkaan sanottua sekään, että oikeuksien poistaminen oikeasti tekisi niin kaikissa tapauksissa. Jos meitä haluttaisiin nuuskia, niin puhelinta olisi helposti mahdollista komentaa etänä ja oikeasti sallia vaikkapa mikrofonin käyttö sovelluksille, joille emme sitä haluaisi sallia. Kaikki ei ole aina sitä miltä se näyttää.
LISÄYS YLLÄ OLEVAAN BLOGIKIRJOITUKSEEN 2018-05-02: Tämä kirjoitus sai olla Aihe Vapaa keskustelupalstalla noin 4 tuntia. Sen jälkeen se oli sensuroitu sieltä pois. Sanoma-konserni siis kannattaa sensuuria ja kansalaisiin kohdistuvaa kyttäyskulttuuria. Se firma haluaa kieltää vapaan tiedonvälityksen ja keskustelun yksityisyydestä sekä ihmisoikeuksista.
LISÄYS YLLÄ OLEVAAN BLOGIKIRJOITUKSEEN 2018-05-03: Myös tänään tämä kirjoitus sensuroitiin pois Aihe Vapaa palstalla. Siellä on sensuuripellejä hommissa.