Kaksi yllättäjää, Chung ja Sandgren, kohtaavat Australian Avointen puolivälierässä

Aiemmassa blogissani Etelä-Korean Chung voitti tenniksen Next Gen ATP-finaaliturnauksen kerroin kuinka nuori, vasta 21-vuotias Chung voitti nuorten ATP-finaaliturnauksen Milanossa marraskuussa 2017. Tuossa blogissani analysoin hieman hänen peliään ja toivottelin hänelle hyvää jatkoa kiertueella.

Kauden 2018 ensimmäinen Grand Slam turnaus eli Australian Avoimet on parhaillaan käynnissä. Chung on jo kukistanut Alexander Zverevin ja tänään hänellä oli neljännen kierroksen ottelussa vastassa tennislegenda Novak Djokovic. Djokovic loukkasi kyynärpäänsä kesällä 2017 ja muistaakseni vetäytyi pois ATP-kiertueelta joskus heinäkuun tienoilla. En muista pelasiko hän edes Wimbledonissa ollenkaan vai joutuiko keskeyttämään. Joka tapauksessa Novak on taas pelikunnossa ja tänään nähtiin hurja kaksinkamppailu.

Djokovic lämpisi hitaasti ja jäi ensimmäisessä erässä 4-0 tappiolle, mutta nousi tasoihin ja mitä pitemmälle ottelu eteni, sitä paremmin Novak alkoi pelata. Mutta Chung oli liekeissä ja pienistä ailahteluista huolimatta pystyi pitämään pääosin pelitasonsa hyvin korkeana. Kuten kirjoitin aiemmassa blogissani, Chungin liikkuminen on erinomaista. Hänellä on vahvat reidet ja hän luultavasti venyttelee paljon idolinsa Djokovicin innoittamana. Jossain hidastuksessa Chung oli melkein spagaatissa hakiessaan palloa syvältä kämmenkulmastaan.

Vaikka Djokovic jyräsi ensimmäisen erän tasoihin takaa tullessaan, Chung vei silti erän tie-breakissa 7-6 (7-4). Kakkoserässä nähtiin taas upeaa kamppailua. Eurosportin kommentaattorina oli itse Jarkko Nieminen eli Suomen kaikkien aikojen kovin tennisammattilainen. Jarkko kehui vuolaasti Chungin kovaa puolustuspeliä ja liikkumista, mutta oli sitä mieltä, että syöttö on Chungin heikoin lyönti. Olen kyllä aivan samaa mieltä. Siinä syötössä on vielä parantamisen varaa, sekä ykkösessä että kakkosessa.

Toinen erä meni sekin Chungille ja myös se oli hyvin tiukka eli loppulukemat 7-5. Kolmannessa erässä Djokovic mursi heti alkuun ja siirtyi 1-0 johtoon, mutta Chung kuittasi murron heti takaisin, piti ja mursi itse taas. Chungin syöttäessä 3-1 johdossa Djokovic oli kuitenkin niin hyvässä iskussa, että hän taisteli vastamurron. Erässä nähtiin monia jännittäviä vaiheita ja murtopalloja puolin ja toisin. Djokovicilla oli paljon murtopalloja koko ottelussa, mutta Chung pelasti todella monta niistä ja puolestaan onnistui itse omissaan hyvällä prosentilla. Oli miten oli, erä eteni tasaisesti ja tie-break oli edessä. Chung aloitti sen uskomattoman terävästi pitämällä omansa ja siirtyi 1-0 johtoon. Sitten hän vei kovilla, aggressiivisilla peruslyönneillä Djokovicin molemmat syötöt, otti kaksi minimurtoa ja siirtyi 3-0 johtoon. Djokovic kuitenkin taisteli kuin raivopää ja tasoitti tilanteeksi 3-3. Mutta sitten puolenvaihdon jälkeen Chung sai taas onnistumisia ja erä kirjattiin hänelle 7-6 (7-3). Chungin uskomaton voitto oli tosiasia!

Chung on ensimmäinen etelä-korealainen kautta aikojen, joka saavuttaa Grand Slam turnauksen puolivälierän eli englanniksi quarterfinalsin. Toisin sanoen, Chung on nyt kahdeksan parhaan joukossa. Tämä saavutus on jo hienoin hänen tennisurallaan, mutta jopa semifinaalipaikka on täysin realismia. Toisessa neljännen kierroksen ottelussa kohtasivat Dominic Thiem ja sijoittamaton amerikkalainen Tennys Sandgren. Sandgren on turnauksen ns. tuhkimotarina eli kukaan ei olisi olettanut hänen pääsevän näin pitkälle, sillä hän on ollut lähes täysin tuntematon, yliopistotennistaustainen pelaaja, joka ei ole päässyt korkeille sijoituksille tai saavuttanut suurta menestystä kiertueella. Sandgren on 26-vuotias, mutta hän on pelannut nyt Melbournessa uskomatonta tennistä.

Sandgren siis kukisti Thiemin viiden erän trillerissä ja eteni puolivälieriin, jossa vastaan tulee Chung. Eurosportin selostajan mukaan muuten Chung ja Sandgren kohtasivat juuri Aucklandissa ennen Australian Avoimia, siis esiturnauksessa. Kyseinen ottelu oli ollut tiukka ja Chung oli vienyt sen. Nyt siis kaksi ensikertalaista kohtaavat toisensa Grand Slam turnauksen puolivälierässä. On vaikeaa ennustaa miten siinä käy, mutta ehkä Chung on hienoinen ennakkosuosikki. Toisaalta Sandgren on pelannut jäätävän hyvää tennistä! Paljon on kiinni siitäkin mikä on heidän sen päivän fiiliksensä kentällä keskiviikkona kun ottelu pelataan. Toivon, että molempien peli kulkisi hyvin ja nähtäisiin hienoa taistelua.