Etelä-Korean Chung voitti tenniksen Next Gen ATP-finaaliturnauksen

Katsoin lauantaina 11.11.2017 Milanon Next Gen ATP-finaaliturnauksen loppuottelun. Kyse on siis täysin uudesta, 21-vuotiaille ja sitä nuoremmille parhaille tennispelaajille perustetusta lopputurnauksesta. Se perustuu turnausrakenteeltaan aikuisten miesten perinteiseen ATP-finaaliin, mutta kuten aiemmassa blogissani Tennismaailmassa tapahtuu outoja asioita kerroin, nuorten Next Gen turnauksessa oli käytössä ihan uudet, kokeelliset säännöt. Kuten voit blogini perusteella itsekin todeta, nuo uudet säännöt poikkeavat hyvinkin radikaalisti vanhoista.

Milanon Next Gen loppuottelussa pelasivat vastakkain Etelä-Korean Hyeon Chung ja Venäjän Andrey Rublev. Chung oli jo alkulohkossa voittanut Rublevin lukemin 4-0, 4-1, 4-3 (7-1). Korealainen eteni itse asiassa loppuotteluun ilman ottelutappioita. Vaikka Rublev olikin ykköseksi sijoitettu tässä turnauksessa, Chungia voitiin siis ehkä pitää hienoisena ennakkosuosikkina lähdettäessä loppuotteluun. Korealaisen otteet olivat olleet vakuuttavia ja hän oli jo kertaalleen nujertanut Rublevin melko selvin lukemin.

Rublev kuitenkin vei ensimmäisen erän niukasti 4-3 (7-5). Muistaakseni kummallakin oli saumansa erävoittoon, mutta venäläinen oli lopussa hieman terävämpi. Muistelen myös, että Rublev aloitti toisenkin erän aika vahvasti ja saattaa olla, että hän oli jopa syötönmurron verran edellä siinä. Tässä uudessa, kokeellisessa pistelaskusysteemissä yksi syötönmurto on erittäin iso valttikortti, sillä erähän katkeaa jo neljän voitetun pelin jälkeen eikä kuuden kuten vanhoissa säännöissä. En kuitenkaan ole ihan varma menikö se erä kuten sanoin. Joka tapauksessa sekin eteni lopulta 3-3 tilanteessa tie-break ratkaisuun ja Chung vei erän 4-3 (7-2). Erät olivat sen jälkeen tasan 1-1 eikä voinut ollenkaan tietää miten ottelu tulisi tuon jälkeen jatkumaan.

Kaksi ensimmäistä erää olivat siis todella tiukkoja ja tie-break tarvittiin kummassakin erien ratkaisemiseen. Kolmannessa erässä Chung oli voimissaan ja vei sen 4-2. Samanlaisia vahvoja esityksiä hän jatkoi neljännessäkin ja hän vei sen 4-2. Rublev kuitenkin taisteli neljännessäkin erässä tiukasti ja ottelu ratkesi kai vasta kolmannella ottelupallolla. Kun Rublev syötti ollessaan 1-3 tappiolla, Chungilla oli mielestäni ainakin yksi murtopallo, joka siis oli samalla myös ottelupallo ja mestaruuspallo, mutta Rublev selvitti tilanteen pakottaen Chungin syöttämään otteluvoitosta. Chungin hermot pitivät ja hänestä tuli ensimmäisen Next Gen turnauksen mestari!

Koska Chung oli mestari ilman ottelutappioita, se nosti hänen rahapalkkionsa bonuksia ja käsittääkseni hän kuittasi viiden päivän urakastaan 390 000 USD. Varmasti voitosta jaettiin myös jonkin verran arvokkaita ATP-pisteitä, joten turnaus oli selvästi Chungin tennisuran huipentuma. Hän on 21-vuotias, joten jos hän säilyy terveenä ja motivaatiota harjoitteluun riittää, Chung voi päästä vielä pitkälle. Hän on hyvin rauhallinen, kohtelias ja sympaattinen pelaaja. Täytyy sanoa, että kannustin häntä heti turnauksen alusta saakka ja tällä kertaa kävi niin, että suosikkini ylsi mestaruuteen asti. Jännitin loppuottelua melkoisesti ja se olikin ihan hyvätasoinen ottelu.

Olen kuitenkin seurannut tennistä vuosikymmeniä ja osaan analysoida otteluita ja pelaajia kohtuullisesti ainakin näin amatöörien keskuudessa. Mielestäni Chungilla on ihan toimiva lyöntivalikoima ja hän on aivan erinomaisen hyvä liikkumaan kentällä. Etenkin sivusuunnassa Chung hakee palloja nopeasti kuin kone ja pysyy koko ajan aika hyvin tasapainossa, joten hän saa kurottaessaankin lyöntinsä lähtemään mukavalla voimalla ja hän suuntaa ne viisaasti.

Havaitsin silti hänen pelissään loppuottelussa erään ns. ison kuvan taktisen heikkouden, jota hänen tulisi jatkossa parantaa: Chung pelasi liian passiivisesti ja antoi Rublevin dominoida palloralleja. Lähes koko ajan tuntui siltä, että Rublev pääsi määräämään pallorallien tahdin ja hän oli se, joka ohjaili niiden kulkua. Chung omaksui roolin, jossa hän paremminkin reagoi Rublevin tekemiin ratkaisuihin kuin olisi itse päättäväisesti ottanut ohjakset käsiinsä. On tietysti selvää, että Chung, eikä kukaan, voi koko aikaa olla aggressiivinen ja dominoiva, mutta silti tuota osa-aluetta Chungin tulee kehittää. Hänellä on riittävän hyvät ja tarkat peruslyönnit, jotta hän pystyy tekemään omia ratkaisuja. Ei siis ole kysymys siitä, etteikö Chungilla olisi tarvittavaa lyöntiarsenaalia ja osaamista, vaan kyseessä on henkinen ja strateginen päätös.

Tarkkailin Chungin otteita jo aiemmin tänä vuonna ja muistikuvieni mukaan hän pelasi hienoja otteluita ihan miesten kovimpia huippujakin vastaan. Ja kyllä, muistin oikein, sillä Wikipedia vahvistaa, että Chung oli Barcelonassa lähellä kukistaa itse Rafael Nadalin ja ottelu vieläpä käytiin massa-alustalla, joka on "Rafan" vahvin alusta. Ranskan Avoimessa Grand Slam turnauksessa Chung taisteli Kei Nishikoria vastaan täydet viisi erää, mutta hävisi. Hän ylsi jopa muutamiin isoihin otteluvoittoihin (mm. kukisti kesällä Alexander Zverevin), sillä muuten hän ei olisi noussut ATP-rankingissä niin ylös. Korkeimmillaan Chung on ollut sijalla 44 11.09.2017 ja nyt tänään maanantaina 13.11.2017 hän päättää kauden 2017 ollessaan sijalla 59.

Toivon jatkossa kaikkea hyvää Chungille ja olen iloinen jos ja kun hän saavuttaa ATP-kiertueella enemmänkin menestystä. Kilpailu on tietysti äärimmäisen kovaa, mutta Chung on vasta nuori ja kehityskelpoinen pelaaja. Kun vanhat ja kovimmat huiput pikkuhiljaa lopettavat uransa, se avaa tietysti vielä lisää mahdollisuuksia näille uusille tulokkaille.