Marshall Supa Fuzz 1967 demopätkä

Aiemmassa blogissani Puoli vuosisataa täyttävä Marshall Supa Fuzz tositoimissa kerroin 50 vuotta täyttävästä Marshall Supa Fuzz pedaalistani. Tätä kirjoitettaessa on torstai 28.12.2017, joten vuotta 2017 on enää vähän jäljellä. Lähes varmuudella siis pedaali on jo täyttänyt tuon puoli vuosisataa ellei sitten sattuisi olemaan tullut ulos Sola Soundin pajalta ihan vuoden lopussa. Samapa tuo. Käsittääkseni siis Sola Sound valmisti näitä hienoja, legendaarisia fuzz-pedaaleita ja niihin lätkäistiin sitten Marshallin nimi brändiksi.

Joka tapauksessa tänään tartuin jälleen tuohon pedaaliin ja kokeilin keksimääni riffiä. Riffi on mielestäni kelvollinen, joten olisi hienoa jos sitä voisi joskus hyödyntää jossain omassa biisissä.

Tänään signaalipolkuni oli seuraava:

Nauhoituksen teki eräs nainen omistamallaan ZOOM-merkkisellä digitaalisella tallentimella. Emme tiedä nauhoitustekniikasta juuri mitään ja kaiketi se perinteinen, klassinen tapa on sijoittaa mikrofoni juuri kaiuttimen eteen. Nyt kuitenkin meillä asetelma oli sellainen, että kaiutinkaappi osoitti 180 astetta poispäin nauhoitinlaitteesta ja sen mikrofonista ja se siis poimi signaalin epäsuorasti huoneen akustiikan kautta. Tästä huolimatta lopputulos on melko kaiuton, kuiva ja raaka. Mitään varsinaista perustetta tälle valinnalle ei ollut paitsi se, että halusimme vaan äkkiä riffin purkkiin ja sillä hyvä. Emme tehneet mitään sounditestejä parhaan soundin löytämiseksi.

Soitin riffini sisään ensimmäisellä ja ainoalla otolla. Loppuun vedin jotain pientä, vapaasti improvisoitua soolonpätkää. En ole varma oliko kitara täysin vireessä, sillä nappasin sen vaan telineestä kouraani enkä jaksanut kaivaa esiin viritysmittaria. Voi siis hyvin olla, että vire ei ole kohdallaan, mutta korvani eivät ole niin tarkat, että se kovasti häiritsisi. Dissonantit "double stopit" riffissä ovat tarkoituksellisia, hieman venytystä ja vibraa, ei varmasti osu täsmälleen sävelen kohdalle, mutta pörisee minusta kohtuullisen mukavasti.

Naurattaa! Hah hah hah!

Tässä se lupaamani Marshall Supa Fuzz 1967 demopätkä MP3-tiedostona. Pedaalin Filter eli fuzz-määrän asetuspotikka ei ole lähelläkään täysillä ja pedaalin Volume-potikka ei myöskään ole ihan täysillä. Kitarassa Volume oli mielestäni lähes tai kokonaan täysillä, samoin Tone. Käytin demotallenteella vain tallamikkiä, mutta myös talla- ja kaulamikki yhdessä toimivat tässä riffissä oikein hyvin. Vox AC30 nupin säätöjä en katsonut, mutta signaali meni Brilliant-kanavaan eli siihen Top Boost/Treble Boost kanavaan.


LISÄYS YLLÄ OLEVAAN BLOGIKIRJOITUKSEEN 2017-12-29: Sen verran vielä lisään, että demopätkässä Vox AC30 ei ole erityisen kovalla volumella. Ilman Marshall Supa Fuzzia AC30:n soundi ei ole tässä ollenkaan säröytynyt, vaan se on puhdas.