Naispapit ruikuttavat kun heitä "syrjittiin"

Iltalehden verkkoversio kirjoitti keskiviikkona 22.11.2017 seuraavaa:

Naispappeja syrjittiin Maata näkyvissä -festareilla - Arkkipiispa pitää tapausta valitettavana: "Asia on jo jatkoa ajatellen ollut esillä"

Useat naispapit kokivat tulleensa syrjityiksi viime viikonloppuna järjestetyillä Maata näkyvissä -nuorisofestivaaleilla.

Maata näkyvissä -festivaalin järjestää kirkon herätysliikkeisiin kuuluva Suomen luterilainen evankeliumiyhdistys (Sley). Se mainosti viime viikonloppuna Turun messukeskuksessa pidettyä tapahtumaa sen "huikeasta festaritunnelmasta" ja kertoi järjestäjiin kuuluvan myös Turun evankelisluterilaiset seurakunnat ja 1 300 talkoolaista. Bändien lisäksi festareilla oli ohjelmassa raamattuopetusta, studioita, workshoppeja ja esittävää taidetta.

Vaikka festareille saapui nuoria eri seurakunnista, useat naispapit tunsivat, etteivät he olleet täysin tervetulleita paikalle oman ammattinsa edustajina. Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Yksi heistä oli vs. seurakuntapastori Laura Korhonen Siuntion suomenkielisestä seurakunnasta. Hän kertoi Iltalehdelle, että koki ilmapiirin sellaiseksi, että se kyseenalaisti hänen oikeutensa olla papin virassa.

Hän joutui vastaamaan kysymyksiin, jotka hän koki suorastaan loukkaavina. Häneltä kysyttiin esimerkiksi, eikö hän tunne tekevänsä syntiä, kun toimii pappina, vaikka on nainen. Vuonna 2014 papiksi vihitty Korhonen toteaakin, että ei ole kolmen vuoden aikana kokenut sellaista määrää kyseenalaistamista kuin kolmen festivaalipäivän aikana.

Osoitin aiemmassa blogissani Martti Lutherin omien kirjoitusten perusteella, että Martti Luther oli inhottava kusipää. Evankelisluterilaisen firman perustaja ja suurin sankari oli saastainen sovinisti, juutalaisvihaaja ja yleisesti ottaen täysi pelle. Näistä lähtökohdista siis "Suomen luterilainen evankeliumiyhdistys" tuskin kasvaa mitenkään hedelmällisessä maaperässä. Suomessa on ainakin aiemmin ollut myös Luther-säätiön toimipisteitä. Kaikki nuo ovat samaa paskaa vähän eri paketissa.

Tutkitaan Iltalehden uutista vielä lisää niin päästään varsinaiseen asiaan:

Korhonen arvelee, että koska festareiden pääjärjestäjä Sley tunnetaan naispappeuden vastustamisesta, samanmieliset tunsivat olonsa turvalliseksi tapahtumassa ja toivat siksi joko vahvemmin tai hieman peitellymmin ajatuksensa esille.

- Ehkä he kokivat sen provosoivana, että olimme siellä. Mutta se ei ollut tarkoitus, menin vain töihin sinne.

Yksi kysymys onkin se, miksi evankelisluterilaiset seurakunnat tekevät yhteistyötä tahon kanssa, joka ei hyväksy naispappeutta.

- Se on iso ja kipeä kysymys. Minulla ole vastausta miten ratkaistaan se, että kirkossa on herätysliikkeitä, jotka eivät hyväksy papin virkaan muita kuin miehiä, mutta haluavat olla kirkon jäseniä.

Hah hah haa! Siis nuo naiset menivät pappeina tilaisuuteen, jonka järjestää naispappeutta vastustava kristillinen yhdistys. Sitten he itkevät kun heitä vastaan esitetään kritiikkiä kyseisessä tilaisuudessa! Voiko noin typeriä ihmisiä ollakaan? Kyllä voi ja juuri siksi he ovatkin pappeja kun heillä on normaalia ihmistä heikommat älynlahjat ja looginen ajattelukyky puuttuu lähes kokonaan!

Raamattu tukee paljon enemmän sitä näkökantaa, että nainen ei voi olla pappi kuin että voisi olla. Wikipediassa on kokonainen artikkeli aiheesta ja tässä on linkki siihen. Katolinen kirkko ja ortodoksinen kirkko eivät hyväksy ollenkaan naispappeutta ja yhteenlaskettuna ne ovat ylivoimainen enemmistö kristillisten kirkkojen jäsenten joukossa. Wikipediassa sanotaan myös:

Martti Luther torjui kirjoituksissaan naisten vihkimisen saarnavirkaan. Hänen käsityksensä mukaan naisten toiminta saarnaajina olisi ollut vastoin Raamattua ja Jumalan säätämää luonnollista lakia.

Evankelisluterilainen firma käänsi Suomessa kelkkansa muistaakseni vuonna 1988 ja alkoikin hyväksyä naispappeuden! Raamattu on kuitenkin erittäin sovinistinen kirjakokoelma eikä sen kirjoittamisen aikaan naisella ollut juuri mitään oikeuksia. Raamatun kirjoittajien arvomaailmassa naispappeutta ei olisi edes harkittu eikä naispappeus saakaan mitään tukea "Pyhästä Kirjasta". Päinvastoin, siellä sanotaan suoraan:

olkoot vaimot vaiti teidänkin seurakunnankokouksissanne, sillä heidän ei ole lupa puhua, vaan olkoot alamaisia, niinkuin lakikin sanoo. Mutta jos he tahtovat tietoa jostakin, niin kysykööt kotonaan omilta miehiltään, sillä häpeällistä on naisen puhua seurakunnassa.

(Ensimmäinen kirje korinttilaisille 14:34-35, 1933/1938 Raamatun käännös)

Siis miljardin jäsenen katolinen kirkko ja siihen päälle ortodoksinen kirkko vastustavat naispappeutta Raamattuun kantansa pohjaten. Lisäksi on pienempiä lahkoja ja herätysliikkeitä, jotka ovat samalla linjalla. Tästä huolimatta Iltalehden haastattelema naispappi jatkaa uhriutumistaan ja ruikutustaan:

Korhonen harkitsee vakavasti, osallistuuko hän uudelleen Maata näkyvissä -festivaaliin.

- Vähän mietityttää, haluaako lähteä sinne uudelleen loukattavaksi. Tuskin.

Peteliuksen ja Kallialan sketsissä sanottiin joskus 1990-luvulla: "Kikkeliskokkelis, mitäs läksit, niiiiii?"

Se tuntuisi sopivan tähänkin tilanteeseen erittäin hyvin ja makea nauru päälle!