Nuoren saksalaisen tennispelaajan Alexander Zverevin tie tähtiin

Kirjoitin aiemmassa blogissani Belgialainen tennispelaaja David Goffin 26-vuotiaan tennisammattilaisen David Goffinin noususta tennismaailman huipulle. Mainitsin nähneeni Goffinin Tampereen pikkukisassa kesällä 2014. Tuona kesänä vietin myös viikon Hampurissa, Saksassa. Kävin tuolloin seuraamassa German Openia eli Saksan Avoimia tennismestaruuskilpailuja, jotka järjestettiin Hampurissa. Muistaakseni olin yleisössä ainakin neljänä päivänä. Kyseessä oli ATP500 tason turnaus.

Olin eniten kiinnostunut seuraamaan David Ferrerin matseja. Ferrer tunnetaan ATP-kiertueella lempinimellä "Ajokoira", sillä hänen työmoraalinsa on niin kova. Ferrer on aina treenannut maksimaalisen kovaa eikä ole koskaan luistanut harjoittelupäivistä. David on pienikokoinen pelaaja, vain 173cm, mutta se ei ole estänyt häntä nousemasta korkeimmillaan sijalle 3 kaksinpelin maailmanlistalla. Palkintorahoja David on kuitannut tätä kirjoitettaessa keskiviikkona 15.11.2017 lähes 31 miljoonaa USA:n dollaria! David on ollut kerran Grand Slam finaalissa ja se tapahtui Ranskan Avoimissa vuonna 2013. Hän hävisi suoraan kolmessa erässä 6–3, 6–2, 6–3 kaikkien aikojen parhaalle massakenttäpelaajalle eli Rafael Nadalille. Hampurissa kesällä 2014 David Ferrer eteni myös finaaliin asti, mutta hävisi Argentiinan Leonard Mayerille. Ottelu oli tiukka ja kolmas erä ratkaistiin tie-break menetelmällä.

Tuona helteisenä heinäkuun viikkona Saksan Avoimissa nähtiin kuitenkin eräs merkittävä tapahtuma. Vasta 17-vuotias, 20.04.1997 syntynyt Alexander "Sasha" Zverev eteni värikkäiden vaiheiden jälkeen peräti semifinaaleihin. Se oli hänen läpimurtonsa ATP-kiertueella. Koko turnaukseen hänet oli käsittääkseni otettu "villillä kortilla" eli hänelle oli oman kaupungin poikana ja saksalaisena annettu vapaa pääsy kisaan. Semifinaalissa David Ferrer suorastaan murskasi nuoren lupauksen Zverevin. Lukemat olivat tylyt 6-0, 6-1. Ferrer on kuin kotonaan massakentillä ja hän jauhoi armotonta takakenttätennistä. Alexander oli kokematon 17-vuotias, jonka kukaan ei ollut uskonut etenevän näin pitkälle ATP500-tason turnauksessa. Hermopaineet, kokemattomuus, taitojen puute ja varmaan jo väsymyskin ajoivat Alexander Zverevin huonolle pelitasolle ja ottelu oli käsittämättömän yksipuolinen näytös Ferrerin ylivoimasta.

Ottelun jälkeen Ferrer kuitenkin antoi täyden tunnustuksen Alexanderille. Hän ylisti nuoren lahjakkuuden saavuttamaa semifinaalipaikkaa ja kun haastattelija voiton jälkeen kysyi englanniksi Ajokoiralta miten hän näkee Alexanderin tulevaisuuden, Espanjan massakenttätähti vastasi: "Top ten, to be sure!". Minä en osannut arvioida oliko kyseessä kohteliaisuus saksalaisen kotiyleisön edessä vai oliko Ferrer ollut tosissaan. En kiinnittänyt asiaan sen enempää huomiota, mutta pistin Alexander Zverevin nimen mieleeni.

Sen jälkeen onkin tapahtunut paljon kolmen vuoden aikana. Alexander on kehittynyt huimasti ja hän on nyt 20-vuotias. Hän on kasvanut henkisesti ja fyysisestikin hän on voimistunut. Alexanderilla on pitkä varsi, hän on lähes kaksimetrinen hujoppi, mutta jalat hänellä oli Hampurissa laihat ja heikot. Nykyään näkee, että hän on tehnyt jalkatreeniä salilla ja reisissä on potkua. Tietenkään mikään lihaskimppu hän ei ole kuten tennispelaajan ei pidäkään olla, sillä kestävyyttä ja ketteryyttä tarvitaan myös.

En jaksa tässä alkaa luettelemaan Sashan saavutuksia, sillä ne voit lukea yllä olevasta Wikipedia-linkistäkin. Siellä tieto pystyy paremmin myös ajantasalla. Mutta sen sanon, että katsoin eilen Lontoon ATP-finaaleissa ottelun Roger Federer vs Alexander Zverev. Sasha on vasta 20-vuotias ja hän voitti jo alkulohkossa Kroatian Marin Cilicin, joka oli tänä vuonna häviävä osapuoli Wimbledonin kaksinpelin finaalissa. Alexanderin kaksinpeliranking on tällä hetkellä mykistävä kolme eli sama mihin David Ferrerkin urallaan ylsi. Toki pitää muistaa, että Novak Djokovic ja Andy Murray ovat nyt loukkaantuneina ja heidän pisteensä ovat siksi huonommat, mutta ei oteta mitään pois Sashalta - sija 3 ATP-rankingissa 20-vuotiaana on aivan mieletön suoritus!

Siis David "Ajokoira" Ferrerin ennustus Hampurissa kesällä 2014 on toteutunut ja vieläpä huimemmin kuin kukaan olisi uskaltanut odottaa! Jos Sasha pysyy terveenä eikä loukkaannu pahasti, kuka tietää mitä hän voi saavuttaa? Masters-turnauksia hän on jo voittanut, joten mikään ei estä menestystä jopa Grand Slam tasolla. Aseita Sashalla kyllä riittää. Hänellä on kovat, aggressiiviset peruslyönnit ja toimiva syöttö. Isoksi pelaajaksi hän myös liikkuu mielestäni oikein hyvin. Siihen on varmasti se jalkatreenikin auttanut paljon eli ruutia reisistä löytyy. Henkisesti Sasha on myös melko vahva, mutta sillä puolella hän tarvitsee vielä kokemusta. Eilinen matsi Roger Federeriä vastaan osoitti sen.

Nimittäin Sasha johti Rogeria ensimmäisen erän tie-breakissa peräti 4-0, mutta Roger vei 5 pistettä peräkkäin ja voitti lopulta katkaisupelin 8-6. Toisessa erässä Sasha osoitti luonnetta ja tuli syötönmurron verran takaa voittaen erän 7-5. Sen jälkeen Rogerin valtava kokemus ja henkinen kantti olivat Sashalle liikaa. Roger on ollut näissä isoissa otteluissa ja tiukoissa paikoissa lukemattomia kertoja pitkän uransa aikana. Roger on 36-vuotias eli peräti 16 vuotta Sashaa vanhempi. Kokemuksessa ammattilaiskentillä on siis suuri ero. Roger murskasi päätöserässä Sashan 6-1 ja ottelu päättyi kuvaavasti Sashan hermostuneen näköiseen kaksoisvirheeseen. Mutta käsittääkseni Sasha voi vielä edetä semifinaalivaiheeseen voittamalla seuraavan ottelun, sillä kuten sanoin, hän kukisti jo Lontoossa Marin Cilicin kolmessa erässä.

Oma veikkaukseni on, että Sasha tulee vielä voittamaan Grand Slam turnauksia kaksinpelissä ja pidän myös mahdollisena, että hänestä voi tulla maailmanlistan ykkönen tulevina vuosina kun vanhat mestarit siirtyvät syrjään.

Tässä vielä lopuksi muisto sieltä Hampurista, jossa Sasha teki läpimurtonsa heinäkuussa 2014:

alexander zverev german open hamburg 2014

LISÄYS YLLÄ OLEVAAN BLOGIKIRJOITUKSEEN 2017-11-17: Sasha hävisi amerikkalaiselle Jack Sockille tiukan kolmieräisen kamppailun. Näin Sock eteni Lontoon ATP-finaaleissa semifinaalivaiheeseen ja Sashan tie katkesi alkulohkoon saldona yksi voitto ja kaksi tappiota.