Belgialainen tennispelaaja David Goffin

Kävin heinäkuussa 2014 Tampereella seuraamassa Challenger-tason Tampere Open 2014 tennisturnausta. En kuitenkaan asunut turnauksen aikana Tampereella hotellissa, vaan matkustin Manseen aina aamulla junalla Helsingistä. Taisin olla mukana yleisössä neljänä eri päivänä. Tokihan reissaamiseen kului aikaa ja rahaa, mutta katsoin kuitenkin paremmaksi vaihtoehdoksi matkustaa edestakaisin kuin asua hotellissa. En tiedä oliko tuossa ratkaisussa mitään järkeä, mutta eihän se junamatka nyt nopealla junalla niin kovin kauan kestä. Rahallisesti luulen, että matkustaminen tuli kuitenkin halvemmaksi.

Olin lähinnä kiinnostunut suomalaisten pelaajien otteista ja tietysti etenkin Jarkko Niemisen. Muiden mahdollisuuksiin en oikein uskonut ja taisin olla oikeassakin. Kiinnitin tuon turnauksen aikana huomiota belgialaisen David Goffinin taitavaan peliin. Goffin oli käsittääkseni menestynyt noina aikoina melko kehnosti varsinaisella ATP-kiertueella ja siksi hän oli hakemassa vauhtia alemmista, Challenger-tasoisista pikkuturnauksista. Sellainen siis Tampere Openkin on aina ollut, jo vuodesta 1982 asti eli siitä hetkestä saakka kun koko turnausta alettiin järjestää.

Minäkin aloin käymään seuraamassa Tampere Openia jo 1980-luvulla sitäkin ennen kun Veli Paloheimo ja Aki Rahunen olivat parhaimmillaan. Turnaus järjestettiin noina alkuvuosina Tampereen Pyynikillä, tarkemmin sanottuna Hotelli Rosendalin massakentillä. Minulla on monta hyvää muistoja noilta 1980-luvun kesiltä Pyynikiltä. Toki puitteet olivat silloin pienet, mutta ne olivat samalla viihtyisät ja tietyllä tavalla intiimit. Istuin muuten kerran katsomossa Mikko Alatalon vieressä ja päivittelimme yhdessä suomalaisten moukkamaista tapaa liikkua ja metelöidä kesken pallorallien.

Palataan kuitenkin tuohon vuoden 2014 turnaukseen. David Goffinin peli siis kiinnitti huomioni poikkeuksellisella varmuudellaan. Goffinilla ei ollut varsinaisia tappolyöntejä tai isoja aseita, mutta hän liikkui kentällä kissamaisesti eikä hänellä varsinaisesti tuntunut olevan heikkouksiakaan. Muistelen, että jollain alkukierroksella Goffin murskasi jonkun tummaihoisen nuoren ruotsalaisen tylyin lukemin. Tuossa matsissa Goffin ei tuntunut häviävän juuri palloakaan. Hän pelasi käytännössä virheettömän ottelun onnistuen ihan kaikessa koko ajan.

Jarkko Nieminen oli tuolloin vielä mukana ammattilaisena ja kävikin niin, että David Goffin ja Jarkko etenivät aina loppuotteluun saakka. Kerroin lähipiirilleni jo ennen sunnuntain finaalia, että tällä kertaa en usko Jarkon voittavan vaikka toki kannustinkin häntä. Alkukierroksilla näkemäni Goffinin matsit olivat saaneet minut vakuuttumaan siitä, että Jarkko ei silloisessa pelikunnossaan kykenisi voittamaan häntä. 27.07.2014 loppuottelussa kävi kuten olin ennustanutkin: Goffin voitti suoraan kahdessa erässä luvuin 7-6 (7-3), 6-3. Jarkko antoi ottelun jälkeen rehdin tunnustuksen Davidille ja totesi, ettei tämä ollut "antanut hänelle yhtään siimaa". Jarkko oli oikeassa. Goffin oli pelannut hyvin tarkkaa ja äärimmäisen varmaa tennistä eikä hän sortunut juuri lainkaan helppoihin virheisiin.

Goffin yleistaktiikka hakea onnistumisia Challenger-kiertueelta oli onnistunut. Hän voitti tuona kesänä useamman pikkuturnauksen, sai itseluottamuksensa kohdalleen ja sen jälkeen koko hänen uransa lähti lentoon. David alkoi saada turnausvoittoja myös ihan oikealla, kovalla ATP-kiertueella ja onnistumiset poikivat lisää onnistumisia. Ihan suoraa nousukiitoa hänen uransa ei kuitenkaan tuosta kesästä 2014 lähtien ole ollut. Mukaan on mahtunut joitakin loukkaantumisia ja pettymyksiäkin, mutta sellaistahan ammattiurheilu tuppaa olemaan. Ei ole inhimillisesti mahdollista pelata koko ajan kykyjensä äärirajoilla ja kun pelataan kovia matseja viikosta toiseen, loukkaantumisiakin monille sattuu.

David Goffin on tänään maanantaina 13.11.2017 kaksinpelin maailmanlistalla upeasti sijalla 8. Se on mielestäni hänen tasoiselleen pelaajalle aikalailla se maksimisuoritus, sillä David ei ole kovin voimakas tai aggressiivinen pelaaja. Sillä pelillä mitä hän pystyy pelaamaan, hän on mielestäni saavuttanut huippunsa. Toisaalta Espanjan kuntoihme David "Ajokoira" Ferrer on Goffinia pienempi ja samalla tavalla lyönneiltään melko "aseeton" pelaaja. Ferrerin peli on aina perustunut aivan äärimmäisen armottomaan peruskuntoon, kestävyyteen ja lyöntivarmuuteen. David Ferrer oli mielestäni yhdessä vaiheessa maailman toiseksi paras massapelaaja ja vain kaikkien aikojen suurimman massakenttätähden Rafaelin Nadalin varjossa. Ferrer myös oli parhaimmillaan ATP-rankingissa sijalla 3, joten miksei Goffinkin voisi nousta vielä hieman ylemmäs? Se kyllä edellyttäisi hurjaa kirimistä, sillä taistelu Top Ten -tasolla on niin julmaa ja kovaa, että vaatimustaso on aivan mieletön.

Viiden minuutin kuluttua eli Suomen aikaa klo 22:00 David Goffin pelaa Lontoon ATP-finaaliturnauksessa aloitusmatsinsa. Vastaan astuu maailman ykkönen Rafael Nadal. Rehellisesti sanottuna en usko, että Goffin mitenkään kykenisi voittamaan Rafaa, mutta jo pääseminen kauden päätösturnaukseen kovimpien huippujen joukkoon on Davidilta uskomaton saavutus, jonka hän tulee muistamaan lopun ikäänsä. Eihän Davidin voittokaan täysi mahdottomuus olisi, mutta se edellyttäisi häneltä aivan sataprosenttista suoritusta hurmioituneena ja vastaavasti Nadal ei saisi pelata parhaalla tasollaan. Realistisesti ajatellen lähden siitä, että Goffin häviää selvästi suoraan kahdessa erässä, mutta aion silti nauttia siitä, että näen nyt kolmen ja puolen vuoden jälkeen Tampere Open 2014 mestarin taistelevan Lontoon lopputurnauksessa. Se on hieno asia ja varmasti Davidille yksi toteutunut unelma hänen urallaan.


LISÄYS YLLÄ OLEVAAN BLOGIKIRJOITUKSEEN 2017-11-14: Vuorokausi on vaihtunut tiistain puolelle ja kello on 00:55. Olen juuri todistanut uskomatonta tennisdraamaa! David Goffin kukisti Rafael Nadalin ottelussa, joka oli käsittämättömän jännittävä! David johti ensimmäistä erää kahdesti yhdellä syötönmurrolla, mutta Nadal taisteli aina tasoihin. Erä ratkaistiin lopulta tiukassa tie-breakissa, jonka David voitti juuri ja juuri 7-5.

Toisessa erässä Davidilla oli jo yksi ottelupallo omassa syötössään, mutta Nadal selvitti sen ja mursi. Sitä seurasi aivan uskomaton tilanne. Nadal syötti muistaakseni 4-5 tai 5-6 tilanteessa ja tilanne oli 0-40. Siis Goffinilla oli kolme peräkkäistä ottelupalloa! Nadal hallitsi hermonsa ja otti kylmän viileästi viisi pistettä peräkkäin ja tasoitti erätilanteeksi 5-5. Sitten David piti syöttönsä ja samoin teki Rafa. Oltiin taas tie-breakissa! Rafa aloitti vahvasti ja johti muistaakseni peräti 6-2. David sai vähän koottua itseään ja pääsi ainakin 6-4 tilanteeseen, mutta tie-break taisi mennä Rafalle 7-4. Voi olla, että se meni myös 7-5, en ole varma!

Joka tapauksessa tilanne oli Davidin kannalta katastrofaalinen. Hän oli hassannut neljä ottelupalloa, joista kolme viimeisintä oli ollut peräkkäisiä! Pidin pitkän kokemukseni perusteella lähes varmana, että Davidin psyyke oli tuhoutunut ottelupallojen menetyksistä ja että Rafa tulisi viemään ratkaisuerän läpihuutojuttuna. Toisin kävi! David siirtyi 4-1 johtoon tuplamurrolla ja pääsi syöttämään siirtyäkseen 5-1 johtoon! Tilanne oli muistaakseni 40-30 kun David sai tilaisuuden tappaa pallo kohtuullisen helpossa tilanteessa, mutta hänen iskulyöntinsä meni leveäksi! Tilanne oli 40-40 ja Rafa onnistui murtamaan takaisin! David oli kuitenkin vielä yhden murron edellä. Rafa piti oman syöttönsä murrettuaan ja tilanne oli 4-3 Davidille.

Elettiin järkyttävän jännittäviä hetkiä. Dramaattisten vaiheiden ja valtavan hermopaineen alaisena Davidkin piti ja siirtyi 5-3 johtoon. Rafa ei antanut periksi, vaan taisteli armotta tilanteeksi 5-4. Davidin kohtalonhetki koitti. Hänen pitäisi tulla syöttämään otteluvoitosta. Ensimmäisen pallon hän hassasi lyömällä kämmenen leveäksi. Tilanne oli 0-15. Sen jälkeen David syötti hyvän ykkösen ja pamautti mielettömän rystyn pitkin linjaa ja tasoitti tilanteeksi 15-15. Olin hermoraunio seuratessani ottelua. En kykene muistamaan miten seuraavat pisteet menivät, mutta pian tilanne oli 40-15 ja Davidilla oli hermojaraastavan ottelun jälkeen kaksi ottelupalloa omassa syötössään.

David keskittyi huolella, heitti pallon ilmaan ja pamautti vakuuttavan syötön kohti T-pistettä. En muista saiko Rafa mailansa väliin vai oliko syöttö suora ässä, mutta pallo ei joka tapauksessa tullut enää takaisin. Näin David oli voittanut tämän alkulohkon ottelun Lontoon ATP-finaaleissa maailman ykköstä, legendaarista Rafaa vastaan! Tämä oli ensimmäinen kerta kun David kukistaa maailman ykkösen ja tämä oli myös hänen ensimmäinen ottelunsa ATP-finaalissa! Kuka olisi voinut uskoa tätä?

Alunperinhän sanoin, että Davidin voitto olisi teoriassa mahdollinen, mutta edellyttäisi häneltä täydellistä peliä ja Rafan pitäisi pelata vähän alle huipputasonsa. Aika pitkälti näin kävikin. Rafa ei ollut aivan terävimmillään, hän pelasi ehkä 90% parhaasta tasostaan, mutta David yllätti minut täysin pelitasollaan! Hän on parantanut syöttöäänkin eli se on nykyään terävämpi kuin aiemmin eikä enää pelkkä passiivinen pelinavaus. Peruslyönnit David iski myös kiitettävällä tarkkuudella ja teholla. Liikkuminen oli hyvää kuten Davidilla aina.

Olen todistanut eräänlaista tennishistoriaa. Mies, jonka näin pelaavan pikkuturnauksessa Tampereella heinäkuussa 2014, on tänään kukistanut maailman ykköspelaajan. Arvelin, että David tulisi menestymään, mutta en arvannut hänen saavuttavan Top Ten -tasoa enkä olisi villeissä unelmissanikaan uskonut, että hän koskaan voisi kukistaa maailmanlistan ykköstä. Mietit ehkä oliko Rafa täysin tosissaan pitkän kauden jälkeen. Eikö Rafa ole jo voittanut kaiken mahdollisen ja voi nyt ottaa rennommin? Ensinnäkin, Rafa ei koskaan luovuta ja hän inhoaa häviämistä yhtä paljon kuin hän rakastaa voittamista. Psyykkisesti Rafa on ehkä koko kiertueen kovin luu. Sen osoitti jo tässä matsissa sekin, että hän selvitti kolme peräkkäistä matsipalloa. Toiseksi, Rafa ei ole koskaan voittanut ATP-lopputurnausta! Hänellä on kaikki mahdolliset muut mestaruudet: kaikki Grand Slamit, Davis Cup, Olympialaiset, kasa Masters-turnausten voittoja. Mutta lopputurnauksen mestaruus häneltä uupuu!

Voimme siis olla 100% varmoja, että Rafalle tämä Lontoon turnaus on äärimmäisen tärkeä! Rafa janoaa tätä mestaruutta ollakseen lähes täydellinen saavutuksissaan. Davidin voitto oli uskomaton urotyö! Minun on vieläkin vaikea uskoa tätä todeksi, mutta ottelu on ohi ja voittaja on selvillä. Olipahan ilta!


LISÄYS YLLÄ OLEVAAN BLOGIKIRJOITUKSEEN 2017-11-14: Goffin - Nadal voittolukemat siis 7-6 (7-5), 6-7 (4-7), 6-4.

Uskoisin, että tämä oli henkisesti erittäin tärkeä voitto Davidille. Hänen henkinen kanttinsa neljän menetetyn matsipallon jälkeen oli aika huimaa luokkaa. Hän jännitti, mutta pystyi voittamaan. Mikäli hän olisi hävinnyt kolmoserän, hän olisi muistanut tämän ottelun aina yhtenä kamalimmista tappioistaan. Nyt hän kuitenkin onnistui kukistamaan Nadalin ja matsi saattaa olla hänelle hyvinkin merkityksellinen itseluottamuksen antajana. David tietää nyt, että hän kykenee hyvänä päivänään voittamaan jopa Nadalin ja tästä tiedosta saattaa olla psyykkistä apua ATP-kiertueen kovissa otteluissa jatkoa ajatellen.


LISÄYS YLLÄ OLEVAAN BLOGIKIRJOITUKSEEN 2017-11-14: Luin juuri klo 10:50 YLE:n Teksti-TV:ltä sivulta 210, että Nadal keskeyttää turnauksen vedoten polvivammaan. Rafa irvisteli muutamaan otteeseen matsissa Davidia vastaan, mutta en havainnut hänen liikkumisessaan isompia ongelmia. Hän myös taisteli ottelun loppuun saakka, joten ei nyt ainakaan oteta mitään pois David Goffinin uskomattomasta voitosta. Muistelen, että ihan tässä parin-kolmen viikon sisällä Rafa jäi jostain toisestakin turnauksesta pois kipeän polven takia. Lontoo oli hänelle ilmeisesti niin tärkeä tavoite voittaa, että hän yritti kaikkensa siellä vaikka ei ollutkaan täydessä iskussa. Kuten sanoin, Rafa pelasi eilen ehkä 90% tasolla ihan terävimmästä osaamisestaan. Huomionarvoista on, että hän tosiaan tsemppasi ihan viimeiseen palloon saakka, joten tuskinpa polvi kovin paljon saattoi häntä vaivata.


LISÄYS YLLÄ OLEVAAN BLOGIKIRJOITUKSEEN 2017-11-15: Goffinin seuraava ottelu oli kamalaa katsottavaa. Grigor Dimitrov voitti 6-0, 6-2! Ei näin, David.


LISÄYS YLLÄ OLEVAAN BLOGIKIRJOITUKSEEN 2017-11-17: David aloitti ottelunsa Dominic Thiemiä vastaan surkeasti ja oli murron takana 0-3 ensimmäisessä erässä. Sen jälkeen hän ryhdistäytyi ja kukisti Thiemin lukemin 6-4, 6-1. Goffin semifinaaliin Roger Federeriä vastaan!


LISÄYS YLLÄ OLEVAAN BLOGIKIRJOITUKSEEN 2017-11-18: David on tehnyt mahdottomasta mahdollisen. Hävittyään kaikki kuusi aiempaa matsiaan Rogerille ja oltuaan 2-6 tappiolla, David Goffin voitti lukemin 2-6, 6-3, 6-4 ja menee ATP-finaalin finaaliin! Vastaan tulee joko Grigor Dimitrov tai Jack Sock. Heidän välisensä ottelu alkaa klo 22 tänä iltana! Dimitrov on ollut murskaava alkulohkossa, joten hän on suosikki menemään finaaliin.


LISÄYS YLLÄ OLEVAAN BLOGIKIRJOITUKSEEN 2017-11-20: David hävisi tiukan kolmen erän taistelun Dimitroville finaalissa, mutta tuli hienosti kakkoseksi ja tienasi reilut 1 miljoonaa USD.