Retroaiheisia upeita julisteita

Musiikki

Aiemmassa blogissani Lontooseen tynkä-Yesin keikalle maaliskuussa 2018 mainitsin käyneeni Roger Hodgsonin keikalla Lontoossa toukokuussa 2017. Tuolla reissulla kerroin myös löytäneeni Led Zeppelin julisteen. Kun kävin julisteita myyvässä liikkeessä, kyseinen juliste oli vasta tullut sisään eikä sitä oltu hinnoiteltu. Kauppaa piti kaksi miestä ja heistä hinnoista paremmin perillä oleva sattui olemaan vierailuni aikana lomilla. Niinpä se toinen mies pyysi laittamaan heille sähköpostia ja he kertoisivat julisteen hinnan ensi tilassa.

Pari päivää kului ja olin jo palannut Lontoosta Kallioon. Sain heiltä vastauksen ja hinta oli tosiaan £750, koska samaan hintaan he olivat parisen vuotta aiemmin myyneet vastaavanlaisen originaalin promojulisteen. Sanoin, että £750 on kova hinta, mutta se onnistuu jos he laittavat kirjatun postituksen samaan diiliin. Ehdotukseni sopi heille ja kaupat tehtiin. En ole vielä kehystyttänyt julistetta, mutta teen sen ensi vuoden puolella. Tässä kuva julisteesta. Salama taas sotki otostani ja kulmissa on saksalaiset sinappipurkit estämässä julisteen rullautumista, mutta yritä kestää. Juliste on tietenkin normaalisti säilöttynä rullattuna kotelossaan, mutta tässä se on avattuna:

led zeppelin iv four symbols original 1971 promo poster

Juliste on takapuoleltaan hieman kellastunut ja varmasti aito promotuote vuodelta 1971. En usko vastaavia löytyvän Suomesta kovinkaan montaa. Julisteita kauppaavan liikkeen omistaja oli muuten hyvin miellyttävä ja palvelualtis. Hän kertoi, että he ovat muutaman kerran järjestäneet classic rock teemaan liittyviä julistenäyttelyitä ja hän sanoi tavanneensa Jimmy Pagen henkilökohtaisesti juuri sellaisessa tilaisuudessa. Page oli tullut tarkistamaan tarjontaa, sillä hän on yksi maailman johtavimmista Led Zeppelin keräilijöistä. Hänellä ei ole pulaa pätäkästä. Kuulemma Page on hauska ja kohtelias seuramies, jolla juttua riittää.

Retropelit

Keräilen retropelejä 8-bittisille tietokoneille. Pääasiallinen kohdekoneeni on Commodore 64, mutta pienemmässä määrin myös muut 8-bittiset koneet kuten Atari 800, Sinclair ZX Spectrum ja MSX-koneet kiinnostavat. Minulle on vuosien varrella ehtinyt kertyä sadoittain alkuperäisiä retropelejä C-kasetteina, lerppuina ja moduuleina. Kesällä kuitenkin löysin eBaystä todella harvinaista retropelikamaa, joka ei ollutkaan itse pelejä.

Eräs englantilainen myyjä kauppasi promojulisteita, joita on aikanaan ollut näytillä pelikauppojen seinillä Englannissa. Näitä julisteita ei ole koskaan ollut myynnissä yksityisille ihmisille! Myyjä oli ollut 1980-luvulla näiden pelien julkaisun aikaan lapsi ja hän oli kirjoittanut paperisia kirjeitä ohjelmistotaloille. Niissä hän oli pyytänyt voisiko hän saada joitakin pelijulisteita seinilleen. Moni ohjelmistotalo oli heltynyt pojan kirjeistä ja ne olivat lähettäneet hänelle muutamia julisteita. Ostin häneltä neljä julistetta ja tässä on niistä näytillä kolme:

interceptor micros commodore 64 get off my garden promo poster

Kuten huomasit, Get Off My Garden pelin taide on hyvin psykedeelistä. Pelin alussa onkin ruudulla skrollaava viesti, jossa kysytään: "Does anybody know what a bong is?" eli "Tietääkö kukaan mikä bongi on?". Itse peliä en ole koskaan pelannut, mutta minulla on se sekä C-kasettina että lerppuversiona. Lerppuversio on hyvin harvinainen kuten kaikki Interceptor Microsin pelit lerppuina.

Toinen juliste on sekin Interceptor Microsin pelistä. Kyseessä on Wallie Goes To Rhymeland. Peli ei ole kovin loistava, mutta kuitenkin ihan viihdyttävä joskin muistaakseni välillä vaikea. En ole varma. Olen kai pelannut sen läpi emulaattorilla ilman huijauksia. Sekin minulta löytyy sekä C-kasettina että lerppuna. Tässä on juliste:

interceptor micros commodore 64 wallie goes to rhymeland promo poster

Lopuksi vielä Epyx-peliyhtiön aikaansa edellä ollut Impossible Mission vuodelta 1984. Pelissä oli sen ajan mittapuilla hieno grafiikka, melko laaja pelikenttä ja tietokoneen puhumaa digitoitua puhetta. Oli pieni ihme, että kaikki se oli onnistuttu ahtamaan Commodore 64:n todella pieneen RAM-muistiin. Sitä pidettiin edistyksellisenä ja se onkin noussut klassikon asemaan. Mielestäni peli on hyvin vaikea enkä koskaan onnistunut pelaamaan sitä läpi. Jotkut ovat kuitenkin siinäkin onnistuneet. Minulla on tästä pelistä useita eri julkaisuita, C-kasetteina ja lerppuina.

epyx commodore 64 impossible mission promo poster

Noiden lisäksi minulla on juliste Melbourne Housen The Way Of The Exploding Fist karatepelistä, mutta en löytänyt sitä tähän hätään muiden joukosta. Sekin on hieno, mutta vähän pienempi kuin edellä näkemäsi kolme retropelijulistetta.

Kuten sanoin, näitä julisteita ei ole koskaan myyty kuluttajille. Niitä oli peliliikkeiden seinillä sen aikaa kun pelit olivat uusia ja sen jälkeen moni niistä varmaan heitettiin armotta roskakoriin. En usko, että niitä on säilynyt montaakaan ja näitä vastaavia en ole koskaan nähnyt eBayssä seitsemäntoista ja puolen vuoden aikana. Toki joskus pelijulisteita liikkuu, mutta ne ovat valtavasti harvinaisempia kuin varsinaiset pelit. Retropelijulisteiden harvinaisuus on siis huippuluokkaa, mutta tästä huolimatta julisteet eivät olleet hirvittävän kalliita. Maksoin muistaakseni noin £50 per juliste. Hinta voisi periaatteessa olla vaikka kymmenkertainenkin, sillä näitä on mahdotonta löytää mistään vaikka haluaisi. Moni retropelien harrastaja ei edes tiedä promojulisteiden olemassaolosta.


LISÄYS YLLÄ OLEVAAN BLOGIKIRJOITUKSEEN 2017-11-22: Täytyy korjata tätä blogia hieman. Väitin ostaneeni neljä retropelijulistetta, mutta tosiasiassa ostin niitä viisi. Unohdin yhden ja se oli Commodore 64 Knight Rider eli Ritari Ässä pelijuliste. Kyseinen peli on UK diskettimuodossa äärimmäisen harvinainen, mutta onnistuin löytämään sen alkuvuodesta. Eräs kovan luokan pelikeräilijä Englannista lopetti retropelikeräilyn ja pisti eBayssä lihoiksi koko kokoelmansa. Ostin häneltä myös superharvinaiset UK diskettiversiot peleistä V, Miami Vice ja Cobra. Niitä ei tule vastaan kuin ehkä kerran kymmenessä vuodessa jos silloinkaan.

Joka tapauksessa mainitsin Knight Rider promojulisteen ja pelin. Moni 1980-luvun lapsi varmaan muistaa hyvin kyseisen TV-sarjan, jossa David Hasselhoff näytteli Michael Knightia ja ajoi KITT-nimistä älykkäällä tietokoneella ja erikoisominaisuuksilla varustettua autoa. Sarja oli lasten suosikki ja "The Hoff" vieraili varmaan pari kertaa Suomessakin sen tiimoilta. Mutta Commodore 64:lle tehty tietokonepeli on kertakaikkiaan karmea! Se on saanut Lemon64 C64-fanisivustolla lukijoiden arvioksi 2,2 pistettä kymmenestä mahdollisesta. Tuolla äänestystuloksella se on kaikista surkeimpien joukossa. Miksi siis ostin pelin ja julisteen? Ihan vain sen takia, että niissä on kuva Michael Knightista ja KITT:istä. Pelin kansitaide on näyttävää ja promojuliste on makean näköinen. Ritari Ässä edustaa 1980-lukua, joten siinä oli syy hankinnalleni. Peli sai muuten jo julkaisunsa aikaan murskaavan huonot arvostelut pelilehdissä. Moni ei todellakaan halunnut laittaa siihen viimeisiä rahojaan ja siksikin peli on äärimmäisen harvinainen.

Kuulin muuten ihan äsken kaveriltani huhun, että pelin julkaissut firma Ocean Software olisi joutunut pahaan pulaan pelin julkaisun aikoihin. Peliä tehnyt ohjelmoijatiimi ei ollut ilmeisesti saanut mitään järkevää aikaan ja sopimussakon uhalla Oceanin piti puskea jotain ulos neljässä viikossa. En tiedä onko tarina totta, mutta se voisi selittää pelin hirveyden.