Iltalehden verkkoversio kertoi sunnuntaina 05.11.2017 seuraavaa:
SDP:n entisen kansanedustajan mukaan Suomen pitkä kesä voisi olla otollinen kannabiksen viljelylle.
SDP:n entinen kansanedustaja ja puoluesihteeri Mikael Jungner pohtii julkisessa Facebook-päivityksessään kannabiksen laillistamista Suomessa.
Jungnerin mukaan yhä useamman Euroopan valtion ja Yhdysvaltojen osavaltion laillistaessa tai dekriminalisoidessa kannabiksen käytön, suomalaiselle maataloudellekin avautuu mielenkiintoisia mahdollisuuksia.
- Itse en kannabistuotteita käytä eikä niiden laillistaminen Suomessa ole millään tavoin minulle sydämen asian. Silti kannabiksen laillistumisen eteneminen maailmalla kiinnostaa, erityisesti Coloradon esimerkki. En siis aja kannabiksen laillistumisen nopeuttamista Suomessa, mutta kehotan miettimään niitä mahdollisuuksia, joita tämä trendinomainen kehitys jatkossa saattaa Suomelle avata, Jungner kirjoittaa.
Jungner ottaa esille niin sanotun "Coloradon mallin", ja vertaa Suomea väestöltään samankokoiseen osavaltioon, jossa kannabiksen lääke- ja viihdekäyttö sekä kasvatus ja hallussapito laillistettiin vuosikymmenen alussa.
- Coloradossa myytävän kannabiksen pitää olla kasvatettu ja valmistettu valvotuissa olosuhteissa Coloradossa. Tuo on Suomen kannalta mielenkiintoinen näkökulma. Jos kannabiksen salliminen etenee Euroopassa, olisi Suomen hyvä pohtia Coloradon mallia ennen kuin EU ehtii kilpailulainsäädäntöineen sulkemaan aikaikkunan protektionismille.
Aiemmassa blogissani Maaseudun Tulevaisuus kirjoittaa kannabiksesta nostin esille jo Jungneria ennen kannabiksen viljelyn mahdollisuudet suomalaiselle maanviljelylle. Meillä lienee kaksi käytännön mahdollisuutta:
Näin kuoleva maaseutumme elpyy pikkuhiljaa ja valtio saa suuret verotulot. Lisäksi alkoholinkäyttö vähenee. Siitä seuraa parantunut kansanterveys, vähemmän kuolemia ja tehokkuus töissä paranee kun krapulapäivät vähenevät.
Iltalehti kertoo uutisessaan lisää:
Esimerkiksi juuri Coloradossa lähes miljardin dollarin vuosittaisesta kannabismarkkinasta 30 prosenttia ohjataan osavaltion koulujärjestelmän kehittämiseen.
- Vaikka laajempi laillistaminen häämöttää vasta ensi vuosikymmenellä, olisi tutkimukseen panostettava jo nyt, koska se tulee viemään vuosia.
Jungner on kyllä realisti ja oikeassa tässä asiassa. Laillistaminen on tulossa ja meidän pitää reagoida tähän suurena mahdollisuutena, ei uhkana. Mutta meille on "valistuksen" nimissä valehdeltu useita vuosikymmeniä. Nyt valtiolla on käsissään kamala soppa kun paljastuukin, että vaaralliseksi leimattu kannabis onkin oikein aikuisten käyttämänä hyvin turvallinen yrtti. Näiden kauhulla valistajien ja propagandan levittäjien on nyt vaikea perua puheitaan menettämättä kasvojaan!
Täsmälleen sama tilanne oli USA:ssakin eli sielläkin virallinen valistus toitotti mm. kuinka kannabis aiheuttaa aivovaurioita, mutta siellä iso osa kansasta tiesi asiat paremmin eikä luottanut viranomaisten valheisiin. Laillistaminen on USA:ssa Suomea edellä, koska siellä pilvenpoltolla on jo pitkät perinteet. Toki sielläkin oli, ja on edelleen, harhaanjohdettuja, se on selvää. Mutta nyt USA:ssa valistus pohjautuu enemmän tieteeseen ja tunnettuihin faktoihin, eikä valehteluun.
Me tulemme Suomessa jälkijunassa, mutta meidän on hypättävä rohkeasti kelkkaan ja tartuttava toimeen. Suomen valtion pitää saada osansa kannabisbisneksestä. Me voimme poistaa rikollisilta merkittävän rahavirran ja ohjata sen verojen kautta kansamme hyväksi sen sijaan, että rahat menisivät mafiosoille. Kannabiksen ympärille rakentuu myös valtavasti lisää yrittäjyyttä ja työpaikkoja.
Pienimuotoinen kotikasvatus tulee myös laillistaa aikuisille. Voisimme Kalifornian mallin mukaan sallia esimerkiksi kuusi omaa hamppukasvia. Ammattimainen kasvatus olisi luvanvaraista toimintaa, joka vaatisi rekisteröintiprosessin ja viranomaisten hyväksynnän sekä tarkan laatuvalvonnan.