Tulipalo naapurissa

EI JUMALAUTA, NAAPURISSA OLI ÄSKEN TULIPALO JA PALOKUNTA JOUTUI SAMMUTTAMAAN SEN!!!

Perjantain ja lauantain välisenä yönä tuli taloyhtiön laajuinen palohälytys eli rappukäytävissä huusi hälyttimet. Se tarkoittaa, että savua on ollut kellarissa ja/tai ullakolla. Nämä laajat palohälytykset ovat kuitenkin olleet aina vääriä. Toisin sanoen, esimerkiksi kosteus kellarissa tai röökinpoltto rapussa voinee laukaista hälyttimet. Näitä vääriä hälytyksiä voi sattua pari-kolmekin vuoden aikana. Nyt on 29.10.2017 eli loppuvuosi ja muistaakseni tuo väärä hälytys oli kolmas tänä vuonna.

Istuskelin tänä iltana normaalisti sohvallani ja surffasin netissä tabletillani. Kuulin palohälyttimen ulinaa ja olin varma, että kyseessä on taas taloyhtiön laajuinen väärä hälytys, koska se oli vuorokausi sittenkin. On sanottu, että palohälyttimen antureissa olisi jotain uusimista, joten olin aika varma, että siitä on kyse. Vähän ajan kuluttua kuitenkin nenääni tulvi palaneen käry. Näkyvää savua ei ollut, mutta haju muistutti palanutta sähkölaitetta. Ajattelin, että helvetti soikoon, palaako siellä sittenkin? Otin avaimen taskuuni, pistin äkkiä sandaalit jalkaani ja siirryin rappuun.

Palaneen haju oli aivan selvä ja samassa näinkin rappusissa palomiehen. Kysyin: "Missä täällä palaa?". Hän vastasi:"Viidennessä kerroksessa". Minä sanoin, että "Ei minulla ainakaan pala". Palomies kysyi:"Onko tämä viides kerros?". Sanoin, että on ja hän osoitti kädellään: "Tuo on kohdeasunto!". Kämppä ei ollut seinänaapurin, sillä minulla ei ole seinänaapuria, mutta se oli vastakkainen kämppä, jossa asuu joku vanha ekohippi.

Palomies käski minun mennä sisään kämppääni, laittamaan oven kiinni ja avaamaan ikkunat. Olin pelokkaassa tilassa, mutta aika pian tajusin, että tilanne ei voi olla kovin vakava, koska hän käski minut kämppääni eikä ulos talosta! Niinpä menin kämppääni, pistin välioven kiinni ja avasin ikkunat keittiöstä, olohuoneesta ja makuuhuoneesta. Sisälle ei ehtinyt tulla kovin paljon palaneen hajua enkä nähnyt ilmassa mitään konkreettista harmaata savua. Vain ällöttävä palaneen sähkölaitteen katku leijaili huoneissa, mutta ei onneksi kovin vahvana.

Aloin kirjoittaa blogiani Black Sabbath ennusti oikein tulevaisuutta ja vähän ajan päästä ovikello soi. Huusin, että tulossa ollaan ja kiirehdin eteiseen. Ovella oli toinen palomies, joka tiedusteli oliko kämppääni tullut paljon savua. Sanoin, että ei ollut ja kysyin tietääkö hän mikä palon aiheutti. Palomiehen mukaan televisio oli syttynyt palamaan. Vittu, onkohan sillä Ilkalla ollut joku saatanan vanha kuvaputkitelevisio siellä, ekointoilija kun on? En tiedä. Pitää kysyä häneltä myöhemmin. Joka tapauksessa olen helvetin huojentunut, että tässä säästyttiin katastrofilta. Joku naapuri oli ilmeisesti soittanut palokunnan paikalle ja hyvä niin! Minunkin olisi pitänyt reagoida palohälytykseen heti ja normaalisti teenkin aina niin.

No, yritin sulkea oven, mutta se ei mennyt kiinni. Kolmas palomies esti oven sulkeutumisen, osoitti palon kohteena ollutta kämppää ja kysyi:"Tiedätkö montako huonetta kyseisessä kämpässä on?". Vastasin, että en ole koskaan käynyt siellä, mutta ei se varmaan iso kämppä ole, koska Ilkka asuu yksin siellä. En tiedä oliko tuo joku varmistuskysymys siitä oliko palon savu sekoittanut päätäni, mutta hän sanoi vain "Aha" ja antoi sulkea oven. Palomiehet jäivät tekemään jälkituuletusta, sillä rapussakin savunhaju oli todella vastenmielinen. Missähän kunnossa Ilkan kämppä on sisältä? Hän oli ilmeisesti poissa paikalta tulipalon syttyessä.

PALOMIEHET OVAT TOSIELÄMÄN SANKAREITA, JOTKA VAARANTAVAT OMAN HENKENSÄ PELASTAAKSEEN TOISTEN HENKIÄ JA OMAISUUTTA!!!!!!!!!!

Tätä tosiasiaa ei aina muisteta, mutta tosipaikan tullen ei ole leikkimistä. Palomiehet olivat nopeasti paikalla, sillä he ovat aina valmiita ja paloasemalta ei ole tänne paljonkaan matkaa! Mikä onni, että meillä on Suomessa näin hyvin toimiva järjestelmä. Se on todella arvokas ja tarpeellinen.

Aion seuraavaksi tarkistaa, että omat palohälyttimet ovat varmasti toimintakunnossa.


LISÄYS YLLÄ OLEVAAN BLOGIKIRJOITUKSEEN 2017-10-29: Tapasin äsken Ilkan. Hän oli ollut paikalla ja oli luultavasti ripeällä toiminnallaan pelastanut kämppänsä. Hänellä oli ollut joku 1990-luvun laatikkomallinen kuvaputkitelevisio, joka oli syttynyt palamaan. Hän oli yrittänyt sammuttaa sitä eteisen matolla, mutta ei ollut onnistunut ja oli paennut kämpästään ja soittanut heti palokunnan. Kuulemma kovin isoja liekkejä ei ollut vielä tullut, mutta telkusta oli lähtenyt helvetisti myrkyllistä savua. Suuri osa hänen vinyylikokoelmastaan, lehdistään ja kirjoistaan on pilalla savun takia. Hän ei nyt pääse asuntoonsakaan, sillä poliisi on sulkenut sen tutkimusten takia. Rikosta ei epäillä, vaan tämä on normaalin protokollan mukainen toimenpide tulipalotapauksissa. Poliisi ilmeisesti tutkii, ettei kyse ole ollut tahallisuudesta tms. Ilkka sanoi menevänsä tyttöystävänsä luo asumaan kunnes tilanne on saatu normaaliksi!

Ilkka lisäsi, että tällaisissa kivitaloissa kuitenkaan ei ole luultavasti isompaa vaaraa, että tuli leviäisi naapurikämppään. Hänen asuntonsa olisi voinut palaa poroksi, mutta tulipalo ei ehkä olisi levinnyt sieltä. Kuitenkin syntyneet myrkkykaasut voisivat olla tappavia, joten vaara oli olemassa!


LISÄYS YLLÄ OLEVAAN BLOGIKIRJOITUKSEEN 2017-11-01: Ilkan kämpän palosta oli pieni juttu Iltalehden verkkoversiossa ja kuvakin oli ikkunasta, josta tuli ulos sankka, musta savu. Näin äsken Ilkan kämpän ovelta ja se on paljon pahemmassa kunnossa kuin luulin. Seinät ja ulko-ovi sisältäpäin ovat läpikotaisin mustan myrkkysavun kyllästämät. Kaikki hänen irtaimistonsa on käytännössä pilalla. Onneksi hänellä oli kotivakuutus.