kukkuluuruuta

Black Sabbath ennusti oikein tulevaisuutta

Black Sabbath julkaisi albumillaan Master of Reality (1971) kannabiksesta kertovan kappaleen Sweet Leaf. Kappale alkaa kitaristi Tony Iommin yskinnällä. Bändi nauhoitti Tonyn yskintää sen jälkeen kun hän oli polttanut pilveä. Biisi ei ole mielestäni musiikillisesti lähelläkään Black Sabbathin hienointa antia, mutta sen sanoitus on kyllä ihan legendaarinen. Ja voisi kai se biisi olla huonompikin, mutta se on minusta aika monotonista mättöä. Tässä sanoituksen loppuosa:

My life was empty, forever on a down
Until you took me, showed me around
My life is free now, my life is clear
I love you sweet leaf, though you can't hear

Come on now, try it out

Straight people don't know, what you're about
They put you down and shut you out
You gave to me a new belief
And soon the world will love you, sweet leaf
© 1971 Ozzy Osbourne, Tony Iommi, Geezer Butler, Bill Ward

Mitä tarkoittaa "ennustus"? Yksinkertaisesti sitä, että esitetään jokin väittämä, joka koskee tulevaisuutta. Kyseisen väitteen esittämishetken pitää olla ajallisesti ennustettua tapahtumaa edellä. Black Sabbath siis ennusti "And soon the world will love you, sweet leaf", vapaasti suomennettuna "Ja pian maailma tulee rakastamaan sinua, makea lehti". Nyt on vuosi 2017 ja ennustus esitettiin vuonna 1971. Tekemällä vähennyslaskun saamme tulokseksi 46 vuotta, joten voidaan kyllä oikeutetusti pohtia oliko ennustus täysin oikeassa.

Kyse on siis pääasiassa siitä miten sana "pian" tulkitaan ja vähemmässä määrin siitä onko ennustettu rakastuminen tapahtunut - jälkimmäistä pidän kyllä selvästi toteutuneena. Mutta arkikielessä jos sanomme jollekin "Tule pian tänne!", me emme todellakaan tarkoita, että haluamme odottaa 46 vuotta, vaan odotamme reaktiota lähes välittömästi. Mutta eri kontekstissa "pian" voi merkitä pitempääkin aikaa. Jos ajatellaan kontekstina isompaa ajallista kokonaisuutta, voi puoli vuosisataakin olla "pian". Ehkä kuitenkin tässä Sweet Leaf ennustuksen tapauksessa meidän on syytä todeta seuraavaa:

Kalifornia on muuten monessa suhteessa ihanteellinen paikka asua. Siellä on ihanan aurinkoinen ilmasto, liberaali ilmapiiri ja paljon luovaa energiaa. Miten se liittyy tämän blogin teemaan? Hyvinkin läheisesti.

Vuonna 1974 järjestettiin jättimäinen ulkoilmakonsertti California Jam. Siellä esiintyi huipputason rock-bändejä, tietääkseni ainakin Deep Purple ja Black Sabbath. Konsertista on YouTubessa videopätkiä, esimerkiksi Black Sabbathin Killing Yourself To Live.Katso, ja erityisesti kuuntele, videopätkä ja mieti onko siinä mitään oleellista eroa Sabbath Bloody Sabbath (1973) albumilla olevaan viralliseen levytettyyn versioon.

Et ehkä huomannut mitään outoa, mutta videolla ihan muutama sekunti kolmen minuutin jälkeen Ozzy kehottaa yleisöä: "Smoke it! Get high!" aivan kuten levylläkin, mutta konsertissa äänitarkkailija mykisti tuolla hetkellä vuonna 1974 Ozzyn mikrofonin ja sanoja ei kuulla ollenkaan! Se oli siis käsittämättömän vittumaista sensuuria, ihan kuin jossain Neukkulassa, mutta tämä häpeällinen tapahtuma koettiin USA:ssa, tuossa itse julistamassaan "vapauden mallimaassa".

USA on kuitenkin kehityskelpoinen maa. Kuten tiedämme, kun nyt tehdään ajallista pikakelausta Kalifornian todellisuuteen marraskuuhun vuonna 2016, niin kannabis laillistettiin silloin siellä kokonaan. Nyt viimein Ozzykin saa palatsiinsa pilvensä ilman mitään hämäriä diilereitä tai välikäsiä. Tai jos kotikasvatus häntä kiinnostaa, Ozzy voi kasvattaa kotonaan kuusi hamppupuskaa.

Voidaan siis sanoa, että kyllä Black Sabbath Sweet Leaf biisissään oli aivan oikeilla jäljillä. Ennustus on jo monessa paikassa toteutunut ja jatkoa odotellaan innolla!