Pohdintaa huumausaineiden olemuksesta

Jo yli seitsemän vuotta sitten mainitsin blogissani Muutama kommentti Manic Minerin pelaajan ravinnosta että kahvi, tupakka ja alkoholi ovat huumausaineita. Ajattelin tänään palata tuohon aiheeseen tarkempien perustelujen kera, sillä olen lähiaikoina lukenut keskustelufoorumeilta älyttömiä väitteitä, joiden mukaan kannabista ei tule laillistaa koska se on huumausaine. Virallinen valistuksemme ja kielenkäyttömmehän jakaa psykoaktiiviset aineet esimerkiksi alkoholiin ja huumeisiin. Näistä puhutaan erillisinä asioina vaikka todellisuudessa niillä ei ole mitään eroa.

Mitä huumausaineet ovat? Huumausaineet ovat psykoaktiivisia kemikaaleja, joita voidaan tavata joko vapaina luonnossa (esimerkiksi kasveissa, sienissä, kaktuksissa tai vaikka sammakoiden eritteissä) tai niitä voidaan valmistaa synteettisesti laboratoriossa. Voi myös olla kemikaaleja, jotka ovat vähän kumpaakin eli niiden alkuperä voi olla luonnossa, mutta niitä jälkiprosessoidaan laboratorio-olosuhteissa tieteellisin keinoin. Esimerkiksi LSD-25:n synteesi saa tavallisesti alkunsa luonnollisista aineista eli torajyvästä, joka on viljassa esiintyvä sienitauti.

Psykoaktiivisuus tarkoittaa yksinkertaisesti vain sitä, että huumausaine vaikuttaa ihmisen mieleen eli psyykeen. Tämän lisäksi vaikutuksia voidaan kokea myös ruumiillisesti. Huumausaineista puhuttaessa esiin nousee usein myös riippuvuus. Jotkut huumausaineet kuten LSD eivät kuitenkaan aiheuta mitään riippuvuutta, mutta toiset taas voivat aiheuttaa:

 1. psykologisen/psyykkisen riippuvuuden
 2. fysiologisen/fyysisen riippuvuuden

Psyykkisen riippuvuuden aiheuttaa esimerkiksi kokaiini, mutta se ei aiheuta fyysistä riippuvuutta eli käyttäjä ei kärsi ruumiillisista vieroitusoireista lakattuaan käytön. Heroiini ja alkoholi sen sijaan aiheuttavat sekä psyykkistä että fyysistä riippuvuutta. Toisin sanoen, niistä riippuvaiset voivat olla psykologisessa koukussa ja myös heidän kehonsa vaatii huumetta tai muuten seurauksena on fyysistä pahoinvointia tai jopa kuolema voi olla mahdollinen.

Laillisuus tai laittomuus ei ole järkevä jaottelu kun puhutaan kahvista, tupakasta, nuuskasta, alkoholista ja muista huumausaineista. Siinähän kyse on puhtaasti alueellisista poliittisista ja lainsäädännöllisistä päätöksistä. Näillä voi olla suhteensa huumausaineen vaarallisuuteen eli vaarallinen aine voi olla laiton, mutta välttämättä näin ei ole. Joissain islamilaisissa maissa alkoholi on kielletty lailla, mutta useimmissa maissa aikuiset saavat ostaa ja käyttää sitä vapaasti. Kuitenkin alkoholi on potentiaalisesti äärimmäisen vaarallinen huumausaine ja riippuvuus tuhoaa käyttäjän yleensä lopulta kokonaan.

Käsitellään seuraavaksi arkisia ja useille tuttuja huumausaineita, joita ei tavallisesti arkikielessä lasketa huumausaineiksi.

Alkoholi

Alkoholi eli etanoli ei poikkea mitenkään muista huumausaineista, jotta voitaisiin perustella, että sitä pitäisi pitää erillisenä aineena. Jaottelu alkoholiin ja huumausaineisiin on siis yhtä älytön kuin jaottelu esimerkiksi Fordeihin ja autoihin. Tajuamme helposti, että Ford on auto siinä missä muutkin ja sen erottelu itsenäiseksi olisi mieletöntä. Ihan samoin asia on alkoholinkin kohdalla, se on voimakas huumausaine ja vieläpä erittäin vaarallinen sellainen. Alkoholi:

 1. voi aiheuttaa psyykkisen riippuvuuden
 2. voi aiheuttaa fyysisen riippuvuuden
 3. yliannostus tappaa
 4. normaalikin käyttö on psykoaktiivisen vaikutuksen aiheuttavaa ("pää menee sekaisin", samoin ruumis)
 5. aiheuttaa aina enemmän tai vähemmän vakavan myrkytystilan elimistöön
 6. voi aiheuttaa mielenterveysongelmia (masennusta, psykooseja)
 7. voi aiheuttaa väkivaltaisuutta, pahansuopuutta ja aggressiivisuutta
 8. riippuvuus johtaa sairauksiin ja jopa kuolemaan

Huomaa siis, että vaikka esimerkiksi Suomessa alkoholi on laillinen huumausaine, niin sen vaikutusmekanismit ja vaarallisuus eivät mitenkään eroa muista huumausaineista. Voidaan jopa sanoa, että esimerkiksi toistaiseksi laittomaan kannabikseen verrattuna alkoholi on moninverroin vaarallisempaa.

Kuitenkin alkoholiakin on mahdollista käyttää kohtuudella ja hallitusti. Suurin osa alkoholia käyttävistä on kohtuukäyttäjiä eli he eivät ole riippuvaisia ja heidän käyttöannoksensa eivät ole kovin valtavia. Tästä huolimatta alkoholi on iso ongelma sen suurkuluttajille.

Nikotiini

Tupakkatuotteissa pääasiallinen psykoaktiivinen aine on nikotiini. Tupakkaa saa esimerkiksi savukkeina, sikareina ja nuuskana. Kuinka moni tietää ja ymmärtää, että nikotiini on heroiinin veroinen psyykkisen riippuvuuden aiheuttava aine? Silti se on laillista ja sitä saa kaupoista jos on aikuinen. Riippuen ihmisen geeneistä, jos ihmisellä on alttius nikotiiniriippuvuuteen ja hän käyttää tupakkatuotteita, niin eroon pääseminen voi olla vuosien ja useiden epäonnistumisten täyttämä urakka, joka voi silti lopulta päättyä onnettomasti. Moni nikotiiniriippuvainen yrittää päästä riippuvuudestaan eroon esimerkiksi nikotiinilaastareiden tai nikotiinipurukumin avulla. Savukkeiden ja sikareiden polttaminen on vaarallinen harrastus ja aiheuttaa mm. kohonneen syöpäriskin. Myöskään nuuskan käyttö ei ole harmitonta, sillä se taas lisää suusyövän riskiä ja heikentää terveyttä.

Tästä huolimatta tupakkatuotteet ovat laillisia monessa maassa. Tupakka on riippuvuuden aiheuttamisen lisäksi myös psykoaktiivinen eli sillä on mielen toimintaan vaikuttavia piirteitä. Juuri mielihyväkeskuksen stimulointi, rauhoittuminen ja keskittymisen tunne tekevät nikotiiniriippuvaisia. Yleensä käy myös niin, että nikotiiniriippuvainen ei enää tietyn pisteen jälkeen saakaan niin paljon positiivisia vaikutuksia, vaan hänen täytyy saada nikotiinia pääasiassa välttääkseen vieroitusoireet. Vieroitusoireita voivat olla hermostuminen, unettomuus, levottomuus, ahdistus jne.

Kofeiini

Kahvi, tavallinen tee, cola-juomat, energiajuomat ja pienessä määrin myös suklaa sisältävät kofeiinia. Kofeiini lienee yleisimmin käytetty huumausaine koko maailmassa ja sitä ei taideta oikein missään lailla kieltää. Tosin on olemassa uskonlahkoja, jotka kieltävät kofeiinin huumausaineena ja tässä suhteessa ne ovatkin loogisia ja johdonmukaisia. Kofeiini:

 1. voi aiheuttaa psykologisen/psyykkisen riippuvuuden
 2. on psykoaktiivinen kemikaali
 3. käytön lopettaminen voi aiheuttaa vieroitusoireita (päänsärky, väsymys, ahdistus, levottomuus jne.)

Uskomattoman moni käyttää esimerkiksi kahvia useita kertoja päivässä piristyäkseen ja myös maun vuoksi. Tämä tapa johtaa nopeasti lievään psyykkiseen riippuvuuteen: kahvia on saatava aamuisin tai muuten "päivä ei lähde käyntiin". Sama voi päteä teehen tai energiajuomiin. Tunnustan itse juoneeni monta vuotta ihan liikaa energiajuomia, mutta olen 4-5 kuukautta sitten päässyt melkein kokonaan kuiville. En ole huhtikuun jälkeen juonut kuin ehkä 5 tölkkiä energiajuomaa kun aiemmin saatoin arkisin juoda sitä kolme puolen litran pullollista päivässä!

Johtopäätökset

Näin siis olemme todistaneet, että väite, jonka mukaan kannabista ei tule laillistaa, koska se on huume, on vailla todellisuuspohjaa. Meillähän on jo laillisina ainakin kolme huumausainetta: kofeiini, nikotiini ja alkoholi (etanoli).

Entä usein kuultu vastaväite: "No, ehkä alkoholikin on huume, mutta me emme tarvitse enää yhtään lisää huumeita!". Tämäkin väite on mieletön. Kannabis ei aiheuta myrkytysoireita ja käytännössä sen ainoa haittavaikutus on kohonnut syöpäriski poltettaessa. Senkin riskin voi poistaa käyttämällä höyrystämistä tai syömällä kannabistuotteita. Kannabis on todellakin terveellisempi vaihtoehto viinalle vaikka sen vaikutus onkin erilainen. Näin siis kannabiksen laillistaminen ja käyttäminen voi vähentää vaarallisen alkoholihuumeen käyttöä. Tämä vähentää sairauksia ja kuolemia.

Usein kuullaan myös väite: "Minulle riittää alkoholi, en halua sekoittaa päätäni huumeilla!". Tässä blogissa on jo osoitettu, että alkoholikin on huumausaine. Lisäksi alkoholi sekoittaa päätä tehokkaammin kuin kannabis, joten kannabis tarjoaa sivistyneemmän vaihtoehdon viinankäytölle. Tässä väitteessä on kuitenkin myös oikeellisuutta: Laillistaminen ei pakota ketään käyttämään kannabista. Jos jollekin "riittää alkoholi" ja hän on siihen valintaansa itse tyytyväinen, niin sitäkin näkemystä meidän pitää kunnioittaa. Kannabiksen laillistajat saattavat usein puhua kannabiksesta parempana vaihtoehtona viinalle, mutta eipä juuri kukaan heistä taida ajaa sitä kantaa, että alkoholista pitäisi tehdä laitonta.