Kaksi klassikkoa viettää juhlavuottaan

Kerroin jo aiemmassa blogissani 09.05.2012, että minulla on hallussani vanha Brandy Long Drink pullo. Nyt olen saanut selville, että kyseistä pullomallia on valmistettu vuosina 1958-1960. Lisäksi, uskomatonta kyllä, olen juuri löytänyt kyseiselle pullolle saman aikakauden parin eli Gin Long Drinkin:

Gin Long Drink old bottle still unopened

Kuten näet, ainoa kosmeettinen haitta on pullon etiketistä poissa oleva pieni suikale. Ällistyttävintä on kuitenkin se, että tämä pullo on kaikkien näiden vuosikymmenten jälkeen edelleen aukaisematta! Toisin sanoen, se on lojunut vuosista 1958-1960 asti jonkun nurkissa käyttämättömänä. Uskaltaisin väittää, että tämä ikivanha avaamaton greippilonkkupullo on ainoa koko maailmassa. Mikäpä olisikaan hienompi hankinta juhlistamaan tänä vuonna pyöreät 60 vuotta täyttävää lonkeroa!

Myös jaloviina täyttää tänä vuonna pyöreitä vuosia eli 80 vuotta. Sen kunniaksi Alko julkaisi rajoitetun erän kahden tähden jaloviinaa, jota myytiin jonkin aikaa keväällä. Sitä en ehtinyt puodista ostamaan, mutta kunnioittaakseni jaloviinan pitkää taivalta Suomessa hankin hienon noin 70cm x 40cm kokoisen valomainoksen:

Jaloviina advertisement

Alkuperäiset lonkerot ja jaloviina ovat ajattomia klassikoita, jotka eivät kuole koskaan.

Suosittelen muuten välttämään kaikkia käyttämällä tehtyjä "lonkero"-nimellä ratsastavia kopioita, joita saa esimerkiksi ruokakaupoista. Ne maistuvat lähes poikkeuksetta hirveältä hiivakiljulta. Ainoa oikea tapa nauttia lonkeroa on ostaa tislatusta alkoholista sekoitettuja juomia. Hartwallin tuotteet ovat tietysti niitä kaikkein perinteikkäimpiä, mutta harmikseni luin, että nyt kesällä Alkosta saatava Hartwallin alkuperäinen Brandy Long Drink on vain sesonkituote, joka poistuu valikoimasta syksyllä.

Onneksi myös Laitila valmistaa nykyään brandylonkkua ja vaikka se ei tietysti olekaan sitä aitoa Hartwallin alkuperäistä, niin on sekin lonkero käsittääkseni tehty oikealla valmistusmenetelmällä eikä käyttämällä. Brandylonkun ystävien pitänee siis syksyllä tyytyä siihen elleivät sitten ihan itse tee sekoitusta brandysta ja pommacista.


KORJAUS YLLÄ OLEVAAN BLOGIKIRJOITUKSEEN: Varmuudella Brandy Long Drink pulloni onkin uudempi kuin 1958-1960, koska sen etiketissä lukee "ALKO" eikä "OY ALKOHOLILIIKE AB". Wikipedian mukaan nimenmuutos tapahtui vuonna 1969. Gin Long Drink on oikeasti vuosilta 1958-1960.