Lucio Fulcin mestariteos Beatrice Cenci täyttää 50 vuotta

Lucio Fulcin tositapahtumiin perustuva mestariteos Beatrice Cenci (1969) täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Elokuvan ensi-ilta oli Italiassa 14.11.1969 eli siitä on noin kuukauden kuluttua vierähtänyt peräti puoli vuosisataa.

Ostin toissapäivänä myöhään lähellä keskiyötä eBaystä 10 fotobusta julistetta ja 2 isompaa julistetta elokuvasta Beatrice Cenci. Myyjä oli roomalainen kulttielokuviin erikoistunut mies nimeltä Alessio. Hänen Buy It Now hintansa Italian eBayssä oli huimat 350€, sisältäen ilmaisen postituksen. Vaihtoehtoa tarjouksen tekemiseen ei ollut, vaan ainoastaan Alession ilmoittama kiinteä hinta.

Arvelin kuitenkin, että tämä hieno julistesetti voisi irrota vähän halvemmallakin ja laitoin myyjälle eBayn kautta yksityisviestin, jossa sanoin yksinkertaisesti, että laita Buy It Now hinta olemaan tasan 300€ niin minä ostan julisteesi. Alessio hyväksyi ehdotukseni kymmenessä minuutissa ja minä pidin lupaukseni ostamalla koko setin samantien.

Alessio lupasi postittaa paketin heti huomisaamuna eli eilen tiistaina 08.10.2019. Hän käytti postitusmetodina DHL Expressiä ja uskomatonta kyllä julisteet saapuivat Roomasta Saksan kautta kotiovelleni Helsinkiin jo tänään keskiviikkona 09.10.2019! Olen monesti parjannut kuljetuspalveluiden kuriirien sekoiluja, mutta tällä kertaa yllätyin todellakin positiivisesti!

Otin äsken valokuvat julisteista ja laitoin ne leffasivujeni Beatrice Cenci osioon. Valitettavasti muutamasta kuvasta tuli valitettavan epäselvä eikä muidenkaan laadussa ole kehumista valoheijastumien takia, mutta kyllä ne nyt ovat paremmat kuin ei mitään.

Huomasin myös eBayssä, että eräällä australialaisella myyjällä oli myynnissä ennakkotilauksena Beatrice Cenci blu-ray. Julkaisu tapahtuu muistaakseni 24.10.2019 ja myynti-ilmoituksessa sanottiin, että tämä Region B blu-ray lähtee postitukseen heidän Australiassa sijaitsevasta varastostaan viiden vuorokauden sisällä julkaisusta. Ostin siis blu-rayn ja hintaa sille tuli postikuluineen 54,90 Australian dollaria.

Helmikuussa 2020 taitaa tulla kymmenen vuotta täyteen siitä kun näin elokuvan DVD-version, joten nyt loppuvuodesta on ihan hyvä virkistää muistiaan ja katsoa leffa uudelleen 1080p high definition laatuisena. Beatrice Cenci ei silti ole sellainen elokuva, että sen haluaisi nähdä kovin montaa kertaa tai kovin usein. Tositarinaan perustuvana se kertoo karun ja raadollisen totuuden katolisesta kirkosta, ja Fulci ei tuttuun tapaansa siloittele kerronnassa yhtään esimerkiksi keskiaikaisia kidutusmenetelmiä kuvatessaan.

Beatrice Cencin tapauksessa katsojalla ei siis tavallaan ole sitä pakomahdollisuutta, että voisi sanoa leffan olevan "vain fiktiota". Tämä elokuva on mitä oivallisin todiste siitä, että parhaimmillaan Lucio Fulci pystyi ohjaamaan huippulaatuisia, jopa mestarillisia elokuvia. Voin suositella Beatrice Cenciä kaikille draamaelokuvien ystäville, mutta samalla varoitan, että katselukokemus tulee olemaan shokeeraava.