Keitä ovat Kukkaruukkumiehet?

The Flower Pot Men, eli kukkaruukkumiehet, oli englantilainen lauluyhtye. Sen ensimmäinen hitti oli Let's Go To San Francisco ja se julkaistiin vuonna 1967. Wikipediassa bändiä pidetään ns. yhden hitin ihmeenä. Ilmeisesti jos tutkitaan vain biisien kaupallista menestystä, se saattaakin pitää paikkansa.

Mutta olen jo useita vuosia sitten ostanut kirpputorilta tällaisen hollantilaisen kokoelma-CD:n:

flower pot men

Levyllä on 14 biisiä ja voin rehellisesti sanoa, että kaikki niistä ovat hyviä ja osa suorastaan loistavia.

Pörräsin taas eBayssä ja halusin osoittaa kunnioitustani kukkaruukkumiehille. Siitä syystä ostin englantilaiselta myyjältä kaksi harvinaista Deram-levymerkillä olevaa 7" promosingleä. Levyissä ei valitettavasti ole kuvakansia. Ne ovat:

Noista singleistä suosikkibiisejäni ovat A Walk In The Sky ja You Can Never Be Wrong, joista erityisesti jälkimmäinen on legendaarisen hyvä! On todellakin ihme ettei kappale menestynyt kuin ilmeisesti Saksassa ja Hollannissa!

Singlet eivät olleet ihan halpoja, vaan maksoin £60 per levy.

Amerikassa, tuossa "vapauden mallimaassa", Flower Pot Men -yhtyettä kutsuttiin aikanaan nimellä Flower Men, jotta viittaus kannabikseen ("pot") ei tulisi ilmi. Naurettavan typerää! Mutta ajat ovat onneksi muuttuneet ja nyt todellakin San Franciscossa sallitaan pilvenpoltto ja kotikasvatus.

Kukkaruukkumiehet on tyylillisesti aika lähellä joitakin Beach Boysin juttuja, mutta kuitenkin bändi on omanlaisensa. Tuo 14 kappaleen kokoelmalevy on mielettömän hyvä. Suosittelen tätä kaikille psykedeelisen popin ystäville ja muillekin hatsittelijoille.