Untochat julkaistiin kesällä 2018 Fedora 28:lle. Tarkoitus oli hyvä, mutta valitettavasti järjestelmän asennusproseduuri on osoittautunut liian monimutkaiseksi. Vaikka asennusvaiheet onkin pitkälti automatisoitu kickstart-tiedostolla ja Ansiblella, jää käyttäjän suoritettavaksi silti liian paljon tehtävää. Yliarvioin tavallisten tietokoneen käyttäjien kyvyt ja valitsin väärän tavan jakaa Untochattiä maailmalle.
Kickstart-tiedoston ja Ansiblen käyttö ovat myös käytännössä edellyttäneet sen, että jos Untochat asennetaan guest-virtuaalikoneeseen, niin host-alustakoneen on oltava jokin Linux, BSD tai Apple. Windows-käyttäjät ovat siis jääneet kokonaan ulkopuolelle.
Olen nyt miettinyt Untochatin koko asennusproseduurin täysin uusiksi ja tullut siihen tulokseen, että käyttäjän kannalta on helpointa se, että asennus hoituu ihan samaan tapaan kuin minkä tahansa Linux-distribuution - siis ISO-imagesta. Hakattuani päätäni jonkin aikaa seinään olen jo saanut aikaiseksi varsin hyvin toimivan, customoidun Fedora 30 Linux-asennuksen, jossa on mukana kaikki kolttonen.fi
RPM-repositoryssä olevat customoidut-ohjelmistopaketit.
Se tarkoittaa sitä, että suurimmat tekniset esteet on selätetty ja jäljellä on enää melko rutiininomaista työskentelyä konfiguraatiotiedostojen saamiseksi paikoilleen. Fedora 28:ssa suuri osa konfiguraatiosta tapahtui Ansiblen playbookeilla, mutta Fedora 30 porttauksessa Untochat ei nojaudu enää ollenkaan Ansibleen. Sen sijaan ajattelin laittaa konfiguraatiomuutokset sisään kickstart-tiedostoon erillisten %include
-direktiivien avulla. Ratkaisu ei kenties ole kaikkein elegantein, mutta siinä on suhteellisen yksinkertainen tapa varmistua siitä, että Untochatin asennus Fedora 30:ssä ei vaadi useampia vaiheita.
Aiemminhan Fedora 28:ssa kickstart-asennus hoiti pääasiassa käyttöjärjestelmäasennuksen ja Ansible teki useita asennusvaiheita. Nyt tavoitteeni on siis se, että käyttäjä downloadaa yhden ISO-imagen, joka buuttaa ns. Live Linuxin. Buuttauksen voi tehdä esimerkiksi USB-tikulta ja asennuksen voi käynnistää Live Linuxin xfce4 työpöydältä yhtä ikonia klikkaamalla. Testasin äsken asennusta qemu+kvm virtuaaliympäristössä ja homma sujui täydellisesti.
Tietysti vie vielä aikaa saada kaikki yksityiskohdat hiottua täydellisiksi, mutta kuten sanoin, isoimmat esteet on jo raivattu pois tieltä. Heitin suurimmaksi osaksi pois Fedora 28:ssa käyttämäni kickstart-tiedoston ja ISO-imagen rakennus pohjaa nyt viralliseen Fedoran xfce4 Spin julkaisuun.