Fedora 30 sisään ja pientä ZFS-testausta

Fedora 30 julkaistiin muutama tunti sitten. Päätin ottaa riskin ja päivittää Lenovo ThinkPad E480 läppärini Fedora 29:stä 30:een. Kaikki sujui muuten hyvin, mutta omat custom-RPM-pakettini atari800 ja ti99sim piti poistaa, sillä niissä oli mm. readline-kirjastoriippuvuus, jota Fedora 30 ei enää tyydyttänyt.

Kun nuo kaksi pakettia oli poistettu, kaikki meni ilmeisesti kerralla ihan putkeen, tai ainakaan en ole havainnut vielä mitään mitä olisi hajonnut. Tosin näitä blogeja päivittävä Python3-skriptini valittaa nyt jostain kryptografisesta ongelmasta, eli koodi pitää päivittää tai se lakkaa toimimasta tulevaisuudessa. Ongelma koskee siis sitä vaihetta kun blogi oheisdatoineen uploadataan SSH-protokollalla Louhen virtuaalikoneeseen.

Ajattelin myös huvikseni kokeilla ZFS-tiedostojärjestelmää uudessa Fedora 30:ssa. Hain Githubista zfsonlinux lähdekoodipuun. Sitten käänsin kernel-moduulit ja userspacen työkalut kirjastoineen. Pistin ne /opt/zfs hakemiston alle, siis userspacen kamat. Tämä siksi, etteivät ne sotkisi Fedoran mukana tulevia FUSE ZFS kamoja. Kernel-moduulit menivät configure --prefix=/opt/zfs Autoconf-asetuksesta huolimatta standardipaikoilleen /lib/modules/5.0.9-301.fc30.x86_64/extra hakemistoon.

Ihme kyllä kaikki toimii kuten pitäisikin ZFS:n suhteen. Onnistuin jopa tekemään kryptatun datasetin ja kopioin sinne parhaillaan varmuuskopioksi läppärini /home hakemistoa.

Luin pari päivää sitten, että FreeBSD on siirtymässä myös ZoL-käyttöön (ZFS on Linux). Aiemmin heidän ZFS-koodinsa tuli Illumos-käyttöjärjestelmästä, joka on käsittääkseni OpenSolariksen forkki. Nyt kuitenkin ilmeisesti on niin, että Linuxissa tehty kehitystyö on sen verran Illumos-koodipuuta edellä, että FreeBSD on päättänyt tehdä migraation.

ZFS:n koodi on CDDL-lisenssin alaista ja valitettavasti tämä lisenssi ei ole yhteensopiva GNU General Public Licensen kanssa. CDDL on käsittääkseni open source lisenssi, mutta ei täytä Richard Stallmanin ja muiden vaatimuksia ollakseen free softwarea. Siitä syystä ZFS:n kehitys tapahtuu irrallaan Linux kernelin pääpuusta, ja se pitää itse erikseen ottaa käyttöön jos sitä haluaa käyttää. ZFS on siis alunperin kehitetty Solarista varten ja peruskoodi on peräisin siltä ajalta kun Sun Microsystems oli vielä olemassaoleva firma.

Sittemminhän Oracle osti Sunin. Solarista ja SPARC CPU:ita kyllä kehitetään edelleen, mutta niiden käyttäjien määrä lienee varsin pieni etenkin jos suhteutetaan se Linuxin ja AMD64 CPU:iden käyttäjien määrään.

Saattaa olla, että rakennan vielä kotiin levyjärjestelmän, joka pörrää ZFS:llä.