Huippukitaristi Teemu Viinikainen joutuu lopettamaan keikkailun

Kuulin ihan äsken hirvittävän shokkiuutisen rumpaliystävältäni: Teemu Viinikainen joutuu lopettamaan keikkailun pahan tinnituksensa takia!

Tämä on niin vitun järkyttävää! Jazz kaikissa muodoissaan elää keikoista. Se on nimenomaan elävää, joka ilta muuttuvaa musiikkia, ja mielestäni sen ominaisin ilmenemismuoto on erilaiset konsertit, joissa improvisaatio on ytimessä - samoin vuorovaikutus toisten soittajien kanssa. Se vaatii taitoa reagoida muuttuviin musiikillisiin tilanteisiin ja konteksteihin, siinä pitää imeä vaikutteita bändikavereilta ja pyrkiä myös tarjoamaan itse heille omia ideoita, kaikki lennossa improvisoiden.

Tottakai on hienoa kuunnella jazzia myös levytyksiltä oman kotinsa rauhassa stereoista, mutta siinäkin usein on kyseessä live-nauhoitteet eikä läheskään aina studiotekeleet. Kun Teemu joutuu luopumaan live-keikoista, on sen oltava henkisesti valtava takaisku.

Olen nähnyt Viinikaisen livenä vain kerran Pori Jazzeissa monta vuotta sitten, mutta se kerta riitti kyllä heti vakuuttamaan, että perinteisempi jazz kyllä mieheltä taittuu mallikkaasti. Viime kesänä puhelimeeni tulvi hienoja videoklippejä Keitelejazzeilta ja siellä Viinikainen soitti muistaakseni vähän ns. rokimpaa jazzia, olisiko siinä ollut särösoundiakin mukana - en jaksa muistaa enkä mene vannomaan, sillä klipeissä oli kyllä useitakin suomalaisia kitaravirtuooseja. Joka tapauksessa Viinikainen oli mukana noilla vastaanottamillani videoklipeillä ja soitto oli parasta ykkösluokkaa kaikin puolin!

Olen kuullut Viinikaisen soittoa aivan riittävästi tajutakseni, että kyseessä on poikkeuksellisen hyvä kitaristi, joka soittaa varmaan jazzin lisäksi paljon muutakin hyvin. Keikkojen loppuminen hänen osaltaan on musertavan synkkä uutinen paitsi Teemulle itselleen, niin tietysti samalla kaikille häntä fanittaville musiikkidiggareille. En voinut äsken ensin hyväksyä tätä uutista todeksi ja toivoinkin, että kyseessä olisi ehkä ollut vain jokin valheellinen kiertävä huhupuhe, mutta Teemu Viinikainen on vahvistanut asian Facebook-sivuillaan jo tammikuussa 2019. Hän todellakin tekee enää muutamat sovitut keikat, ja sitten ilmeisesti joutuu vetäytymään keikkalavoilta.

Kaipa studiotyöskentely ja opetustoiminta ovat Teemulle edelleen mahdollisia, mutta olen kertakaikkiaan shokissa tästä kauhu-uutisesta. Viinikainen on Wikipedian mukaan syntynyt vuonna 1975, joten hän on vielä suhteellisen nuori ja olisi ilman tinnituksen riivaamista pystynyt soittamaan luultavasti vielä vaikka vuosikymmeniä keikkalavoilla!!!

Ei jumalauta.

Jos tästä jotain oppia täytyy hakea, niin muistakaa sekä soittajat että kuuntelijat keikoilla kuulosuojien tarpeellisuus. Itsellänikin on ollut monesti treeniksellä sitä vikaa, että väännetään putki-Marshallista helvetisti säröistä hönkää ilmoille, koska se kuulostaa niin mahtavalta, ja aina silloin ne korvatulpat eivät ole olleet mukana.

Tinnitus on kirottu asia.