Painajaiset kävivät toteen

Olen aikoinaan nähnyt paljon vaivaa kerätäkseni Aku Ankan taskukirjat 1-100 ykköspainoksina kasaan. Sen jälkeen näin vielä useita vuosia painajaisia, joissa jostain R-kioskilta tai divarista löytyykin Aku Ankan taskukirja, joka on numeroltaan välillä 1-100, mutta siinä on aivan tuntematon kansi, eri nimi ja eri tarinat. Onneksi nuo painajaiset ovat olleet jo vuosia poissa.

Sitten keräsin Nanny Stillin Grapponia-sarjan lasiesineitä. Kun sain viimein 15 vuoden yrittämisen jälkeen sarjan kasaan myös kuuden sinisen viinipikarin osalta, olen sen jälkeen nähnyt silloin tällöin painajaisia, joissa kirpputorilta löytyy sinistä Grapponia-sarjaa, mutta esineet ovat aivan tuntemattomia ja joku toinen ehtii ostaa ne ennen minua - eikä sarjani olekaan täydellinen!

Miten tämä liittyy tämän päivän blogiini? Siten, että 23.04.2018 onanoin artikkelissani Manic Miner on ORIC kuinka olin viimein löytänyt Manic Miner julkaisun ORIC Atmos tietokoneelle. Samalla arvelin, että kasibittisten Manic Minerien kokoelmani alkuperäisjulkaisujen osalta olisi viimeinkin täydellinen.

Eilen satuin kuitenkin vilkaisemaan Dassen Manic Miner kokoelmaa samalla kun ihailin hänen mahtavaa Blagger-kokoelmaansa. Dassen sivuilla näin uutena hankintana Manic Miner version Tatung Einstein tietokoneelle! Siispä se minulta kauan puuttunut ORIC-julkaisu ei ollutkaan viimeinen palanen kokoelmassani, vaan harvinaisin on Tatung Einsteinin kasibittinen julkaisu. Voi jumalauta sentään!

Tunnen keskivahvaa ahdistusta ja vitutusta. Pettymys on nyt kieltämättä suuri ja voi hyvin olla niin, että en löydä koskaan Tatung Einsteinin versiota. Sen täytyy olla äärimmäisen harvinainen. Mutta tuntemukseni eivät ole ihan 100% negatiivisia, vaan mukana on myös pientä huvittuneisuutta vaikkakin pienellä sarkasmilla maustettuna: "Eikö tämä ikinä lopu?". Etsin muistaakseni ORIC-julkaisuakin kahdeksisen vuotta ja kun viimein sen löysin, niin riemullani ei ollut rajaa ja uskoin keräilyni olevan Manic Minerin osalta pulkassa.

Näin ei ollutkaan. Mikä shokki ja pettymys!

Eli sanotaanko vaikka niin, että vitutuksen ja ahdistuksen määrä on 98%, mutta 2% on eräänlaista huvittunutta sarkastista naurua ja epäuskoisuutta. Ei tässä auta muu kuin koota itsensä ja laittaa ebaysearch skriptini hakemaan Tatung Einsteinin julkaisua Manic Minerista. Se on nyt tehty ja serverini paukuttaa hakuja 24/7 jatkuvalla syötöllä. Kunpa se joskus onnistuisi!

Lähtiessäni etsimään Trollie Wallie peliä todenteolla skriptini avulla, asennoitumiseni oli silloin erittäin pessimististä. Tuolloin kuitenkin etsintä tuotti tulosta jo muistaakseni noin puolen vuoden sisällä, mikä oli minulle täysi yllätys.

Nyt lähtiessäni etsimään Tatung Einsteinin Manic Miner julkaisua, oloni on todella pessimistinen. Päässäni pyörii miljoona epätoivoista ajatusta ja pettymys epätäydellisestä Manic Miner kokoelmasta on valtava. Ei auta kuin vetää syvään henkeä ja toivoa parasta. Skripti tekee nyt työtään väsymättä, mutta löytääkö se ikinä puuttuvaa Manic Mineria? Siinä on kysymys, johon vain aika voi antaa vastauksen. Yritetään nyt näin, odotellaan ja annetaan päivien kulua.

Asenteessa paras lähtökohta lienee kai jonkinlainen stoalaiseen mielentyyneyteen perustuva henkinen tila, mutta sen saavuttaminen ei tosiaankaan ole helppoa. Keräilijän elämä on tietyssä mielessä kuin kirottua: Liian harvoin sitä pysähtyy miettimään ja iloitsemaan siitä mitä kaikkea on jo onnistunut keräilemään. Mielen päällä pyörivät useimmiten ne puuttuvat, tärkeät kohteet, joita on jo jahdattu useita vuosia eikä loppua näy lähiaikoina.

Minulle tällä hetkellä korkeimman prioriteetin ykköskohteita retropeleissä ovat seuraavat lerppuversiot complete-in-box eli "CIB":

Onhan se tavallaan mukavaakin, että etsittävää riittää, mutta Manic Mineriin liittyvä pettymys on aikamoinen. Ehkä se puuttuva palanen vielä jonain päivänä löytyy. Sinänsä löytymiseen ei vaikuta onko asenne negatiivinen, neutraali vai positiivinen - hakuskripti tekee työtään ja minä en voi muuta kuin odotella mahdollisia tuloksia.

Tähän Tatung Einstein -aiheeseen liittyen tein sivujeni tietokoneosion retropuolelle pienen englanninkielisen tutoriaalin Tatung Einstein emulation on Fedora Linux 29 using MAME. Kuten nimestä käy ilmi, selitän siinä vain pikaisesti vaihe vaiheelta miten MAME:n avulla voi emuloida Tatung Einsteinia Fedora Linux 29:ssä. Laitoin tutoriaalisivulle saataville myös tuon puuttuvan Manic Miner pelin lerppuimagen.

Kokeilin pelata sitä Tatung Einstein emulaatiossa ja selvitin ruudun EUGENE'S LAIR. Tosissani en aio yrittää alkaa saamaan sitä läpi, mutta lyhyen testini perusteella voin todeta, että tämä Tatung Einsteinin Manic Miner porttaus on hyvin uskollinen Matthew Smithin alkuperäiselle Sinclair ZX Spectrum versiolle. Se on oikein hyvä ja alkuruudun musiikki on erinomaisesti sovitettu.

Pakko kai taas vetää oikein syvä huokaus tähän väliin - jos se Tatung Einsteinin versio vain joskus löytyy ja päätyy ehjänä kokoelmiini, niin sitten pistän kyllä pystyyn sellaiset rillumareijuhlat ettei paremmasta väliä!