Harvinainen C64 huippupeli Spelunker sähisty kotiin

Voi vittu, johan oli sähinät eBayssä! Onnistuin kuin onnistuinkin huutamaan kotiin harvinaisen huippupelin nimeltä Spelunker (1983). Kohde umpeutui Suomen aikaa 14.02.2019 klo 01:34 eli keskellä yötä! Tämä peli julkaistiin ensin kasibittiselle Atarille vuonna 1983 ja myöhemmin se portattiin Commodore 64:lle ja muille koneille, ja sen uudelleenjulkaisi ohjelmistotalo Broderbund vuonna 1984.

Minulla ei ole alkuperäistä vuoden 1983 julkaisua, mutta Atarin Broderbund-julkaisun ostin vuonna 2007 eräältä hyvin ystävälliseltä amerikkalaiselta keräilijägurulta. Samassa diilissä ostin tuolloin myös Boulder Dash (1984) julkaisun C64:lle ja Atarille. Kyseessä on siis ns. kombolerppu ja ensimmäinen, First Star Softwaren alkuperäinen julkaisu kuusneloselle. Kolmantena pelinä minulla oli tuossa kaupassa mukana Commodore 64:n Zorro US lerppu. Maksoin muistaakseni noista kolmesta pelistä yhteensä 600 USD ja Boulder Dashin osuus oli 300 USD. Kaksi muuta peliä maksoivat 150 USD/kpl.

Palataan kuitenkin äskeiseen sähinääni! Tämä kuusnelosen Spelunker US lerppu complete-in-box oli monta päivää hinnaltaan stabiilissa 103,50 USD summassa. Tiesin kuitenkin varsin hyvin, että tämä peli on legendaarinen tasohyppely ja se on saanut Commodoresta kirjan kirjoittaneelta Brian Bagnallilta täydet 10/10 lemon64-sivuston arvostelussa. Pelin keskiarvo on siellä 8.2, mutta sen kuuluisi olla korkeampikin. Amerikkalainen keräilijä, jolta ostin Atari-version, kertoi minulle pelanneensa tätä peliä kavereidensa kanssa vuonna 1984 tuntikaupalla johtuen siitä, että Spelunkerin luolastot ja pelin tunnelma ovat niin kiehtovia. Sana "spelunker" tarkoittaa muuten luolientutkijaa. Olen itsekin pelannut Atarin Spelunkeria emulaattorilla ja peli on todellakin huippulaatua!

Niin, olin siis sanomassa sitä, että tiesin kyllä hinnan nousevan vielä loppusekunneilla pelin suosion ja harvinaisuuden takia. Ja niin kävikin: Voittohuutoni oli 292 USD ja toiseksi tullut tarjosi 287 USD eli 5 taalaa vähemmän. En viitsi tässä paljastaa paljonko maksimihuutoni oli, mutta kyllä tässä vielä hieman pelivaraakin jäi - se täytyy tunnustaa. En halunnut jättää mitään sattuman varaan, sillä tiesin, että toista tilaisuutta voi joutua odottamaan vaikka 10 vuotta.

En itse asiassa muista koskaan nähneeni tätä kuusnelosen julkaisua eBayssä myynnissä vaikka olenkin varma, että on se taatusti ollut siellä myynnissä viimeisen 19 vuoden aikana. Se ei ole vain sattunut omiin silmiini ja jossain vaiheessa taisin vain ikäänkuin luovuttaa ja tyytyä siihen, että sain ostaa sen Atari-version jenkkikeräilijältä suoraan.

Olen kuitenkin aina joskus laittanut manuaaliseen eBay-hakuun sanat commodore spelunker ja muutama päivä sitten havaitsin, että perkele soikoon, nyt se Commodore 64 Spelunker onkin kaikelle kansalle tarjolla! Tiesin hinnan nousevan ylemmäs myös siksi, että eBayn kohteen tiedoista näki, että siihen oli rekisteröitynyt 19 kyttääjää eli watcheria. Aivan kaikki eivät tietenkään huutaneet ja osa oli roikkumassa varmaan ihan uteliaisuudesta nähdäkseen miten korkeaksi hinta nousee. No, nyt se oli 292 USD plus ALV, tulli ja postitus päälle. Tämä hankinta menee kyllä kalleimpien retropelieni joukkoon, mutta en silti kadu ostostani pätkääkään - päinvastoin olen supertyytyväinen, että tämäkin puuttuva palanen on viimeinkin saatu talteen.

Myyjällä oli positiivisten määrä 95,7% ja joukossa oli muutama negatiivinen. Kauan ennen huutoani tarkistin mistä oikein oli kyse. Kävi ilmi, että joskus noin 6-12kk sisällä kyseinen myyjä oli lähettänyt retropelejä maailmalle ilman ulkoista pakettia! Hän siis oli vain ottanut pelin pahvilaatikon, lätkäissyt päälle vastaanottajan tiedot ja ostaja oli tietenkin ollut raivoissaan nähdessään boxissa USA:n postilaitoksen liimaamat tarrat! Ei helvetti hei!

Tarkistin kuitenkin, että nuo olivat olleet yksittäistapauksia ja myyjä oli tarjoutunut palauttamaan rahat ja purkamaan diilin. Hänellä oli myös sen jälkeen paljon onnistuneita kauppoja, joten siitä syystä uskalsin luottaa häneen Spelunkerin kohdalla.

Mutta koska kyseessä oli hyvin kallis, haluttu ja äärimmäisen harvinainen pelijulkaisu, katsoin parhaaksi laittaa myyjälle yksityisviestin voitettuani kohteen. Kirjoitin seuraavasti:

Hi there! This is Hyperllama from Finland. Whoa, what an auction! Spelunker was not exactly cheap, but it is rare.

I just wanted to make sure that please, please send this Spelunker carefully packaged and protected. It is a long way to Finland.

Thanks and have a great week!

Cheers,
Hyperllama

Helpotukseni oli suuri, sillä myyjä vastasi 15 minuutin sisällä ja kertoi pakkaavansa pelin erittäin huolellisesti moninkertaiseen suojapakettiin ja kuplamuoviin. Kohde oli Global Shipping Programin alaisuudessa, joten hoidin samalla kertaa tulli- ja ALV-maksutkin pois.

Nyt ei muuta kuin odotellaan, että Spelunker saapuu Helsinkiin.

Lisätään tähän loppuun vielä sen verran, että boxi ei ole ihan täydellisessä iskussa, vaan sen pohja repsottaa hieman. Mutta en antanut asian vaivata itseäni kun nyt kerran edes näin kyseisen pelin olevan tarjolla! Mukana on boxi, lerppu Broderbundin suojapussissa ja ohjevihkonen. Eli CIB, complete-in-box!