Euforinen paluu xterm-terminaaliemulaattorin käyttäjäksi

Lueskelin tänään newsgrouppeja tin-ohjelmalla ja satuin törmäämään comp.unix.programmer uutisryhmässä erääseen kiinnostavaan kysymykseen, joka ei itseasiassa liittynyt juuri lainkaan Unix-ohjelmointiin. Joku kyseli ryhmässä miten hän saisi Linuxissa käyttöönsä mahdollisimman ison fontin terminaaliin. Arvelen, että hänen näkönsä on heikkenemään päin.

Vastaukseksi hän sai mm. seuraavan komennon:

[kalevi@localhost]$ fc-list :scalable=true:spacing=mono: family
DejaVu Sans Mono
Nimbus Mono PS
Courier 10 Pitch
Liberation Mono
Noto Color Emoji
Cursor
Noto Emoji
FreeMono

Sillä näkee mitkä X-ikkunointijärjestelmän tuntemat fontit ovat sekä skaalattavissa vapaasti mihin kokoon tahansa että monospacing-tyyppisiä eli tasalevyisiä. Ajattelin huvikseni, että minäkin voisin kokeilla fonttien listauskomentoa ja lopputulos on siis nähtävissä yllä.

Tein hieman fonttikokeiluja ja lopulta päädyin tekemään seuraavanlaisen tiedoston /usr/local/bin/xt:

xterm -fa "Courier 10 Pitch:size=22" -bg black -fg white -geometry 110x32 -e /bin/bash --login

Tein tiedoston siksi, että minulla on nyt xfce4-desktopillani uusi ikoni xterm, jonka ns. launcher on tuo /usr/local/bin/xt. Lisäksi konfiguroin xfce4:n siten, että ikonin aktivointiin riittää yksi klikkaus tuplaklikkauksen sijasta.

Lopputulos on se, että nyt saan mieleiseni fonttityypin, mieleiseni fonttikoon ja mieleiseni terminaalin koon yhdellä klikkauksella! Vaikka xfce4:n oma terminaaliemulaattorikin on kelvollinen, on silti mukavaa palata vanhaan kunnon xterm-terminaaliemulaattoriin. Se on mielettömän nopea renderoimaan ja toimii erittäin hienosti.

Jos ihmettelet miksi xterm-ohjelman käynnistysparametreissa on lopussa -e /bin/bash --login, niin se johtuu siitä, että haluan käynnistää bash-komentotulkin xterm-terminaaliemulaatioon login-shellinä. Se taas johtuu siitä, että haluan PATH-ympäristömuuttujaan myös polun /home/kalevi/bin ja kaikki muutkin asetukset, jotka bash laittaa voimaan vain login-shellinä ollessaan.

Nyt oloni on suorastaan euforinen: xfce4-desktoppini toimii todella upeasti, ja saan jatkossa kätevästi terminaali-ikkunat auki automaattisesti aina oikean kokoisina ja miellyttävällä fontilla. Kokeilin ensin FreeMono-fonttia ja sekin oli ihan nätti, mutta minun silmilleni hiukan liian kapea. Tämä Courier 10 Pitch on minulle todella hyvä ja tuo mieleeni klassiset Unix/C-kirjat. Tästä en luultavasti luovu koskaan: xterm-terminaaliemulaattori, Courier 10 Pitch-fontti ja bash-komentotulkki. Siinä on hyvät lähtökohdat elämälle Linuxissa.

Tämä säätö olisi pitänyt tehdä jo kauan sitten, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.


LISÄYS YLLÄ OLEVAAN BLOGIKIRJOITUKSEEN 2018-01-06: Fontti piti muuttaa olemaan DejaVu Sans Mono, sillä Courier 10 Pitch ei ilmeisesti sisällä €-symbolia.


LISÄYS YLLÄ OLEVAAN BLOGIKIRJOITUKSEEN 2018-01-06: Konfiguroin vielä xfce4 ikkunamanageriin näppäinoikopolun CTRL + T avaamaan xterm-terminaaliemulaattorin linkittämällä näppäimet komentoon /usr/local/bin/xt. Se hoitui avaamalla ohjelma xfce4-settings-manager & ja valitsemalla Keyboard ja sieltä uusi keyboard shortcut.


LISÄYS YLLÄ OLEVAAN BLOGIKIRJOITUKSEEN 2018-01-06: En muistanut, että näppäinyhdistelmä CTRL + T oli jo käytössä Firefoxissa uuden välilehden avaamisessa. Niinpä muutin xterm-avaamisen olemaan CTRL + ALT + T. Jokohan nyt kaikki olisi kunnossa.


LISÄYS YLLÄ OLEVAAN BLOGIKIRJOITUKSEEN 2018-01-09: Euforiani loppui. DejaVu Sans Mono fontista puuttuivat isot "ääkköset"! Tänään vaihdoin fontiksi FreeMono ja siinä tuntuisi olevan euromerkki ja ääkköset olemassa! Jokohan nyt viimeinkin tässä olisi sopiva fontti terminaalikäyttööni?