Vakavaa vainoharhaisuutta ilmassa

Vakavaa vainoharhaisuutta on ilmassa - tosin ei onneksi omassa päässäni tällä kertaa, vaan vain Georgen huviretkellä puutarhassa. Tälle pelille riittää näemmä 16 kilotavua RAM-muistia:

picnic paranoia synapse software atari 8bit cartridge manual

Synapse Softwaren Picnic Paranoia Atari 8-bit moduuli saapui siis viimeinkin ja se taisi olla viime torstaina tai mahdollisesti se olikin vasta perjantaina. En pysty muistamaan, mutta helpotus oli suuri kun avasin paketin ja peli oli siellä. Tämä on todellakin hyvin harvinainen. Luulisin ainakin niin.

Ylipäänsä minulle on jäänyt se vaikutelma, että kaikki Synapse Softwaren pelit ovat moduulimuodossa vaikeita löytää. En ole nähnyt niitä juuri koskaan liikenteessä. Ostin tosin joskus Fort Apocalypse Atari 8-bit moduulin eBayn kautta Hollannista, mutta tätä ennen se saattoikin olla se ainoa Synapse Softwaren moduulini. En ole enää varma siitä mikä Fort Apocalypsen hinta oli täsmälleen, mutta se oli taatusti yli 200€, ehkä jopa lähempänä 250€.

Kuten huomaat alla olevasta kuvasta, Picnic Paranoia on edelleen osittain kokovartalokondomissa. Etukannessa näkemäsi hintalappu on siis muovikuoren päällä eikä liimattuna itse pahviseen laatikkoon. Se on oikein hyvä asia. Annan sen nyt olla noin niinkuin se on, eli en lähde irrottamaan kokovartalokondomia, mutta en myöskään saa hullunkohtausta mikäli se joskus vahingossa kuoriutuisi pois laatikon päältä:

picnic paranoia synapse software atari 8bit cartridge box front

Laatikon kunto ei ole mikään absoluuttinen 100% mint, mutta se ei ole minulle ongelma. En kuulu siihen fanaattiseen koulukuntaan, jolle kelpaa vain uunituoreilta näyttävät, kuin suoraan tehtaalta revityt mint-kuntoiset pelit. Sinänsä minulle on aivan sama jos jollain on se keräilyperiaate: Eihän siitä mitään haittaa ole ja kukin määritelkööt itse rajansa kuten haluaa.

Silti ihan käytännön kannalta täytyy tehdä se huomio, että mikäli keräilijä edellyttää kohteiden olevan totaalisen virheettömässä kunnossa, niin ainakin retropelien osalta kokoon kerätty saalis jäänee väkisinkin melko laihaksi. Jokainen ymmärtää, tai ainakin jokaisen pitäisi ymmärtää, että jos puhumme 36 vuotta vanhasta pelistä, joka on mahdollisesti ollut aikanaan lapsien ja nuorten aktiivisessa käytössä, niin onko kannattavaa olettaa, että siinä ei ole mitään käytön jälkiä nähtävissä kaikkien näiden kuluneiden vuosienkaan jälkeen?

Tässä kuitenkin kuvattuna takakansi:

picnic paranoia synapse software atari 8bit cartridge box back

Tässä puolestaan lähikuva siitä. Ilmeisesti kyseessä on jonkinlainen tarra:

picnic paranoia synapse software atari 8bit cartridge box sticker

Loppuhuipennuksena näemme itse moduulin, josta selviää valmistusvuosi 1982 ja tiedot siitä, että Synapse Softwaren päämaja on todellakin sijainnut aurinkoisessa Kaliforniassa:

picnic paranoia synapse software atari 8bit cartridge

Jos sellaista haluaa väkisin hakea, niin ainoa hyvin pieni valittamisen aihe tässä Picnic Paranoia keräilykohteessani on manuaalin kunto. Se on siis yleisesti ottaen kyllä hyvinkin siisti, mutta se on ollut aikanaan jollain säilytyksessä kansiossa boxin ulkopuolella. Siihen on rei'ittäjällä tehty kaksi reikää, jotta se on saatu kansioon ilmeisesti muiden peliohjeiden sekaan.

Rehellisesti sanottuna olisi oman estetiikantajuni kannalta parempi jos manuaalissa olisi vaikka hieman likatahroja, sormenjälkiä, kellastuneisuutta tai muuta sellaista. Siihen verrattuna kaksi reikää täytyy laskea jonkinlaiseksi astetta pahemmmaksi vaurioksi ohjekirjassa, mutta mainitsen tämän seikan lähinnä vain siksi, että en halua välittää virheellistä kuvaa tämän Picnic Paranoian kunnosta.

Pystyn siis oikein hyvin elämään noiden kahden reiän kanssa, ja luultavasti ne oli havaittavissa jo kohteen kuvissa eBayn alkuperäisessä myynti-ilmoituksessa. Jätin hyvin iloisena eilen ylistävän palautteen eBay-myyjälle.

Yhteenvetona siis sanottakoon, että olen lähes 100% tyytyväinen hankintaani enkä kadu pätkääkään. Päinvastoin, jostain syystä juuri tällä pelillä tuntuisi olevan suunnattoman tärkeä merkitys minulle: Tässä minulla on käsissäni Synapse Softwaren pelijulkaisu legendaariselle kasibittiselle Atarille (400/800) ja ennen sen löytymistä eBaystä, en ollut edes tietoinen koko pelin olemassaolosta!

Saatan jopa kokeilla peliä Linuxissa Atari-emulaattorilla jossain vaiheessa jos aikaa on.

Picnic Paranoian saapuminen ehjänä perille oli siis tärkeä asia henkisen hyvinvoinnin kannalta, sillä hukkumisen aiheuttama pettymys olisi ollut valtavaa luokkaa. Vielä on saapumatta Synapse Softwaren pelit Survivor ja Necromancer, ja tottakai niidenkin suhteen on hyvin pientä stressiä sen suhteen, että posti ei missään nimessä hukkaisi kyseisiä pelejä. Odottelen niitäkin suurella mielenkiinnolla ja jos ollaan realisteja, niin hyvin harvoin kirjatut lähetykset ovat hukkuneet.