Una Sull' Altra arvostelu oli myös unohtunut

Aiemmassa blogissani 15.09.2018 Una Lucertola Con La Pelle Di Donna totesin, että olin unohtanut tehdä kyseisestä giallo-klassikosta elokuva-arvostelun sivuilleni. Hakemistossa oli ollut XML-tiedostoraakile yli kahdeksan vuoden ajan. Palaan tuohon teemaan hieman myöhemmin, mutta ensin muutama sana päivän www-säätämisestä.

Nyt on 29.09.2018 klo 22:03 ja aloin heti herättyäni noin klo 15 tienoilla jatkamaan sivustoni HTML5-muunnosprojektia. Tänään olen värkännyt mm. musiikkiosion ja leffaosion kuntoon. Jokusen XML-tiedoston eliminoin kokonaan ja korvasin ne suoraan staattisilla HTML5-dokumenteilla. Olin ilmeisesti vuonna 2010 innostunut liikaa XML:stä ja XSLT-transformaatiosta ja tunkenut XML-formaattia käyttöön silloinkin kun sille ei ollut varsinaisesti tarvetta.

Tuon lisäksi tein pari CGI-skriptiä lisää, eli cgi-bin/showmovie.py ja cgi-bin/showalbum.py. XSLT-transformaatioissa on joskus aikalailla kikkailua, mutta onneksi sain selville, että Pythonin lxml kirjaston avulla voi välittää myös parametreja XSL-stylesheeteille. Jonkun sivuston mukaan se olisikin suositeltavampaa kuin tehdä kovin kompleksista logiikkaa itse XSL-tiedoston sisään.

Parametrien avulla sain kätevästi välitettyä stylesheeteille tiedon siitä missä hakemistopolussa XML-dokumentin viittaamat JPG-kuvatiedostot sijaitsevat. Laitoin siis esimerkiksi cgi-bin/showalbum.py skriptiini tällaisen kutsun:

newdom = transform(dom, albumpath = ET.XSLT.strparam(albumpath))

XSL-stylesheet on nimeltään music_html5.xsl ja sen alkuun tuli määrittely:

<xsl:param name="albumpath" />

En jaksa laittaa tähän koko templatea, jossa tuota välitettyä albumpath merkkijonomuuttujaa käytetään, mutta tässä kuitenkin näytteeksi osa siitä:

<a>
	<xsl:attribute name="href">
		<xsl:value-of select="$albumpath"/>
		<xsl:text>/</xsl:text>
		<xsl:value-of select="filename"/>
	</xsl:attribute>
	<xsl:value-of select="description"/>
</a>

Saman asian voisi ilmeisesti tehdä kompaktimmassakin muodossa XSLT:n concat() funktiolla, mutta päädyin nyt tähän ratkaisuun kun kerran sain sen toimimaan.

Aloitin blogini mainitsemalla leffan Una Lucertola Con La Pelle Di Donna. Tehdessäni HTML5-muunnoshommia, havaitsin, että leffaosion fulci hakemistossa lojui myös Una Sull' Altra (One on Top of the Other, 1969) elokuvan XML-aihio ja samassa paikassa oli myös joitakin upeita JPG-kuvatiedostoja. Ne olivat lojuneet siellä yli kahdeksan ja puoli vuotta odottamassa, että tekisin arvosteluni valmiiksi!

Valitettavasti tilanne on pitkälti sama kuin Una Lucertola Con La Pelle Di Donnan kohdalla: Leffan näkemisestä on sen verran paljon aikaa, että en jaksa muistaa enää monia yksityiskohtia. Mutta sen muistan, että leffa oli erinomaista laatua. Se on ehdottomasti yksi Fulcin parhaita trillereitä, ja myös hänen tyttärensä Antonellan suosikki kaikista hänen isänsä leffoista.

Arvostelusta tuli taas todella lyhyt ja epäanalyyttinen, mutta sainpahan ainakin hienot kuvat julkaistuksi. Tässä Una Sull' Altra linkki.