Luca Il Contrabbandiere soundtrack on julkaistu

27.03.2010 julkaisin kotisivujeni elokuvaosiossa pienen arvostelun Lucio Fulcin gangsterielokuvasta Luca Il Contrabbandiere (1980). Siinä mainitsin, että elokuva ei ole Fulcin parhaimmistoa jos ei huonoimpiakaan. Kyseessä on ihan katsottava, ehkä jopa keskimääräistä viihdyttävämpikin leffa. Nähdäänpä jossain vaiheessa jopa ohjaaja itse pienessä sivuroolissa konepistooli kourassa tulittamassa vihollisia. Naurua siis välillä riittää.

lucio fulci shooting a machine gun in luca il contrabbandiere

Parasta antia elokuvassa lienevät Fabio Frizzin erinomaiset sävellykset. Wikipedia mainitsee myös Frizzin yhteyden Suomeen:

Finnish singer Taiska used the melody of Frizzi’s composition "Ibo lele" for her song, Mombasa.

Mombasa on yhä edelleen tunnettu kappale meillä ja karaokepaikoissa se on ilmeisesti ihan kärjessä olevia suosikkeja, joskus jopa rasittavuuteen asti. En ole kovin monesti käynyt karaokessa, mutta tuntuu siltä, että Mombasa vedetään aina illan aikana useammankin kerran. Kyseisessä biisissä on aika omalaatuinen melodia, joka tekee siitä muistettavan.

Elokuvassa Luca Il Contrabbandiere on kappale, jonka melodiassa on ehkä jotain samaa tunnelmaa kuin Mombasassa. En ole täysin varma asiasta, sillä kyseessä voi olla kohdallani alitajuinen assosiaatio, koska tiedän Frizzin säveltäneen molemmat kappaleet. Joka tapauksessa biisi alkoi tänään soida päässäni, joten kaivoin esiin tämän videon YouTubesta:

Ilmeisesti biisin nimi on You Are Not The Same ja sen esittäjä on Cricket-niminen artisti, mutta noilla tiedoilla ei pikaisen etsimisen perusteella löytynyt netistä juuri tietoa. EBayssä tein haun ja totesin sen perusteella, että ihan tässä äsken, mahdollisesti vuonna 2017, on julkaistu vinyylimuotoisena LP-levynä Fabio Frizzin Luca Il Contrabbandiere soundtrack. Käsitykseni mukaan kyseessä olisi uudelleenjulkaisu eli levy olisi siis jo aiemminkin ollut saatavilla, mutta mikäli näin on, se originaali lienee kyllä melkoisen harvinainen! Ei se mikään hittituote ole voinut olla.

Joissain yhteyksissä väitetään virheellisesti, että You Are Not The Same olisi leffan teemabiisi. Se ei pidä paikkaansa, vaan kappale soi muistaakseni jossain keskivaiheilla discoon sijoittuvassa kohtauksessa. Teemabiisi on toki sekin mainio, mutta se on tosiaan aivan eri sävellys. Teemassa on mielettömän hyvin toimiva bassokuvio ja tämäkin hieno kappale löytyy onneksi Youtubesta:

Tekijänoikeusmafian kostoiskuihin on aina hyvä varautua etukäteen. YouTubeen pusketaan toki jatkuvasti uutta hyvää tavaraa, mutta olemassaolevaa materiaalia myös poistetaan sieltä pakkokeinoin. Tästä syystä tallensin Luca Il Contrabbandiere videoiden ääniraidat ja tein niistä tavallisia MP3-tiedostoja. Ne voit halutessasi aina tallentaa näistä linkeistä:

Ajattelin ensin, että voisin myös nuotintaa pienen pätkän You Are Not The Same laulumelodiaa, sillä kuten mainitsin leffa-arvostelussani, olen joskus soitellut sitä sähkökitaralla. En nyt kuitenkaan jaksakaan alkaa siihen kirjausurakkaan.

Olen nyt kuunnellut You Are Not The Samen noin kymmenen kertaa peräkkäin. Se on tarttuva biisi ja jos se olisi julkaistu laajemmalti maailmassa aikanaan, kuka tietää vaikka se olisi saavuttanut jonkinasteisen hittistatuksenkin? Toki noihin aikoihin tehtiin paljon hyvää disco-musiikkia, joten ei ole mitään takeita että menestystä olisi tullut. Se olisi voinut hukkua massaan.

Kuitenkin kaikki, joille olen biisin soittanut, ovat pitäneet sitä hyvänä! Hah hah haa!

En tiedä miksi, mutta laulumelodia on minusta osittain myös jotenkin aavemainen.