Formula 1 lienee kaikkein tylsin ja ennakoitavin urheilulaji

Nyt on keskiviikko 30.05.2018 klo 12:32. Menetin äsken hermoni kun luin MTV:n teksti-tv:tä. Siellä oli seuraava uutinen:

F1-pomo tyrmää Monaco-kritiikin

F1-sarjan kruununjalokivenä pidettävää Monacon kisaa ei voida arvioida samoin perustein kuin sarjan muita kisoja, sanoo kuninkuusluokan moottoriurheilu-johtaja Ross Brawn.

- Olen lukenut kommentteja, joissa varikon ihmiset sanoivat kisan olleen tylsä. On totta, ettei se ollut täynnä toimintaa, varsinkin kun renkaat olivat siinä keskeinen tekijä, Brawn toteaa.

- On kuitenkin hieman naiivia odottaa Monacon kisalta paljon taisteluita ja ohituksia. Monaco on niin erityislaatuinen kilpailu, ettei sitä tule arvioida samoin perustein kuin muita.

Hah hah haa! Vai "erityislaatuinen kilpailu"? Sitä se todellakin on eikä yhtään positiivisessa mielessä!

Kisa kesti kaksi tuntia eikä sen aikana tapahtunut käytännössä yhtään mitään. Kärjen kuusi tai seitsemän kuljettajaa köröttelivät letkassa maaliin samassa järjestyksessä kuin olivat matkaan lähteneet. Kisan päätteeksi molemmat suomalaiskuskit, Kimi Räikkönen ja Valtteri Bottas rehellisesti myönsivät, että kisa oli todella tylsä. Kimi jopa sanoi, että ihan sama vaikka olisit edellä ajavaa nopeampi, niin Monacossa ei vaan pysty ohittamaan. Ja tästä huolimatta formulaselostajatkin C Moren kanavilla hehkuttivat ennen kisaa kuinka Monaco on F1-sarjan "kruununjalokivi"!

Todellisuudessa kisa on helvetin turha muinaisjäänne. Se on ajettu muistaakseni vuodesta 1950 asti lähes ilman väliinjääntejä. Puitteet Monacossa ovat hulppeat. Kisa tunnetaan myös siitä, että sen aikaan Monacoon kasaantuu erilaisia julkkiksia, urheilijoita, näyttelijöitä, raharikkaita. Ennen kisaa C Moren lähetyksissä bongailtiinkin mm. Hugh Grant varikolta ja muistaakseni joku Miamin NBA-joukkueen koripalloilija. Heiltä kyseltiin, että onko Monacossa hauskaa, seuraatko formuloita ja mitä autoa itse ajat.

F1 on eriskummallinen urheilulaji muiden joukossa. On totta, että nykyään kuskit ovat huippu-urheilijoita ja esimerkiksi Bottasilla on niin kova juoksukunto, että en koskaan nuorenakaan juossut niin kovaa vaikka treenasin fysiikkaani ankarasti. F1-auton ajaminen myös vaatii paljon nopeutta ja lahjakkuutta. Tästä huolimatta välineiden merkitys on suhteettoman suuri! Kaudesta toiseen hallitsevat samat automerkit ja jos jollain on kauteen sopiva auto, niin sillä sitten voitetaan. Toisaalta jos auto on huonompi, niin hyville sijoituksille ei ole mitään asiaa. Jälkimmäisestä on todisteena aiempina vuosina hyvällä autolla maailmanmestariksi ajanut Fernando Alonso, joka heikossa tallissa ollessaan joutuu nyt tyytymään surkeisiin sijoituksiin vaikka miehen ajotaidot eivät ole mihinkään kadonneet.

Oli säälittävää seurata C More selostajien kisan kulkua. He yrittivät epätoivoisesti puhaltaa mielenkiintoa tappavan tylsään kisaan, jonka aikana tunnustan makailleeni monta hetkeä sohvalla silmät kiinni, lähellä nukahtamista. Kaksi tuntia letkassa-ajoa ja unettavaa moottorin hurinaa tylsistyttää kenet tahansa! Mikään muu urheilulaji ei ole näin vitun tylsä. Jopa hidastempoinen futiskin tuntuu F1-kisoihin verrattuna kovalta sähinältä. Jääkiekko on lajina kiinnostavuudessaan ihan toista luokkaa. Siinä tilanteet vaihtelevat nopeasti ja pelin tahti on kiivas. Parhaimmillaan lätkämatsissa tilanteet vaihtuvat sekunneissa kun joukkueet sahaavat kaukalossa päädystä päätyyn! Siinä saa yleisö vastinetta rahalleen ja jännitystä elämäänsä!

Ellei C Moren kanavilta tulisi tennistä, en ikinä maksaisi C More Total paketista. Formuloita on niin unettavaa seurata, että pelkästään niiden näkeminen ei ole kuukausimaksun arvoista.

Vielä Monacon kisasta sen verran, että se järjestetään ainoastaan siksi, että raharikkaat tahtovat niin. Kisa on lisäksi vanhin kisakalenterissa oleva kilpailu, joten se on siitä syystä olevinaan "legendaarinen" ja "kruununjalokivi". Jos kyse olisi kilpailusta ja mielenkiinnosta, Monaco pitäisi poistaa sarjasta kokonaan. Se on kauden paskin ja tylsin kilpailu. Minua ei kiinnosta Monacon ruhtinaskunta tai siellä parveilevat julkkikset, vaan haluaisin nähdä F1-kilpailun, joka olisi jännittävä ja jonka rata tarjoaisi mahdollisuudet ohitukseen. Hei haloo, kuka vittu jaksaa katsella kun autot ajavat letkassa kaksi tuntia? C Moren selostajat koittivat toivoa, että renkaidenvaihdossa Bottas pääsisi edelläajavista ohi kun nämä joutuisivat käymään varikolla. Kuitenkin kisan edetessä kävi ilmi, että renkaat tulevat kestämään loppuun saakka eikä edellä ajavien autojen tarvitsekaan tulla varikolle. Silloin karu todellisuus iski selostajienkin silmille: Bottas ei pääsisi erillisellä rengasvalinnallaan koskaan edelle, vaan kisa jatkuisi helvetin tylsänä loppuun asti. Näin kävikin, jolloin selostajat itkivät, että renkaat olivat liian hyviä, mutta kisahan ei voinut olla huono!

Tylsyyden lisäksi F1-kisojen ongelmana on se, että sarjassa on alati muuttuva säännöstö, joka kattaa luultavasti satoja eri sääntöjä. Jos vaihdelaatikko ei kestä viittä kisaa ja se joudutaan korvaamaan uudella, niin saat lähtöruuturangaistuksen jne. Myös autojen teknisiä ominaisuuksia säädellään pienimmistä yksityiskohdista lähtien. En tiedä mikä sääntöjen tarkoitus on, mutta järkevimmisssä urheilulajeissa on selkeät ja yksinkertaiset säännöt, jotka katsoja ymmärtää. Esimerkiksi tenniksen säännöt tajuaa jokainen ja se juuri tekee osaltaan lajista mielenkiintoisen.

Formula 1 on tylsä ja ennakoitava laji. Lähinnä kansa odottaa tapahtuisiko lähtöhetkellä kolareita tai ohituksia. Sitten kun lähtö on ohi, unettavuus alkaa. Odotellaan varikkokäyntejä, turva-autoja jne. Ajamalla harvemmin mitään saadaan aikaan, vaikka kyllähän joskus niinkin käy. Formula 1 ei ole 100% boretusta, mutta 90% lienee lähellä oikeaa arviota.