Spectravideo SVI-707 lerppuasema sähisty kotiin

Nyt on maanantai 28.05.2018 klo 21:45. Sähisin taas tänään nettihuutokaupassa retrokaman perässä, mutta en tällä kertaa eBayssä, vaan ihan kotimaan huutonetissä. Tavoittelin Spectravideo SVI-707 lerppuasemaa ja sainkin sen. Jostain syystä Kannelmäessä asuva myyjä oli listannut kohteeseensa sekalaisen määrän roinaa, mutta olin siitä kasasta kiinnostunut oikeastaan vain lerppuasemasta. Tästä syystä sovin erään toisen retrokeräilijän kanssa, että hän noutaa kamat Kannelmäestä ja tuo ne luokseni. Hän saa kasasta Commodore 16 koneen ja siihen kuuluvan kasettiaseman sekä muuta sekalaista tavaraa kuten PS3:n. Kasan kokonaishinnaksi muodostui 82,60€, josta 52,60€ jäi minun osuudekseni SVI-707 lerppuasemasta. En olisi ostanut sitä ellei mukana olisi tullut boxia, mutta se siis onneksi on siinä mukana.

SVI-707 mahdollisti aikanaan kotikäyttöön melko huimat hyötykäyttömahdollisuudet. Spectravideo SVI-728:n voi nimittäin käynnistää SVI-707:n kautta lerpulla CP/M-käyttöjärjestelmään. Tuo käyttöjärjestelmä on tietysti nykymittapuulla valtavan alkeellinen ja olihan se toki alkeellinen verrattuna Unixiinkin, joka oli isompien koneiden puolella kuten myös VMS. Mutta kotikoneissa CP/M oli ihan toimiva, pienessä RAM-muistissa pyörivä käyttöjärjestelmä, jolle oli kehitetty hyötyohjelmia.

Mitä nuo hyötyohjelmat sitten olivat? Tekstinkäsittelyä, taulukkolaskentaa, tietokantoja. Peruskauraa siis, mutta vuonna 1983 hyvin mullistavia kotikäyttäjille, jotka olivat ennen hoitaneet asiat kirjoituskoneella, kynällä ja paperilla! Olenkin vakaasti sitä mieltä, että tässä suhteessa Spectravideo SVI-728 oli edellä kilpailijaansa Commodore 64:ää. Toki kuusneloseenkin oli saatavilla hyötyohjelmia, mutta SVI-707:n avulla SVI-728:n buuttaus CP/M käyttöjärjestelmään on mielestäni paljon hienompaa.

Luulen, että kokeilen vielä OpenMSX:n avulla Spectravideo SVI-728:aa ja Spectravideo SVI-707:aa. Pitää vain jostain löytää se CP/M-lerppuimage ja hyötyohjelmia!