Muistelua Amsterdamista vuonna 2004 - Richard Stallman tavattu

Vuonna 2004 osallistuin tietokonealan konferenssiin Amsterdamissa. Yksi tilaisuuden puhujista oli GNU-projektin perustanut legendaarinen mies nimeltä Richard Stallman, joka tunnetaan myös lyhenteellä rms. Hänen merkityksensä ohjelmistoalalle ja ihmisten vapaudelle on ollut suunnaton.

Tässä kuva Stallmanista, joka sai yleisön joukosta tosi vanhasta, jättimäisestä kovalevystä otetun levyosan, jota hän käytti päähineenään. Levy oli siis ikäänkuin sädekehä tämän "pyhimyksen" päässä:

richard stallman in amsterdam in 2004

Otin myös videon Stallmanin puheesta, mutta omistamani Canon PowerShot A70 otti muistaakseni vain 30 sekunnin pätkiä ja nekin aika huonolla laadulla. Vuonna 2004 ei ollut vielä kunnon HD-videokameroita, joilla puheen olisi voinut tallentaa kokonaisuudessaan. Tässä siis vain pieni pätkä siitä kun Richard Stallman kuvailee mitä free software tarkoittaa:Sain tuossa tilaisuudessa Richardilta omistuskirjoituksen häneen kirjaansa Free as in Freedom. Hän kirjoitti siihen minulle: Happy hacking! Yritän pitää hänen sanansa mielessäni!