Atari-aiheista retrokonepöhinää

Sain tänään kotiini kannettuna kasibittiselle Atarille vuonna 1983 tehdyn pelin Alley Cat. Pelin julkaisi legendaarinen Synapse Software. Tämä peli on Atarille hyvin, hyvin harvinainen ja siksi siitä oli kova kilpailu eBay-nettihuutokaupassa. Hintaa kertyi posteineen muistaakseni noin 300€.

Lähitulevaisuudessa olisi tarkoitus ottaa lerpusta levyimage ja toimittaa se mm. Atarimanialle. Minulla on muutama muukin Atari-lerppu, joista heillä ei ole vielä kopiota, joten ne kaikki on saatava ehdottomasti Atarimanian hienoille tyypeille talteen.

Tässä olisi neljä kuvaa Alley Cat peliin liittyen. Laatikon etukansi:

atari disk alley cat box front

Laatikon takakansi:

atari disk alley cat box back

Itse lerppu. Huomaa, että se on Synapse Softwaren virallisessa paperipussissa:

atari disk alley cat disk

Lopuksi pelin ohjevihkonen:

atari disk alley cat manual

Viikonloppuna pörräsin aika kovaa ja yritin saada Fedora Linux 27:ssä pystyyn kehitysympäristön kasibittistä Ataria varten. Toisin sanoen, halusin löytää toimivan ja hyvän cross-assemblerin 6502-CPU:lle, joka tekisi ajettavia Atari-binääreitä. Lisäksi tarvitsin työkalun, jolla ne binääritiedostot saisi siirrettyä Atari-emulaattorien tukemille ATR-tiedostomuotoisille lerppuimageille. Lopulta onnistuinkin tehtävässäni. Hieman säätämistä se kuitenkin vaati, sillä en tiennyt asiasta oikein mitään. Atari-maailma on minulle lähes täysin vieras. Dokumentoin kaiken lyhyessä englanninkielisessä artikkelissani Starting Atari 800 development on Fedora Linux retrotietokonesivuillani. Sain artikkelin valmiiksi joskus kellon kolmen maissa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Join Parisien-merkkistä kahvia yölläkin, jotta pysyin pirteänä.

Olen myös yrittänyt päntätä tietoutta kasibittisistä Atari-koneista. Kaikki on mennyt melko hyvin ja olen nyt sivistyneempi Atarin suhteen, mutta kauhukseni huomasin, että Atari 400/800 ei tue rautatasolla sprite-grafiikkaa kovin hyvin. Ymmärtääkseni sprite-hahmo voi olla leveyssuunnassa vain 8 pikseliä eli 8 bittiä eli tavallisen tavun verran. Se ei ole ollenkaan positiivinen asia.

Äsken kokeilin Jet Set Willy 2007 peliä Atari 800 emulaation alaisuudessa. Jet Set Willy on virallisestikin portattu Atarille, mutta joku puolalainen Atari-guru on portannut vuonna 2007 Matthew Smithin originaalin Sinclair ZX Spectrum version kasibittiselle Atarille! Uskomatonta! Musiikiksi hän on laittanut Rob Hubbardin sävellyksen, joka virallisessa Atarin Jet Set Willyssäkin oli. Siinä onkin minun henkilökohtainen ongelmani: En hyväksy Hubbardin sävellystä Jet Set Willyyn ollenkaan! Kyllähän Hubbardin biisi hyvä on, ei siinä mitään, mutta olen tottunut Commodore 64 version musiikkeihin ja siksi kaikki muu tuntuu aivan väärältä. Tässä on C64 version musiikit YouTube-videossa:

Kyseessä on siis Beethovenin ja J.S. Bachin teokset, jotka George Neophytou sovitti SID-äänipiirille. Commodore 64 versiossa on näin ollen musiikkien osalta hyvin uniikki ja hienostunut tunnelma, joten Hubbardin hilpeä pimputus Atarin versiossa tuntuu vain karmealta. Muuten Jet Set Willy 2007 näyttää hyvin toimivalta porttaukselta ja pelinä se on varmasti huippuluokkaa. Ja tietenkin niillä, jotka ovat alunperin tottuneet Hubbardin musiikkiin, ei tässä Atarin versiossa ole varmaan minkäänlaista ongelmaa äänien "vääryyden" suhteen.

Tässä kuvakaappaus yhdestä huoneesta:

atari 8bit jet set willy 2007

Atarin versio ei ole yhtä värikäs kuin Commodore 64:n, sillä siinä ei ilmeisesti ole mahdollista näyttää kerralla kovin montaa väriä ruudulla. Atarin väripaletti on kuitenkin suurempi kuin kuusnelosen eli olen ainakin siinä käsityksessä, että Atarin kasibittisissä kotitietokoneissa värit voi valita 128:n eri vaihtoehdon joukosta. Kuusnelosella väripaletti on vain se 16 väriä, mutta toisaalta on hienompaa, että niitä saa ruudulle enemmän kerralla.


LISÄYS YLLÄ OLEVAAN BLOGIKIRJOITUKSEEN 2018-04-16: Niin tosiaan, jos joku haluaa kokeilla tätä Jet Set Willy 2007 peliä, niin Atarimaniastahan sen saa ZIP-paketissa, jossa on sisällä kaksi XEX-tiedostoa. Mutta ongelmana on, että emulaattorit eivät kai suoraan osaa ajaa niitä. En tarkkaan ottaen tiedä mitä kaikkea nämä XEX-tiedostot voivat pitää sisällään vaikka yritin hieman googletella asiaa aiemmin päivällä. Sen luin jostain, että XEX-tiedosto voisi vastata Atarin kasibittistä ajettavaa ohjelmatiedostoa, joissa kuitenkin tyypillisemmin ilmeisesti on COM-tiedostopääte.

En tiedä mistä on kyse, mutta käytin aiemmin githubista löytämääni atr-ohjelmaa siirtääkseni XEX-tiedoston buuttaavalle Atari-levyimagelle. Paketoin kyseisen ohjelman menneenä viikonloppuna ja sen löydät tästä atari-tools linkistä Fedora Linuxille.

En tiedä miten buuttaavia Atarin lerppuimageita tehdään, joten käytin Joe Allenilta saamaani valmista imagea. Siinä ei kuitenkaan ollut tilaa Jet Set Willy 2007 XEX-tiedostolle, joten jouduin tekemään ensin tilaa. Linuxissa atr ohjelmaa käytetään esimerkiksi seuraavasti:

/opt/atr/bin/atr jetset.atr ls -l

/opt/atr/bin/atr jetset.atr rm mac65.com

/opt/atr/bin/atr jetset.atr put jet.xex

Eli ensin vain katsoin listauskomennolla mitä Atarin jetset.atr nimelle laittamani lerppuimage sisälsi ja sitten poistelin rm komennolla isoimmat tiedostot siellä, jotta tilaa vapautuisi. Kun tilaa oli tarpeeksi, sain put komennolla laitettua ZIP-paketista ottamani XEX-tiedoston lerppuimagen sisään. Olin nimennyt XEX-tiedoston nimelle jet.xex, jotta Atari 800 emulaatiossa ei tarvitsisi kirjoittaa kovin pitkää tiedostonimeä pelin käynnistämiseksi.

Sitten vaan käynnistin atari++ emulaattorin kertomalla sille, että sen tulee käyttää Logitech Rumblepad 2 USB-ohjaintani ensimmäisenä Atarin joystickina. Levyimageksi kerroin Jet Set Willyn sisältävän ATR-tiedoston näin:

atari++ -acceptlicence true -joystick.0.port AnalogJoystick.0 -image.1 jetset.atr

Sitten kun Atari 800 emulaatio oli ylhäällä, komensin emuloidun Atari-koneen puolella JET.XEX:

starting jet set willy 2007 on atari 800

Ja sitten peli käynnistyikin. ESC-näppäin toimii muuten PC-koneessa Jet Set Willy 2007:ssa jos haluaa laittaa päälle huijausmoodin tämän suunnattoman vaikean pelin helpottamiseksi.


LISÄYS YLLÄ OLEVAAN BLOGIKIRJOITUKSEEN 2018-04-17: Unohdin eilen laittaa sen valmiin Jet Set Willy 2007 ATR-levyimagen tänne. Sen saat itsellesi tästä linkistä.