Atarimania ja muuta retropelisähinää

Olen maininnut aiemmin blogissani, että Commodore 64 pelikokoelmani on lähes täydellinen suhteessa niihin keräilytavoitteisiin, jotka olin itselleni vuosituhannen alussa tammikuussa 2000 asettanut. Tuon jälkeenkin Wanted-listalleni on ilmestynyt joitakin pelijulkaisuita, mutta olen käytännössä kerännyt kaikki itselleni merkittävimmät julkaisut. Commodore 64 puolella voi silti olla jäljellä yllätyksiä, joista en ole vielä tietoinen ja varmuudella on olemassa pelijulkaisuita, jotka ovat minulla eräänlaisella "would be nice to have" -statuksella varustettuja.

Joistakin peleistä olen myös halukas ostamaan duplikaattejakin, sillä niistä voi olla hyötyä retropelejä keräileville ystävilleni ja toisaalta halutut pelit ovat hyvää vaihtokamaa. Jos muutkin keräilijät napsivat talteen harvinaisia duplikaatteja, niin voimme kenties jossain vaiheessa tulevaisuudessa tehdä hedelmällisiä vaihtokauppoja.

Olen viime aikoina hankkinut duplikaatit seuraavista C64-peleistä: US Goldin Bruce Lee (1984), Oceanin Cobra (1986) ja Thalamuksen Sanxion (1986). Kaikki edellämainitut duplikaatit ovat UK-julkaisuita eli ne ovat ns. wallet/album-tyylisissä kuorissa. Ja siis kaikki ovat toki lerppuversioita! Keräilijät rakastavat näitä! Noista kallein ja halutuin on Bruce Lee ja voikin olla, että siitä en luovu koskaan, vaikka se onkin duplikaatti. Ostin sen jokunen viikko sitten Saksasta eBayn kautta ja hintaa lerpulla oli vähän yli 200€. Bruce Lee on pelinä legendaarinen ja tämä UK-julkaisu on harvinainen ja monen himoitsema.

Tänään ostin ihan kotimaasta Cobran ja Sanxionin, ja molempien kappalehinta sattui huutokaupassa olemaan sama eli 32€. Cobra on pelinä hirveä, mutta siinä on Ben Daglishin hyvät musiikit ja kannessa komeilee Sylvester Stallone Marion Cobrettin roolissa. Tämä pelijulkaisu on keräilijöiden haluama ja eBayssä se myytiin tammikuussa 2018 hintaan 105€ plus postikulut päälle. Sanxionia en ole koskaan pelannut, sillä en välitä juurikaan näistä avaruusräiskinnöistä. Peli on kuitenkin erityisen merkittävä suomalaisille, sillä se on ensimmäisiä suomalaisen tekemiä kansainväliseen kaupalliseen levitykseen päässeitä pelejä. Koodarina oli Stavros Fasoulas, joka käsittääkseni on nykyään kadonnut kuin tuhka tuuleen eikä kukaan ilmeisesti tiedä mitään hänen elämänvaiheistaan tai kohtalostaan.

Tärkein löytöni tänään oli kuitenkin Commodore 64 räiskintäpeli Dropzone. En ole koskaan pelannut kyseistä peliä, mutta minulla oli jo siitä kokoelmissani kasettijulkaisu. Tänään löytyi harvinainen UK lerppuversio ja sain sen vieläpä erittäin naurettavan halpaan 10€ hintaan! Dropzone on vuodelta 1984 eli se sopii aikakautensa perusteellakin kokoelmaani erinomaisesti. Keskityn siis pääasiassa vuosiin 1982-1986, mutta poikkeuksiakin tuohon sääntöön olen tehnyt. Peli on saanut oikein hyvät arvostelut lemon64 C64-sivustolla. Moni on sanallisesti kuvaillut peliä loistavaksi ja numeerinen keskiarvo 114:sta arvostelijan kollektiivisena tuomiona on kunnioitettavat 7.7/10. Eli tämä Dropzone lerppu on todellakin hyvä lisä Commodore 64 pelikokoelmaani!

Minulla on vielä loppuviikosta äärimmäisen jännittävät sähinät edessä. Olen kuin tulisilla hiilillä ja pörrään kovaa! Tavoittelen tosissani erästä tärkeää, hienoa peliä kokoelmiini. Koska Commodore 64 kokoelmani on jo lähes täysi ja melkein muuttumaton, minun täytyy keksiä muita keräilykohteita. En nimittäin aio luopua retropelikeräilystä ja tyytyä vain ihailemaan nykyistä kokoelmaani. Olen päättänyt, että pysyttelen silti vain 8-bittisten koneiden parissa, mutta laajennan nyt sellaisiin järjestelmiin, joita en ole ennen kovin paljon keräillyt. Pääasiallinen kohdealustani tulee todennäköisesti olemaan Atarin 8-bittiset klassikkokoneet kuten Atari 400 ja Atari 800. Pelikonsolit kuten Atari 2600, 5200 ja 7800 eivät kiinnosta minua ollenkaan.

Atari-faneilla on muuten hieno Atarimania sivustonsa, joka pyrkii keräämään kaiken vanhan Atari-tietouden sinne. Noilla sivuilla tuleekin käytyä kohtuullisen usein kun on tarve tarkistaa pelien harvinaisuusasteita ja arvosteluita. Sivusto on hyvä ja selkeästi jäsennelty eli sieltä löytää aika helposti haluamansa tiedot. Voin varauksetta suositella sitä kaikille Atarista kiinnostuneille.