Muistettavimmat hetket Australian Avoimissa 2018

Australian Avoin tennisturnaus päättyi noin viikko sitten sunnuntaina miesten kaksinpelin loppuotteluun. Tuo ottelu olikin kenties koko turnauksen merkittävin, sillä siinä elävä tennislegenda Roger Federer kukisti Marin Cilicin. Grand Slam turnausten finaalit ovat tietysti aina isoja juttuja, mutta tässä tapauksessa kuningas Federer nappasi jo peräti kahdennenkymmenennen Grand Slam mestaruutensa. Finaalissa hän on ollut yhteensä 30 kertaa. Saavutus on uskomatonta tasoa ja useimmat pitävätkin Rogeria kaikkien aikojen parhaana pelaajana. Tätä kirjoitettaessa 02.02.2018 Roger on jo noin 36,5-vuotias, joten on käsittämätöntä millä tasolla hän edelleen pelaa!

Eurosportin kommentaattori ja entinen maailman ykköspelaaja Mats Wilander haastatteli Federeria myöhemmin voiton jälkeen kun ottelusta oli kulunut muutamia tunteja. Wilander totesi Rogerille, että tämä pelaa nykyään ihan omanlaistaan tennistä, jollaista ei ole koskaan ennen edes nähty. Hän viittasi erityisesti Rogerin tapaan ottaa pallot hyvin aikaisin noususta rystypuolelta takakenttäpelissä. Sen kaltaista peliä ei ole tosiaan kukaan ennen esittänyt. Roger lyö rystynsä yhdellä kädellä ja perinteisesti on pidetty hyvin vaikeana ottaa yhden käden rystyltä korkeita, yläkierteisiä palloja. Federer on kuitenkin oppinut hallitsemaan tekniikan ja ajoituksen niin täydellisesti, että hän nappaa palloja paljon ennen kuin niiden pomppu ehtii saavuttaa lakipisteensä. Tämä jättää hyvin vähän aikaa vastustajalle ja mahdollistaa pallon lyömisen sopivalta korkeudelta - mutta se on käsittämättömän vaikeaa toteuttaa! Onnittelut siis Rogerille tästä uskomattomasta mestaruudesta, jonka eteen hän sai taistella täydet viisi erää!

Naisten puolella kohtasivat Tanskan Caroline Wozniacki ja Romanian Simona Halep. Tämä kohtaaminen oli siinä mielessä historiallinen, että Halep oli maailman ykkönen ja Wozniacki kakkonen, mutta kummallakaan ei ollut vielä yhtään Grand Slam mestaruutta. Wozniacki oli ollut häviäjänä kahdesti US Openissa ja Halep kahdesti Ranskan Avoimissa, joten nyt kolmas kerta toden sanoisi jommallekummalle. Ottelu venyi täyteen kolmeen erään ja oli hyvin jännittävä. Tiukkojen käänteiden ja draaman jälkeen Wozniacki vei mestaruuden ja nousi maailman ykköseksi. Ykkösenä hän on ollut jo monta viikkoa aiemminkin urallaan, mutta se tärkein eli Grand Slam mestaruus oli jäänyt puuttumaan. Nyt hänellä on sitten sekin, noin kymmenen vuoden yrittämisen jälkeen!

Miesten puolella Etelä-Korean nuori lahjakkuus Hyeon Chung esitti mestarillisia otteita ja kukisti Alexander Zverevin ja Novak Djokovicin. Puolivälierissä hän nujersi yllättäjän Tennys Sandgrenin, mutta semifinaali muodostui isoksi pettymykseksi. Chungin jaloissa oli pahoja rakkoja ja tuskien vuoksi hän ei kyennyt pelaamaan kunnolla Roger Federeriä vastaan. Roger johti muistaakseni 6-1, 5-2 kun Chung joutui heittämään pyyhkeen kehään ja luovuttamaan. Pelistä ei kertakaikkiaan tule mitään jos ei pysty kipujen takia liikkumaan kunnolla. Luultavasti Roger olisi voittanut terveenkin Chungin, mutta silloin ottelusta olisi ainakin tullut tasaisempi.

Yhteenvetona voidaan sanoa, että Rogerin kahdeskymmenes Grand Slam mestaruus oli hyvin todennäköisesti se turnauksen muistettavin anti. On tenniksen ystäville suuri etuoikeus saada nähdä tällaisia esityksiä, joissa tehdään historiaa.