Hyvin pieniä tasa-arvon pilkahduksia Iranissa

Iltalehti kertoo artikkelissaan tiistaina 30.01.2018 seuraavaa:

Naisia pidätetty Iranissa huiviprotestin vuoksi: riisuivat hijabin pois ja nostivat kepinnokkaan

Ainakin kaksi naista on pidätetty Iranissa heidän osoitettuaan mieltään maan huivipakkoa vastaan. 31-vuotias Vida Movahed seisoi joulukuussa pääkaupunki Teheranin kadulla ilman hijab-huivia, jonka käyttö on Iranin naisille pakollista heidän liikkuessaan julkisissa tiloissa.

Movahed otti huivin päästään ja nosti sen ylös kädessään pitämäänsä kepinnokkaan. Naiset ovat kyllästyneitä siihen, että heidän on verhottava itsensä päästä varpaisiin. Monet iranilaiset, joiden joukossa myös miehiä, vaihtoivat sosiaalisen median profiilikuvansa Movahedin protestin innoittamina.

Iltalehti jatkaa:

Movahed pidätettiin huiviprotestinsa vuoksi. Hänen henkilöllisyytensä pysyi aluksi mysteerinä, kunnes Iranin tunnetuin ihmisoikeusjuristi Nasrin Sotoudeh kertoi hänen pidätyksestään. Sotoudeh ilmoitti sunnuntaina, että Movahed oli vapautettu.

Sotoudeh kertoi Guardian-lehdelle, että maanantaiaamuna samalta protestipaikalta pidätettiin toinen nainen ilman päähuivia. Hän oli ehtinyt osoittaa mieltään noin kymmenen minuuttia, kunnes siviilipukuiset viranomaiset veivät hänet pois. Sotoudehin mukaan myös kaksi naista kuvannutta henkilöä pidätettiin. Heidän mahdollisesta vapauttamisestaan ei vielä ole tietoa.

Iranin laki on määrännyt naiset käyttämään hijabia vuoden 1979 vallankumouksen jälkeen.

Tästä uutisesta minulle tuli heti mieleen hyvän ystäväni Peter Af Höllenströmin 17.07.2017 kirjoittama miniruno Burka. Tässä myös linkki kyseisen runon MP3-äänitiedostoon.

Saa nähdä kauanko kestää kun naiset ovat vapautuneet ja heillä on yhtäläiset oikeudet miesten kanssa. Pessimistisesti ajatellen saattaa olla, että asteroidi osuu maapalloon sitä ennen ja tuhoaa täältä kaiken elämän.