Onko e-urheilu oikeaa urheilua?

Onko e-urheilu, englanniksi eSports, oikeaa urheilua? Pohjimmiltaan kyse on määrittelykysymyksestä. Perinteisesti urheilun määritelmään on katsottu kuuluvaksi kova fyysinen rasitus, voima, kestävyys, notkeus, koordinaatio. Kotona sohvallaan peliohjain kädessä istuva pullea nörtti pelaamassa nettipelejä kavereidensa kanssa ei vastaa käsitystä urheilijasta mikäli pitäydytään perinteisessä määritelmässä.

Toisaalta pitää muistaa, että on myös taitolajeja kuten golf ja darts, jotka ovat suurimmaksi osaksi kiinni tarkkuudesta, koordinaatiosta ja hermojenhallinnasta sekä strategisista päätöksistä. Muistetaan myös, että shakki lasketaan kai nykyään urheiluksi eli ainakin lehdistössä tietääkseni shakkiuutiset on lueteltu urheilusivuilla. Keijo "Keke" Rosbert oli aikoinaan katkera siitäkin, että formula ykkösiä ei hänen MM-vuotenaan 1982 vielä ainakaan Suomessa juuri noteeraattu oikeaksi urheiluksi kuten ei muutakaan moottoriurheilua. Nykyään tilanne on toinen. Kimi Räikkönen ja Valtteri Bottas eivät ole mitään Marlboron tupakkaa kiskovia punakoita velttoilijoita, vaan helvetin kovassa fyysisessä kunnossa olevia jannuja. Olen itse nuorena treenannut kovaa fysiikkaani, mutta en ole päässyt Bottasin tasolle Cooperin testissä tai 10km lenkillä. Tottakai F1 on silti isolta osin taitolaji ja kiinni auton suorituskyvystä, mutta nykyään myös kuskin fysiikan pitää olla tiptop-kunnossa.

Näkisin, että e-urheilu on "oikeaa" urheilua siinä missä shakki, golf, darts ja vaikkapa ammuntakin. Siinä on pelejä, jotka vaativat paljon lahjakkuutta ja pitkää treeniä, jotta homma sujuisi. Nykyään tästä kertoo jo palkintosummien hurja nousukin: e-urheilukisoissa liikkuu jopa miljoonien eurojen palkintorahat. On selvää, että noille rahoille on paljon ottajia ja siksi huipulla pelaaminen vaatii huippu-urheiluun verrattavaa treeniä ja osaamista.

Jotkut e-urheilijat ovat tasoltaan maailman eliittiä lajissaan, mutta he eivät saa juuri mitään kunniaa tai edes rahallista korvausta vaivoistaan. Esimerkkilajina olkoon NES Tetris. Suomalainen Jani Herlevi on osoittanut, että lahjakkuuden ja hurjan raskaan työn avulla on mahdollista päästä huipulle. Herlevi on voittanut PAL NES:in Tetriksen Euroopan mestaruuden. Lisäksi Herlevillä on PAL NES:in maailmanennätys pisteissä eli se on yli 700 000.

Kuten V2.fi:n haastattelusta käy ilmi, Jani Herlevi suhtautuu lajiinsa hyvin vakavasti ja treenaa käsittämättömiä määriä. Yli 700 000 PAL NES Tetriksessä on täysin epäinhimillinen suoritus, siitä ei pääse yli eikä ympäri! Sopii tarttua peliohjaimeen ja yrittää itse!

Itse sain äsken samassa pelissä MAME:n palnes-emulaattorilla tulokseksi 56805, rivejä 121 ja level oli 12:

nes pal tetris

Tuollakin jo pääsee Tetris Master arvonimen haltijaksi, mutta siitä on niin pitkä matka Herlevin maailmanennätykseen, että ei mitään rajaa. Runoilijaystäväni Uki Maaninen on myös aloittanut taas pitkästä aikaa Tetriksen peluun. NTSC NES:illä hän pääsi jo leveliin 14 ja pisteitä tuli melkein 160 000. Nyt hän aikoo vaihtaa PAL NES:iin ja USB-ohjainkin on jo tilattuna. Saa nähdä mihin tuloksiin hän vielä jatkossa yltää. Hänen aivonsa pörräävät ylikellotettuna - minä en kykene operoimaan Tetriksessä niin nopeasti, vaan "speed kills" on kohdallani täysin totta.

Kerran tein erääseen Linux Tetrikseen sellaisen muutoksen, että nopeus ei kasva ollenkaan. Halusin vain kokeilla pystynkö tekemään oikeita ratkaisuja pitkään hitaassa tempossa vai sorrunko siinäkin virheisiin. Tulos oli kannaltani rohkaiseva: pelasin kaksi tuntia putkeen tekemättä oikeastaan yhtään isoa mokaa eli lopputulos on se, että aivoni kyllä tekee oikeita ratkaisuja Tetris-palikoiden suhteen, mutta se ei kykene siihen kovassa vauhdissa.


LISÄYS YLLÄ OLEVAAN BLOGIKIRJOITUKSEEN 2018-01-07: Yritin vielä Tetristä sillä taktiikalla, että maksimoin pisteet enkä rivien määrän kuten aiemmissa peleissäni. Eli pyrin rakentelemaan "torneja" ja tuhoamaan neljä riviä kerralla. Aloitin levelistä 0, pääsin leveliin 10 ja sain 100 riviä. Pisteitä tuli ihan kohtuullisesti eli 82216:

nes_pal_tetris_kalevi_new_record.png