Sähähdin kovaa reverb.com:issa

Voi vittu! Rahaa kului taas enemmän kuin olisi pitänyt, mutta hankin itselleni hienon joululahjan ja sähähdin reverb.com:issa. Reverb on siis jonkinlainen audiokamoihin erikoistunut sivusto, jonka kautta olen kerran aiemmin ostanut jotain. Syyskuussa 2016 hankin Reverbistä ReVox mikrofonin boxeineen ja tuolloin myyjä oli Unkarissa. Sivusto on kai vähän kuin eBay, mutta tosiaan siellä myyjät diilaavat audio- ja soittokamaa. Ja huutokauppaa siellä ei voi käydä, vaan ostot tehdään myyjän määräämällä kiinteällä hinnalla tai jos myyjä sallii sen, niin voi tehdä omia tarjousehdotuksiaan.

Nyt kiinnitin huomioni Colorsound Supa Tonebender pedaaliin, joka ilmeisesti on vuodelta 1972. Pedaali on väriltään räikeän oranssi ja siinä lukee hyvin psykedeelisellä fontilla "Supa Tonebender". Hintaa oli laskettu 12%, joten murruin ja ostin sen. Myyjä on Amsterdamissa, Hollannissa sijaitseva kitaraliike. Millainen pedaali on?

Nimestään huolimatta pedaali ei varsinaisesti ole sukua germanium-transistoreihin pohjautuviin Tone Bendereille. Netissä on sivu History of Big Muff Clones ja sieltä selviää, että pedaali on Big Muff klooni neljällä piitransistorilla varustettuna. Sivuilla sanotaan mm. seuraavaa:

THE COLORSOUND SUPA TONEBENDER - By 1973 Sola was using the Colorsound brand on its pedals, now built in wider "jumbo" sized enclosures. The Tone Bender was upgraded and moved into this new enclosure. The Colorsound Supa Tonebender (pronounced Super) featured a new Silicon transistor circuit that had no relationship to the previous Germanium transistor Tone Bender circuit at all. This new circuit was essentially a knockoff of the Electro-Harmonix four-transistor Big Muff circuit, specifically a 1973 era Big Muff, now known as the violet Ram's Head. Sonically these sound very different to a typical Big Muff due to one minor change - the removal of the coupling caps and clipping diodes in the first clipping stage. This made for a very loud, in your face Big Muff sound. I have an early circuit board in my Supa that actually includes through holes in the first clipping stage for the missing cap and diodes, indicating Sola intended to originally make a straight clone of a violet Big Muff, or possibly had plans to do so later, but it does not appear any were made with the complete components. There is also an extra .1µF cap in the tone section and an extra capacitor added to the 9v for power filtering, not found on the original violet BMP circuits.

En tiedä elektroniikasta juuri mitään ja sen vähän mitä olen joskus koulussa sähkötekniikan perusteista oppinut, olen jo autuaasti ehtinyt unohtaa kaikkien näiden vuosien aikana. Mutta tuollaisia komponenttieroja siis Supa Tonebenderissä on verrattuna sen esikuvaan Big Muffiin. Tämä oranssi versio on käsittääkseni jo melkoisen harvinainen, mutta uudempia, erilaisella kuorella varustettuja pedaaleita liikkuu vähän enemmän. Tosin niistäkin pyydetään monta sataa euroa. Ei niitäkään siis puissa kasva.

Myyjä oli ilmoittanut pedaalin olevan vuodelta 1972, mutta Big Muff klooneista kertova sivu sanoo: "By 1973 Sola was using the Colorsound brand on its pedals". En tiedä mihin tässä pitäisi luottaa. Voi olla, että jo 1972 on tehty Colorsound-merkillä Sola Soundin joitakin pedaaleita ja tuo kloonisivun info olisi epätarkkaa. Sekin on mahdollista, että pedaali ei olekaan vuodelta 1972, mutta kuka näistä ottaa selvää. Täsmällisiä tietoja on harvoin saatavilla ja poikkeustapauksia on voinut olla. Näin on Marshallinkin historian laita kun sitä tarkkaan tutkitaan - siellä on joitakin epäselvyyksiä esimerkiksi siirtymäkausissa, mutta isot linjat tiedetään. Oli miten oli, tämä Colorsound Supa Tonebender on ihan varmasti niitä varhaisimpia malleja, sillä myöhemmissä tietääkseni se kotelon kansitaide on aivan erilaista.

Teen erillisen blogin kuvineen sitten kun pedaali on saapunut Hollannista.


LISÄYS YLLÄ OLEVAAN BLOGIKIRJOITUKSEEN 2017-12-27: Vittu. Myyjä teki oharit! Hänellä ei olekaan laitetta. Hän väittää, että se oli myyntitilissä ja asiakas on muka hakenut sen pois. Miksi se sitten oli Reverbissä tarjolla? Ei helvetti. Jätin negatiivisen palautteen ja vitutuksen määrä on valtava.