100-vuotiaan Suomen juhlintaa Kalliossa

Pari naista auttoi minua kattamaan pöydän 100-vuotiaan Suomen kunniaksi. Emme ole hienostelijoita tai pröystäilijöitä, mutta teimme hieman siistimmän kattauksen kuin tavallisena arkena. Etikettisäännöt eivät myöskään ollenkaan kiinnosta meitä emmekä välitä siitä miten pöydän kuuluisi olla joidenkin toisten keksimien sääntöjen mukaan katettuna. Laitoimme vain mukaan sinistä ja valkoista ja suomalaisuutta.

Tarkoitukseni oli ostaa kaksi sinistä tai valkoista pöytäkynttilää, mutta kun kävin Aleksis Kiven Kadun ja Piritorin S-Marketeissa, niin molemmista oli pöytäkynttilät loppu. Sinisiä ei olisi ollut ollenkaan tarjolla, mutta valkoisetkin oli kaikki myyty. Luultavasti tämä Suomen 100-vuotisjuhla on edistänyt myyntiä. Valitettavasti siis kynttilämme ovat hieman väärää sinisen värisävyä.

Lasinen astiasto on kuuluisan suomalaisen suunnittelijan Nanny Stillin suunnittelemaa Grapponia-sarjaa. Sitä valmisti Riihimäen Lasi tietääkseni vuosina 1967-1975. Astiastoa on saanut monissa eri väreissä, mutta mielestäni koboltinsininen on niistä näyttävin. Ottamani kuvat eivät taaskaan ole kovin onnistuneita. Kamera ja valaistus myös näyttävät astiaston aivan väärän värisenä. Kuvissa lasiastiasto näyttäisi olevan violetinsävyinen, mutta tosiasiassa väri on tummansininen koboltti.

table 01

Pöydässä on myös Arabian Suomessa tehty valkoinen astia, jossa on karjalanpiirakoita. Tarjolla on myös munavoita. Aterimet ovat Iittalan Mango-sarjaa ja nekin on suunnitellut Nanny Still.

table 02

Annos ei kenties näytä kovin hienostuneelta eikä se varmasti sitä olekaan. Ostin eilen Hakaniemen Hallista kilon lampaanlihaa lammaspataa varten. Hintaa palalle tuli alle 17€. Hesarin Alkosta ostin jonkun australialaisen punaviinin, jota myyjä suositteli lammaspataan. Se maksoi muistaakseni 12,95€. Lisäksi ostin pari pakettia irtojuureksia ja pussillisen salottisipuleita. Kaapissa oli valmiina valkosipulia ja pieni pullollinen lihafondia. Ai niin, lisäksi ostin kaupasta tuoretta timjamia. Noista yksinkertaisista ja aika edullisista aineksista saimme aikaan erittäin maukkaan lammaspadan. Hakaniemen Hallissa myyjät ovat käskeneet antaa lihan muhia useita tunteja ja tottelemme heitä.

table 03

Loppuiltaa varten ostin Lapin Marian Revontuli-mustikkaglögiä. Sekoitamme siihen ryssäläistä vodkaa, rusinoita ja manteleita. En ole maistanut tätä glögiä ennen, joten toivotaan, että se on hyvää. Pullo maksoi kai vähän yli 4€.

table 04

Naiset aikovat ryypätä aitoa, Pariisista ostettua de Castellane shampanjaa. Minä en siihen koske, vaan minulle riittää se vodkalla terästetty mustikkaglögi. En tiedä mitä tuo pullo maksoi, se on lahjana saatu. Joka tapauksessa iltamme ei maksanut paljon.

table 05

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille ja ollaan kiitollisia siitä, että me emme ole osa Putinin diktatuuria!


LISÄYS YLLÄ OLEVAAN BLOGIKIRJOITUKSEEN 2017-12-06: Jotain 40% vahvuista ryssäläistä vodkaa:

russian vodka

LISÄYS YLLÄ OLEVAAN BLOGIKIRJOITUKSEEN 2017-12-06: Lapin Marian Revontuli-glögi osoittautui huippuhyväksi. Toinen naisista oli jopa sitä mieltä, että kyseessä on paras glögi mitä hän on 39 vuoden ikänsä aikana koskaan maistanut. Kieltämättä se on hyvää. Taidan ostaa sitä lisääkin. Sitä löytyi ihan S-Marketista eli ei tarvitse mistään erikoisliikkeestä lähteä hakemaan.