Tenniksen Davis Cupin äärimmäisen tärkeä nelinpeli pelattu

Taustat

Aavistelin eilen, että Davin Goffin ei olisi mitenkään parhaassa elementissään nelinpelissä ja ilmeisesti Belgian Davis Cupin joukkueen kapteeni on ollut samaa mieltä. Davidia ei peluutettu ollenkaan, vaan Belgian parina toimi Bemelmans/DeLoore. Näistä kahdesta olin aiemmin kuullut Bemelmansin nimen, mutta DeLoore oli minulle täysin outo pelaaja. Selostaja taisi sanoa, että kyseessä on kaksinpelissä noin sijalla 340 oleva pelaaja. Ranskalaisista Mahut ei kai ollut riittävässä pelikunnossa. Kuten arvelin eilen, saattaa olla, että Mahut loukkaantui jossain määrin Lontoon ATP-lopputurnauksessa. Siis Herbert saikin parikseen Gasquetin. En yhtään tiennyt mitä odottaa ottelulta, mutta oli toki Belgialle eduksi, että Herbert ei saanut pelata tutun nelinpeliparinsa kanssa.

Erä 1

Ottelun alku oli shokeeraava. Kun vasta 16 minuuttia oli pelattu, Ranska oli jo siirtynyt tuplamurrolla 4-0 johtoon. Herbert tuli syöttämään ja Ranska piti nollille siirtyen 5-0 johtoon. Ensimmäinen erä oli siis käytännössä menetetty Belgian kannalta ja keskittyminen oli varmasti jo seuraavassa erässä. Ranskalla oli pari eräpalloa 6-0 erävoittoon, mutta DeLoore piti lopulta syöttönsä. Gasquet tuli syöttämään päättääkseen erän ja onnistui pienien vaikeuksien jälkeen. Erä siis ylivoimaisin luvuin 6-1 Ranskalle.

Erä 2

Bemelmans aloitti toisen erän ja piti vaivoin syöttönsä. Belgia sai kuitenkin 1-0 johdon toiseen erään eli ei sentään tullut heti murtoa Ranskalle. 1-2 tilanteessa Herbert syötti kaksi kaksoisvirhettä ja tilanne oli 15-40. Sitten hän sai kuitenkin kovan kakkossyötön sisään ja kavensi 30-40. Mutta sitten Bemelmansin palautus oli niin hyvä, että Herbertin volley meni pitkäksi ja Belgia siirtyi 3-1 johtoon. Bemelmans tuli syöttämään. Seurasi äärimmäisen pitkä syöttövuoro, jossa oli syöttäjän etuja ja murtopalloja, mutta lopulta Ranska sai kuin saikin vastamurron. Olisi ollut Belgian kannalta äärimmäisen tärkeää pitää ja siirtyä 4-1 johtoon. Sen sijaan tilanne oli 2-3 ja Gasquet tuli syöttämään.

Belgia kuitenkin mursi taas pelaamalla upeasti ja Gasquet mokasi 15-40 tilanteessa tekemällä kaksoisvirheen: jalkavirhe ykkkössyötössä ja kakkossyöttö meni pitkäksi! Tilanne 4-2 Belgialle. DeLoore piti vaikka olikin pienissä ongelmissa, joten Belgia oli johdossa 5-2. Herbert piti kaventaen tilanteeksi 3-5 ja Bemelmansilla oli kamalat paineet tulla syöttämään erävoitosta. Nähtiin mieletön pallo kun tilanteeksi tuli 30-0. Belgialaiset karjuivat riemusta! Lopulta 40-15 ja kaksi eräpalloa! Bemelmans syötti ykkösruutuun kovaa Herbertin kämmenelle ja pallo jäi sinne. Erä 6-3 Belgialle ja erät tasan 1-1. Jännitys oli huipussaan. Pystyisikö Belgia jatkamaan hyvää putkeaan?

Erä 3

Herbert aloitti kolmannen erän ja oli 15-40 syötössään, mutta Ranska nousi ottamalla neljä pistettä peräkkäin. Bemelmans piti myös vaivoin ja tasoitti pelit 1-1. 2-2 tilanteessa Herbert oli taas 15-40 tappiolla, mutta nousi syöttäjän etuun ottamalla kolme pistettä putkeen. Sitten Herbert syötti kaksoisvirheen ja tilanne oli tasan 40-40. Ranska kuitenkin nappasi edun ja piti syöttönsä siirtyen 3-2 johtoon. Belgialla siis oli ollut mahdollisuutensa murtoon kahdessakin Herbertin syöttövuorossa.

Bemelmansilla oli myös vaikeuksia, mutta 40-30 tilanteessa hän syötti armottoman sivukierresyötön Gasquetin rystylle. Se tuomittiin ulos. Belgia haastoi tuomion ja oli oikeassa: videotarkistus osoitti pallon osuneen keskelle sivulinjaa. Tilanne 3-3. Gasquet oli 0-40 tappiolla syötössään, mutta syötti ässän ja 15-40. Sitten kova ykkönen ruutuun, huono kohopalautus ja Herbert tappoi pallon, 30-40. Vielä oli yksi breikkipallo. Ykkönen meni ulos. DeLoore löi kämmenpalautuksen niin kovaa kuin pystyi ja osui Herbertiin, joka oli verkolla. Pallo hipaisi hänen mailaansa ja meni ulos, mutta kosketus ratkaisi ja murto oli totta! Belgia siirtyi 4-3 johtoon.

DeLoore pelasi loistavasti ja piti syöttönsä nollille. 5-3 Belgialle. Herbert vastasi pelaamalla myös oman syöttövuoronsa hyvin ja Ranska piti helposti. Bemelmansin harteilla oli taas kovat paineet kun tämä tuli syöttämään erävoitosta tilanteessa 5-4. 0-15 Ranskan aggressiivisen pelin ansiosta. Kakkossyötöllä verkolle ja helppo volley verkkoon, 0-30. Taas missattu ykkössyöttö. Belgia taisteli verkolla ja sai juuri ja juuri 15-30. Ykkönen osui verkkoon ja uusittiin. Ykkönen pitkäksi. Helppo volley verkkoon ja 15-40. Ykkönen osui verkkoon ja uusittiin. Taas helppo volleyvirhe verkolta ja Ranska mursi takaisin. Tilanne 5-5. Tämä oli katastrofi Belgialle!

Gasquet syötti kaksoisvirheen 15-30 tilanteessa ja 30-30. Sitten kova ykkönen sisään ja palautus pitkäksi, 40-30. Helppo virhe kämmenperuslyönnissä Bemelmansille ja Ranska siirtyi 6-5 johtoon. Miten pitäisivät DeLooren hermot seuraavassa syöttövuorossa? Erä pitäisi saada menemään 6-6 ja tie-breakiin. Armoton ässä ja 15-0. Ykkönen pitkäksi. Gasquet palautti rystyltä kakkosesta suoraan läpi, 15-15. DeLoore nousi verkolle ja jätti lyömättä, mutta palautus putosi takarajalle, 15-30. Armotonta taistelua ja sohlaustakin, 30-30. Kohtalon hetket käsillä. Belgian aggressiota verkolta ja pallon tappaminen, 40-30. Belgian pelipallo tasoitukseen. Ykkönen ruutuun ja Gasquetin palautus verkkoon. Peli oli tasan 6-6 ja tie-break oli edessä.

Herbert piti, 1-0. Järkyttävä moka DeLoorelta verkolla helposta iskupaikasta ja 2-0 Ranskalle. Helppo volley Bemelmansilta verkkoon ja Ranska oli jo 3-0 johdossa. Ässä Gasquetilta ja 4-0. Kova ykkönen Gasquetilta ja Herbert tappoi pallon verkolta heti palautuksesta. 5-0. DeLoore piti ja 5-1. Hyvä ykkönen DeLoorelta ja 5-2. Herbert syöttämään. Ykkönen verkkoon. Kamala moka Bemelmansilta verkolta ja 6-2. Bemelmansin kämmen verkkoon, 7-2 ja erä 7-6 Ranskalle. Belgia oli mokannut 5-4 johdon, jossa Bemelmans oli syöttänyt erävoitosta. Nyt erät olivatkin 2-1 Ranskalle ja mikä olisi Belgian parin psyykkinen tilanne tämän surkean lopputuloksen jälkeen? Olisiko taistelutahto murrettu ja edessä murskaava erävoitto Ranskalle?

Erä 4

DeLoore aloitti erän hieman haparoiden, mutta piti kuitenkin syöttönsä. Tilanne siis 1-0 ja se antoi Belgialle hyvän alun neljännelle erälle. Herbert piti syöttönsä Bemelmansin mokaillessa pari kertaa. Erä 1-1. Bemelmans kuitenkin ryhdistäytyi ja piti syöttönsä nollille siirtäen Belgian 2-1 edelle. Varmasti hän mietti, että miksei voinut syöttää vastaavalla tavalla kolmannen erän 5-4 tilanteessa, jolloin hän ei saanut ykköstään juuri ruutuun. Toisaalta, mennyt on mennyttä ja pelaaja ei voi siihen enää vaikuttaa. Tosi ammattilaiset painavat vain eteenpäin ja pelaavat pallo kerrallaan.

Gasquet piti syöttönsä suhteellisen helposti ja 2-2. DeLoore pelasi taas mahtavasti ja piti nollille, siirtäen Belgian 3-2 johtoon. Selvästi belgialaisten psyyke oli kestänyt kolmannen erän katkeran tappion ja neljännessä erässä taistelu jatkui täysillä ilman panikointia. Hyvä niin. Herbert oli vaikeuksissa. Kaksi kaksoisvirhettä ja 15-40. Ykkönen ulos. Varma kakkonen sisään ja Herbert löi tunnelista läpi. 30-40 kavennus. Kova ykkönen sisään ja Gasquet oli tarkkana verkolla, tasan 40-40. Ykkönen verkkoon, mutta kova kakkonen sisään ja suora piste Ranskalle. Etu syöttäjillä. DeLoore palautti kovaa ykkösen ja Gasquet mokasi verkolla. Taas 40-40. Gasquet ratkaisi verkolta ja etu Ranskalle. Ykkönen sisään ja DeLooren kämmenpalautus verkkon. Herbert oli jälleen kerran selvittänyt 15-40, laskujeni mukaan jo kolmatta kertaa kahteen viime erään! Tilanne 3-3.

Bemelmans aloitti kaksoisvirheellä hermostuneesti ja 0-15. Ykkönen jäi verkkoon. Gasquetin palautus kakkossyötöstä läpi ja 0-30. Hirveän löysä iskulyönti Bemelmansilta ja 0-40, kolme murtopalloa Ranskalle! Tilanne oli äärimmäisen kriittinen. Ykkönen ruutuun ja Gasquetin palautus verkkoon, 15-40. Loistava lyhyt krossivolley Bemelmansilta ja 30-40. Vielä yksi breikkipallo. Saisiko hän ykkössyötön sisään? Kyllä sai, mutta teki toisen järkyttävän iskulyöntivirheen ja Ranska mursi siirtyen 4-3 johtoon.

Gasquet piti syöttönsä nollille. Tilanne 5-3 ja Ranska oli yhden pelin päässä voitosta. DeLoore kuitenkin syötti hyvin ja antoi vastustajille vain yhden pisteen syöttövuorossaan. Herbertin tehtäväksi jäisi kestää hermopaineet ja syöttää otteluvoitosta 5-4 tilanteessa. Kohtalon hetket olivat taas käsillä. Saisiko Belgia tehtyä murron vai katkeaisiko ottelu tähän? Lopputulos olisi erittäin kriittinen koko Davis Cupin ottelufinaalin kannalta, sillä 2-1 ottelujohto olisi tärkeä molemmille joukkueille.

Yleisö teki aaltoja ja mylvi eikä Herbert päässyt aloittamaan syöttöjään. Odoteltiin. Ykkönen sisään ja piste Ranskalle verkolta, 15-0. Ässä kakkosruutuun rystylle ja 30-0. Taas ykkönen sisään ja vakuuttavaa verkkopeliä Herbertiltä. 40-0 ja kolme ottelupalloa. DeLooren kämmen meni pitkäksi, Herbert piti nollille ja Ranska voitti ottelun.

Yhteenveto

Ottelu siis Ranskalle erin 3-1 ja lukemin 6-1, 3-6, 7-6 (7-2), 6-4. Tämä tarkoittaa sitä, että Ranska siirtyi Davis Cupin kokonaistilanteessa ottelujohtoon 2-1. Huomenna ensimmäisessä kaksinpelissä kohtaavat maiden ykköset eli belgialainen David Goffin ja ranskalainen Jo-Wilfried Tsonga. Tsonga johtaa keskinäisissä otteluissa voitoin 4-2, mutta Davidin pelikunto tämän vuoden lopussa on ollut uskomatonta ja ottelusta voidaan odottaa äärimmäisen tasaista mikäli kumpikin pystyy pelaamaan tasollaan. Jos pitäisi veikata, niin uskoisin Goffarin vievän ottelun ja tasoittavan Davis Cupin tilanteeseen 2-2. Varmaa se ei silti ole, sillä ranskalaiset tulevat huomenna kannustamaan Tsongaa mielettömällä nationalistisella uholla ja kiihkolla, joka hakee vertaistaan maailmassa. On täysin mahdollista, että Tsonga tsempataan voittoon ja hän vie Ranskan mestaruuteen otteluvoitoin 3-1.

Ranska ei ole muistaakseni voittanut Davis Cupia sitten vuoden 2001, joten kyseessä on valtava urheilupäivä Ranskalle. Belgia sen sijaan ei ole voittanut koskaan, joten mestaruus olisi sille maalle totaalinen sensaatio ja unelmien täyttymys. On tällä hetkellä hyvin paljon todennäköisempää, että kotikentällään pelaavasta Ranskasta tulee mestari. Nyt kun nelinpeli meni Ranskalle, heillä on kaksi yritystä ratkaista mestaruus kaksinpeleissä. Vaikka Goffari kukistaisikin Tsongan ja ratkaisu venyisi viidenteen otteluun, luottamukseni Steve Darcisiin on erittäin alhainen. Darcis murtui aika pahasti perjantaina Tsongaa vastaan ja näkisin, että mikäli viides ottelu käydään, niin Darcis on heikoilla. Ihan sama kuka häntä vastaan tulee: Gasquet, Pouille tai vaikkapa Gilles Simon. En kertakaikkiaan jaksa uskoa, että Belgian mahdollisuudet mestaruuteen olisivat kovinkaan suuret. Tämä on valitettavaa, mutta totta, sillä olisin suonut Goffarille tästä 2017 Davis Cup mestaruuden upean tenniskauden päätteeksi.

Mikään ei tietenkään ole 100% varmaa ja urheilussa sattuu isojakin yllätyksiä suuntaan ja toiseen. Oli joka tapauksessa minulta fiksu päätös maksaa 4,99€ International Tennis Federationille ja ostaa oikeus katsoa nämä finaaliottelut netin kautta. Olin alun perin olettanut, että Eurosport 1 tai 2 tai C More Sportin kanavat näyttäisivät ottelut, mutta niin ei ollutkaan. Jostain kumman syystä katseleminen muuten tökki iPadin Safari-selaimella hyvin oudolla tavalla. Siinä tuli välillä kummallisia luuppeja, joissa sama 10-15 sekunnin pätkä toistui 2-5 kertaa peräkkäin. Se teki katsomisen iPadin kautta melko tuskalliseksi, joten tänään katsoin nelinpelin Fedora Linux 27 läppärilläni käyttäen Firefox 57 selainta. Sillä katselu sujuikin ongelmitta, mutta katseluasento ei ollut mukavasti sohvalla, vaan tuolilla istuen pöydän ääressä.

Toivon huomenna ihmettä Belgian puolesta, mutta realistisesti ajatellen oletan silti, että Ranskasta tulee mestari 16 vuoden tauon jälkeen. En mitenkään inhoa Ranskaa ja suon sillekin voiton ihan ilomielin, mutta fanitan suuresti Goffaria ja siksi minunkin unelmani olisi Belgian ensimmäinen Davis Cupin mestaruus.