Tenniksen Davis Cupin finaali alkoi tasaisesti Ranskassa

Davis Cupissa eli maiden välisessä maailmanmestaruuskilpailussa alkoi tänään perjantaina 24.11.2017 finaali Ranskassa. Ottelut pelataan Lillen kaupungissa isossa hallissa, joka oli tänään ääriään myöten täynnä. Siellä oli selostajien mukaan 27 000 katsojaa. He huusivat ja mylvivät nationalistisessa kiihkossa sekä kotimaan Ranskan että Belgian puolesta. Davis Cupin tunnelma on aivan omanlaisensa. Se on karnevaalimainen ja muistuttaa jossain määrin isoja jalkapallomatseja, joissa yleisö hoilaa kannatuslauluja ja soittaa räikkiä.

Belgian ykköspelaaja David Goffin kohtasi ensimmäisessä ottelussa puoliksi suomalaisen Lucas Pouillen, jonka äiti on kotoisin Närpiöstä ja isä Ranskasta. Ottelu oli tasainen aina ensimmäisen erän 5-5 tilanteeseen saakka, mutta Goffin käänsi turboruuvia sillä hetkellä ja nappasi ensimmäisen erän 7-5. Sen jälkeen Pouille ei kyennyt vastaamaan Davidin myllytykseen. Goffinhan tuli viime sunnuntaina toiseksi miesten kaksinpelin ATP-lopputurnauksessa Lontoossa. Siellä hän oli hurjassa kunnossa ja kukisti sekä maailmanlistan ykkösen Rafael Nadalin että maailmanlistan kakkosen Roger Federerin. Finaalin David hävisi niukasti kolmessa erässä kovan taistelun jälkeen ja kuittasi ison kasan arvokkaita ATP-pisteitä ja reilut 1 miljoonaa USD.

Loppulukemat olivat Goffinin eduksi 7-5, 6-3, 6-1. Pouille ei onnistunut saamaan edes yhtä murtopalloa Goffinin syöttövuoroissa ja ottelusta muodostui tasaisen alun jälkeen kohtalaisen yksipuolinen näytös, jossa nuori ranskalainen joutui nöyrtymään. Ensimmäisen ottelun jälkeen siis Belgia oli johdossa otteluissa 1-0. Mestaruuteen vaaditaan kolme otteluvoittoa. Seuraavassa matsissa kohtasivat Belgian kakkonen Steve Darcis ja Ranskan ykkkönen Jo-Wilfried Tsonga. Tämäkin ottelu alkoi tasaisissa merkeissä ja eteni 3-3 tilanteeseen ilman syötönmurtoja vaikka Darcis haparoikin hieman ja joutui selvittämään breikkipalloja. Sen jälkeen kuitenkin kävi käänteisesti verrattuna ensimmäiseen otteluun ja ranskalainen Tsonga meni menojaan. Erä kuitattiin hänelle 6-3 vaikka erän lopussa Darcis taistelikin vielä sinnikkäästi vastaan. Lukemista huolimatta kaikki pelit siis olivat melko tasaisia.

Sen jälkeen kuitenkin Darcisin pelin taso romahti ja Tsonga jyräsi armotta voittoon. Loppulukemat olivat tylyt 6-3, 6-2, 6-1 eikä lopussa ollut mitään epäselvyyttä voittajasta. Darcis ei todellakaan pelannut hyvää ottelua. Hänellä on tältä kaudelta hyviä tuloksia Davis Cupissa, mutta tänään hänen pelitasonsa ei ollut ensimmäisen erän jälkeen kovinkaan korkea. Tsonga teki mitä hänen pitikin ja ensimmäisen päivän jälkeen ottelutilanne on matseissa 1-1.

Huomenna on vuorossa nelinpeli, joka voi olla erittäin kriittinen ottelu tässä finaalissa. En tiedä ketkä edustavat Ranskaa, mutta vaihtoehtoina on ainakin nelinpelispesialistit Herbert/Mahut ja kaksinpelaajat Tsonga/Gasquet. Voi myös olla, että ensimmäisestä parista jompikumpi on loukkaantunut, sillä pari muistaakseni lopetti viime viikolla Lontoon lopputurnauksessa ottelut kesken. Mahut ehkä loukkaantui, mutta en ole varma asiasta. Oli miten oli, Ranska on mielestäni millä tahansa kokoonpanolla ainakin 85% suosikki voittamaan nelinpelin. David Goffin on loistava kaksinpelaaja, mutta en ole varma sopiiko hänen takakenttävoittoinen pelinsä nelinpeliin, jossa ideana on dominoida palloralleja verkolta ja nousta sinne hyvien syöttöjen turvin. Toki David on hyvä syöttöjenpalauttaja, joten se voi kompensoida asiaa. Eikä hänen lentolyöntinsäkään varmasti mitenkään surkeita ole, mutta näkisin Ranskan pelaajien edustavan puhdasverisempää nelinpelikulttuuria. Täysin mahdotonta ei toki ole sekään, että Belgia voittaisi nelinpelin, mutta pientä ihmettä se luullakseni vaatisi.

David Goffin ei yksinään kykene voittamaan tätä Davis Cupin finaalia. Vaikka hän veisikin molemmat kaksinpelinsä, siitä tulisi vasta kaksi ottelua. Jos Ranska vie nelinpelin, kuten todennäköistä on, ja Darcis häviää molemmat kaksinpelinsä, niin Ranska on mestari ottelulukemin 3-2. Darcisin pitäisi parantaa huimasti peliään sunnuntaiksi mikäli mielii voittaa Ranskan kakkospelaajan. En tiedä pelaako sunnuntaina edelleen Lucas Pouille vai laitetaanko kentälle esimerkiksi Richard Gasquet, joka on kärsinyt paljon loukkaantumisista eritoten selkänsä suhteen. Se on joka tapauksessa selvää, että tämän finaalin ratkaisuhetket nähdään vasta sunnuntaina, sillä huomisen nelinpelin jälkeen tilanne tulee olemaan 2-1 tai 1-2.