Tilanne terrorismirintamalla: Boko Haram ja ISIS

YLE:n Teksti-TV kirjoitti torstaina 16.11.2017 sivulla 131 terrorismista. Olen lisännyt korostuksen uutiseen:

14 kuoli itsemurhaiskussa Nigeriassa

Uutistoimisto AP:n mukaan 14 ihmistä on kuollut keskiviikkona, kun neljä itsemurhapommittajaa iski Maidugurissa Nigeriassa Länsi-Afrikassa. Maiduguri on Nigerian liittovaltion Bornon osavaltion pääkaupunki. Ainakin 29 ihmistä vietiin sairaalaan. Ensimmäinen isku tehtiin kesken rukoushetken, paikallinen viranomainen kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Islamilainen ääriliike Boko Haram on kapinoinut koilis-Nigeriassa useiden vuosien ajan. Ainakin 20 000 ihmistä on saanut surmansa ja noin 2,6 miljoonaa on joutunut kodittomaksi iskujen takia.

Wikipediassa on suomeksikin artikkeli Boko Haramista. Kyseessä on islamistinen terroristijärjestö, joka vihaa kaikkea länsimaista sivistystä. Artikkelissa kuvataan tuon terroristijärjestön ideologiaa:

Boko Haramin mukaan muslimien ei ole sallittua osallistua mihinkään poliittiseen tai yhteiskunnalliseen toimintaan, joka on yhteydessä länsimaisuuteen. Siihen kuuluvat äänestäminen, länsimainen pukeutuminen ja maallinen koulutus. Järjestö vastustaa Nigerian valtiota, sillä se pitää sitä ei-uskovien johtamana. Järjestön perustaja Mohammed Yusuf on sanonut koulutuksen pilaavaan uskon Jumalaan.

Tästä huolimatta osa ihmisistä väittää kivenkovaan ja pokerinaamalla, että uskonnolla ei ole mitään tekemistä terrorismin kanssa vaikka tosiasiassa se on merkittävä syy sen taustalla. Miten kukaan voi olla niin sekaisin? Vai tietävätkö kyseiset ihmiset oikeasti karun totuuden, mutta ovat vain äärimmäisen epärehellisiä?

ISIS on samaa maata kuin Boko Haram. Vaikuttaisi siltä, että se suunnitteli terrori-iskuja Saksaan ja ne olisi toteutettu joulun aikaan. Iltalehden verkkoversio kirjoittaa tiistaina 21.11.2017 asiasta seuraavasti:

Isis valmisteli iskua joulumarkkinoille Saksassa: 500 poliisin suurratsia useissa osavaltioissa

Kuusi Syyrian kansalaista on pidätetty terrori-iskun suunnittelusta epäiltynä.

Saksassa on tehty tiistaina suurikokoinen poliisioperaatio useissa eri osavaltioissa. Kuusi ihmistä on pidätetty epäiltynä islamistisen terrorijärjestö Isisin jäsenyydestä. Pidätetyt ovat 20-28-vuotiaita Syyrian kansalaisia.

Kiinniotettuja epäillään "asein tai räjähtein julkisella paikalla toteutettavan iskun valmistelusta", kertoi Frankfurtin syyttäjänvirasto. …

Pidätetyt kuusi miestä ovat asuneet Saksassa vain vähän aikaa. Heistä neljä on asunut Saksassa joulukuusta 2014 lähtien ja kaksi vuoden 2015 puolivälistä lähtien turvapaikanhakijoina.

Welt-lehti kertoo, että miehet olivat tulleet Saksaan väärien henkilöllisyyspapereiden turvin. Heidän jäljilleen päästiin Saksassa asuvien turvapaikanhakijoiden vihjeen ansiosta. He kertoivat viranomaisille, että miehet olivat olleen aktiivisia Isis-taistelijoita Syyriassa. Tutkinnassa selvisi, että epäillyt olivat myös verkostoituneet keskenään.

Berliiniläisellä joulutorilla tehtiin viime vuoden joulukuussa tuhoisa terrori-isku, kun tunisialainen Anis Amri ajoi ihmisten päälle rekka-autolla. Iskussa kuoli 12 ihmistä ja 56 loukkaantui. Isis otti iskun nimiinsä.

Näistä islamisteista on vaikeaa päästä eroon, sillä he ovat soluttautuneet turvapaikanhakijoiden joukkoon. Onneksi turvapaikanhakijat olivat ilmiantaneet nuo terroristipaskat, jotta Saksan poliisi pystyi ryhtymään armottomiin vastatoimiin.

Suomessakin käsitellään tällä hetkellä käsittääkseni kolmen terroristiksi epäillyn islamistin tapauksia oikeudessa. En ole ihan varma, mutta uskoisin, että kaikki kolme ovat kantasuomalaisia miehiä, jotka kääntyivät islamiin. Heitä epäillään muistaakseni terrorismista Syyriassa. Jos epäily osoittautuu todeksi, niin he voivat olla potentiaalinen turvallisuusuhka myös täällä kotimaassamme. Antavatkohan oikeusistuimemme taas pelkkää päänsilitystä noille jätkille? Sitä pelkään.