Psykedeelisiä astioita

Olen aiemmassa blogissani maininnut, että olen jonkin verran kiinnostunut Arabian posliinista ja erityisesti psykedeelisistä kuoseista. Suomalainen design inspiroi ja kiehtoo. Suomessa on ollut mieletön määrä huippusuunnittelijoita, jotka ovat suunnitelleet esimerkiksi lasia, posliinia, valaisimia ja huonekaluja. Astioiden keräämistä ja niiden estetiikan ihailua pidetään tavallisesti akkojen touhuna, mutta en välitä asiasta ollenkaan. En halua mukautua ahtaisiin sukupuolirooleihin, jotka jotkut muut ovat puolestani määritelleet.

Esimerkiksi Arabian maitokannujen keräily voi olla yhtä hyvin niin miesten, naisten kuin muunsukupuolistenkin harrastus. Sivumennen sanoen, en usko muissakaan asioissa sukupuolirooleihin tai "naisten juttuihin" versus "miesten juttuihin". Meidän pitää olla vapaita olla juuri sellaisia kuin olemme ilman mitään rajoituksia. Niinpä esimerkiksi pinkki ei ole sen paremmin naisten väri kuin sininen miesten. Eikä ole olemassa naisten deodorantteja ja miesten deodorantteja, vaan jokainen vain käyttää ihan mitä tuoksua haluaa. Mies voi myös käyttää hametta siinä missä nainen voi käyttää housuja. Näissä on kyse henkilökohtaisista makuasioista.

Tässä olisi kolme kuvaa joistakin psykedeelisistä astioistani. Ne kaikki ovat tietääkseni 1960-luvulta, mutta yhdestä en ole ihan varma.

Ensimmäisessä kuvassa on kaksi Arabian talouspurnukkaa ja kaksi munakuppia. Kanakuosisen purkin päällä olevassa kannessa on pölyä, jonka kamera paljastaa. En jaksanut tomuttaa astioita ennen kuvaamista. Kuosissa siis ei ole vikaa vaikka äkkiseltään voikin näyttää siltä etenkin jos katsot kuvaa tarkalta ja isolta näytöltä:

tableware 01

Toisessa on yksinkertaisesti kuvioitu Arabian korkea ja melko kapea maitokannu. Minulla on myös samaa sarjaa oleva pienempi kannu, mutta sen kuva epäonnistui enkä jaksanut ottaa uutta:

tableware 02

Kolmannessa on kooltaan ja muodoltaan täsmälleen vastaava Arabian talouspurnukka kuin ensimmäisessä kuvassa olevat kaksi, mutta tässä purkissa on ihan erilainen kuvio. Lisäksi kuvassa on taustalla samaa sarjaa oleva kannellinen voipurkki, joka on hyvin harvinainen. Kuten huomaat, korvallisessa mukissa on värimaailmaltaan hyvin samanlainen koristelu kuin noissa kahdessa astiassa. Teemaltaankin se on aika samanhenkistä psykedeelistä osastoa. Muki on kuitenkin emalista valmistettu ja se ei ole Arabian, vaan Finelin tuotantoa. Olen melko varma, että se on 1960-luvun lopusta tai vaihtoehtoisesti 1970-luvun alusta.

tableware 03

Olen joskus netistä kovalla vaivalla selvittänyt kuvissa olevien Arabian astioiden sarjojen nimet. En kuitenkaan muista niitä enää. Selvitystyö oli hyvin hankalaa. Kävin läpi retrohenkisiä astioita myyvien suomalaisten nettikauppojen sivuja ja tutkin satoja ellen tuhansia kohteita. Lopulta löysin vastaavia kuoseja ja sain niiden perusteella selville mitkä niiden nimet olivat. Finelin emalimukin sarjan nimeä en ole koskaan onnistunut selvittämään.

Minulla on myös aika runsaasti Arabian alkuperäistä Pomona-sarjaa. Siinähän on Raija Uosikkisen suunnittelemat kuosit. Minulla on eniten mansikka-aiheista Pomonaa, mutta jonkin verran löytyy myös omenaa, appelsiinia ja luumua. Niiden koristelun yksinkertaisuus, värikkyys ja ehkä jopa tietty naivistisuus miellyttävät minua. Astioissa on lisäksi hieno muoto.

Itse asiassa aloin äsken käymään läpi vanhoja sähköpostejani. Tuossa kolmannessa kuvassa olevat Arabian voirasia ja purkki ovat sarjaa Arabia Mimmi. Valitettavasti sieltä ei löytynyt enempää tietoja, joten jouduin taas kahlaamaan läpi nettisivuja. Sain kaiken selville Arabiasta, mutta en Finelistä!

Ensimmäisessä kuvassa oleva munakuppi, jossa on oranssia, pinkkiä ja kana, on Emma-sarjaa. Kanapurkki on myös samaa sarjaa. Hieman kukkaa muistuttava oranssi-pinkkikuosinen purkki ja munakuppi puolestaan ovat sarjaa Mamselli.

Toisessa kuvassa oleva maitokannu on nimeltään Valpuri.

Tulipahan selvitettyä taas nuokin.