Tehtävä Alpeilla

Vuonna 1975 Clint Eastwood esiintyi toimintaelokuvassa Tehtävä Alpeilla. Tänään tiistaina 07.11.2017 Iltalehden verkkoversio kertoo tosielämän tehtävästä Alpeilla:

Kymmenen pidätetty terrorismin vastaisessa operaatiossa Ranskassa ja Sveitsissä - viranomaiset mursivat iskua suunnitelleiden viestikoodin

Ranskan poliisi suoritti terrorismin vastaisen operaation Alpeilla tiistaina, poliisin lähteet kertoivat uutistoimisto Reutersille. Yhteensä seitsemän ihmistä pidätettiin. Pidätetyt ovat 18-65-vuotiaita. Le Parisien -lehden mukaan tekijät suunnittelivat iskua.

Uutistoimisto AFP kertoi myöhemmin, että pidätyksiä oli yhteensä kymmenen ja niistä osa tehtiin Sveitsin puolella rajaa.

Sveitsin syyttäjänlaitos kertoi pidättäneensä yhden henkilön, loput kiinniotot teki Ranska. Sveitsiläissyyttäjät ilmoittivat, että iskua ei olemassa olevien tietojen valossa suunniteltu Sveitsiin.

Epäillyt vaihtoivat "järkyttäviä kommentteja" salatussa viestinvaihdossaan, jonka viranomaiset onnistuivat murtamaan, tutkinnan lähde kertoi AFP:lle.

Vaikuttaa siltä, että Ranskan poliisi on onnistunut estämään jonkin järkyttävän terroriteon.

Viestien salaus on kaksiteräinen miekka. Yhtäältä haluamme, että yksityinen viestintämme pysyy tehokkaasti salattuna ulkopuolisilta nuuskijoilta, mutta toisaalta tahdomme, että terroristipaskojen viestintää pystytään tarkkailemaan. Voi siis olla, että esimerkiksi käyttämässämme WhatsApp-sovelluksessa on salaisia takaportteja, jotka on mahdollista aktivoida etäältä. Pidän mahdollisena, että oletusarvoisesti viestintä olisi vahvasti salattua eikä sitä ehkä pystytä nuuskimaan, mutta jos viranomaiset asettavat henkilöitä erikoistarkkailuun, niin sovelluksen salaiset takaportit voidaan aktivoida ja salausta heikentää siinä määrin, että poliisilla on pääsy viestien selväkieliseen sisältöön.