Kaupallisten kelanauhojen laatikoista

Kaupallisten seitsemän tuuman kelanauhojen laatikoissa on tiettyä säännönmukaisuutta, mutta ei täydellisesti. Niiden koko on yleensä sama ja neljää raitaa symboloiva 4 on myös usein aika samanlainen. Kuitenkin laatikon päädyssä artistin nimi ja albumin nimi voivat olla kirjoitettuna eri suuntiin. Tässä kuva todisteeksi:

reel to reel tape boxes side

Eli kun noita boxeja laittaa hyllyynsä, niin päädyissä olevia tekstejä lukiessa joutuu kääntelemään päätään tai lukemaan tekstiä ylösalaisin. Harmi kun tekstien suuntaa ei ole aikoinaan standardoitu, jotta kaikki laatikot olisivat yhdenmukaisia. Tämä täsmälleen sama ongelma on toki esimerkiksi C-kasettikoteloissa, CD-koteloissa ja vinyylilevyissäkin.

Tietääkseni joskus hyvin harvoin laatikoiden kokokin vaihtelee. Minulla on The Who Tommy (1969) tupla-albumi kahtena eri julkaisuna. Yksi on 3¾ IPS ja se on yhdellä kelanauhalla laatikossa, jonka koko on tuo tavallinen, joka yllä olevassa kuvassakin on. Tuon lisäksi minulla on joku "Twin Pack" (tms.) 7½ IPS nauhanopeudella ja siinä on kaksi erillistä kelanauhaa. Sen vuoksi laatikkokin on normaalia paksumpi, mutta en ole törmännyt muihin vastaaviin.