Tuttua sähinää eBayn syövereissä

Aloitin taas viikonlopun tutulla puuhalla eli sähinällä eBayssä. Huomasin eilen, että Ken oli laskenut Abba Voulez-Vous 3¾ IPS kelanauhansa hintaa, mutta en silti ostanut sitä. Tänään se olikin jo mennyt, mutta asia ei jäänyt minua suuremmin harmittamaan. Mietin, että olisihan sen voinut ostaa, mutta nyt en tehnyt niin. Nauha löytyy taatusti vielä joskus myöhemmin ja Abban Greatest Hits Vol. 2 tuli jo tällä viikolla hankittua. Oli tietoinen päätös jättää Voulez-Vous tällä kertaa ostamatta.

Sen sijaan tein taas tänään paljon erilaisia hakuja ja etsin laadukkaita kelanauhoja. Vakavimman harkintani tein äsken The Doors L.A. Woman (1971) 7½ IPS ja Beatles Revolver (1966) 7½ IPS välillä. Valinta oli lopulta melko helppo Beatlesin hyväksi. Toki kumpikin albumi on loistava, mutta uskoisin, että The Doors on näistä helpompi löydettävä.

Revolver oli listattu vain kaksi tuntia sitten ja olen todennut, että nopeammalla 7½ IPS nauhanopeudella sitä ei kamalasti liiku. Niinpä tartuin ripeästi toimeen ja ostin sen pois kuljeksimasta. Keräilysivusto discogs.com:issa on oma sivunsa tästä kelanauhasta. Sivuilta selviää, että tänään sen omistajia on 22 ja haluajia on listautunut 348. Suhdeluku ei siis ole yhtä mykistävä kuin David Bowien Hunky Dory 7½ IPS kelanauhan kohdalla, mutta kuitenkin siitä käy ilmi, että haluajia on melkoinen joukko suhteessa omistajiin. Taiteelliselta kannaltahan kyseessä on yksi Beatlesin loistavimmista albumeista, joten se on ehdottomasti arvokas lisä kelanauhakokoelmaani.

Revolver ei itse asiassa sisällä yhtään huonoa biisiä. Albumi on lyhyt, mutta täydellinen. Eräs suosikkejani on Paul McCartneyn biisi Got To Get You Into My Life. Kuten em. Wikipedia-linkistä selviää, kappale on Paulin ylistys kannabikselle. Hän halusi sen osaksi elämäänsä ja hänen toiveensa toteutui.

Nobelin kirjallisuuspalkinnon voittanut Bob Dylan oli se, joka tutustutti Beatlesin pojat kannabikseen New Yorkissa vuonna 1965. Sen jälkeen Paul McCartney poltteli pilveä säännöllisesti 50 vuotta eli peräti puoli vuosisataa. Mitä sitten tapahtui? No, vuonna 2015 Paul ilmoitti lopettaneensa pössyttelyn omien sanojensa mukaan "ollakseen esimerkkinä lapsenlapsilleen". Uskoo ken tahtoo! Meillä on kaksi realistista vaihtoehtoa:

  1. Paul valehteli ja pilven polttelu jatkuu entiseen malliin.
  2. Paul puhui totta ja hän oli uskomattoman tekopyhä.

Hei haloo, kuka polttaa 50 vuotta pilveä ja lopettaa "toimiakseen esimerkkinä"?

Jos kakkosvaihto on todella totta, on Paul kaikesta fiksuudestaan huolimatta tehnyt itsensä tässä keississä aika naurettavaksi. Esimerkkinä hän todellakin on lapsilleen: "Poltin pilveä 50 vuotta ja minusta tuli yksi maailman luovimmista ja menestyksekkäimmistä artisteista. Sitten lopetin. Seuratkaa esimerkkiäni!". Aivan hullua. Minä kunnioitan Paulia todella paljon, mutta jotain rajaa nyt. Pallo on jo lähtenyt pyörimään eikä sitä voi enää pysäyttää.