Harvinainen Live At Leeds kelanauha hankittu

Tämän illankin tehtävä on nyt menestyksekkäästi suoritettu! Oli aika jännittävää, mutta ei sietämätöntä. Tavoittelin The Who Live At Leeds 7½ IPS kelanauhaa ja onnistuin voittamaan sen. Hintakaan ei ollut niin paha kuin olin pelännyt eli itse kohde irtosi hintaan 97,76 USD. Kohde kuului Global Shipping Programin piiriin, joten maksoin kaikki maksut kerralla ja kokonaiskuluiksi tuli valuuttamuunnosten jälkeen 130,99€.

Olen itse asiassa haaveillut tästäkin kelanauhasta jo varmasti ainakin vuoden verran, mutta sitä ei ole tullut vastaan. Tässäkään yksilössä laatikon kunto ei ole mitenkään kehuttava, sillä siinä on ihan selviä vaurioita, mutta olen rehellisyyden nimissä nähnyt pahempiakin laatikoita tarjottavan myyntiin. Myyjä on koekuunnellut nauhan ja vakuutti eBayn myyntipuheessaan, että soundi on mahtavaa luokkaa. Myyjällä oli lähes 900 positiivista palautetta ja positiivisten osuus palautteista oli täydet 100%, joten eiköhän häneen uskalla luottaa tässä asiassa. Hän myös sanoi lisänneensä nauhaan ns. leaderin alkuun ja loppuun. Tuo "leader" on siis pätkä nauhoittamatonta nauhaa, jonka tarkoitus on kiinnittää nauha metalliseen vetokelaan. Se ei ole mitenkään välttämätön, mutta voi olla kätevä ja se estää, että varsinainen nauha kuluisi kiinnitettäessä. Syy siihen, että leader on alussa ja lopussa on tietenkin se, että kun kelanauhan A-puoli on kuunneltu, kelat vaihdetaan ja käännetään, joten lopusta tuleekin alku kun B-puolta lähdetään kuuntelemaan. Siksi siis leader on molemmissa päissä nauhaa.

Joskus myyjät käyttävät myös leader-sanasta johdettua verbiä ja saattavat mainostaa: "I have leadered the tape". En ensin tiennyt mistä siinä oli kyse, mutta jostain sain selville mitä he tarkoittavat.

Niin, ei kai tässä voi muuta kuin olla tyytyväinen, sillä pääkohteeni eli David Bowie Hunky Dory (1971) ja The Who Live At Leeds (1970) on nyt molemmat voitettu. Tottakai olisin toivonut Hunky Doryn olleen halvempi, mutta tähän asiaan eivät toiveet vaikuta, vaan se karu tosiasia kuinka moni huutaja kelanauhan itselleen haluaa. Kilpailu oli kovaa, sillä kyseessä oli harvinainen, haluttu ja taiteellisesti laadukas kelanauha kuuluisalta artistilta. Bowien kuolemastakaan ei ole vielä pitkä aika, joten legenda elää vahvana. Toisaalta voi olla, että Bowien legenda vain vahvistuu ajan myötä. Eihän Bowie koskaan unohdu, hän teki niin paljon hyvää musiikkia, että uudet sukupolvet tulevat löytämään hänet uudelleen ja uudelleen!

Joka tapauksessa jos Hunky Dory kevensi lompakkoani todella tuntuvasti, niin Live At Leeds vastaavasti ei noussutkaan niin korkeaan hintaan kuin olin uumoillut. Huutajiakin oli kohteessa vain viisi. Live At Leeds on kyllä mieletöntä pöhinää alusta loppuun! On myös hyvin helpottava tieto, että myyjä oli koekuunnellut kelanauhan ja todennut sen hyväksi. Deep Purple Made In Japan tapaus osoitti, että aina ei voi olettaa nauhan olevan kunnossa, vaan vikoja voi olla.

En ole tainnutkaan mainita, että viime vuoden puolella minua kohtasi yksi pettymys kelanauhojen suhteen. Nimittäin ostamani Jimi Hendrix Experiencen toinen albumi Axis - Bold As Love (1967) olikin osittain viallinen! Huomasin ongelman vasta annettuani myyjälle positiivisen palautteen. Kun aloin kuunnella nauhaa, havaitsin, että ensimmäinen biisi ja alku seuraavastakin puuttuivat. Tilalla oli jotain outoa mongerrusta. Axis - Bold As Love on 7½ IPS, mutta päälle nauhoitettu oudolta kuulostava ääni olikin nauhoitettu radiosta ja se oli 3¾ nopeudella. Kun siis valitsin ReVox A77 kelanauhuristani tuon hitaammaan 3¾ nopeuden, niin sain heti selville, että kyseessä oli The Commodoresin kuuluisa kappale Easy! Joku oli joskus varmaan kännissä nauhoittanut sen radiosta Hendrixin albumin päälle tuhoten ensimmäiset puolitoista biisiä! Mistä tiesin, että se oli radiosta? Yksinkertaisesti siitä, että nauhalla oli ennen biisiä juuri sellaista ääntä, jota tulee kun analogisella liukusäätimellä etsii kanavia radiosta! Easy myös alkoi keskeltä.

Myyjä ei ollut koekuunnellut nauhaa eikä tiennyt viasta mitään. Lisäksi hän oli ilmoittanut myydessään kohdetta "Sold As Is" eli myydään siinä kunnossa kuin on. Otin häneen silti yhteyttä ja selitin tilanteen. Hän palautti ostosummasta muistaakseni 35 USD takaisin. Siis sen mitä olin hänelle ehdottanutkin. Olin tyytyväinen palautukseen ja arvostin myyjän rehellistä elettä, sillä hänen ei olisi tarvinnut tehdä mitään. Oli kuitenkin reilua palauttaa rahaa, sillä tuote oli viallinen.

En silti tyytynyt siihen, että minulla oli viallinen nauha, vaan ostin Axis - Bold As Love kelanauhan vielä myöhemmin uudelleen. Eli nyt minulla on sekä tuo pikkuviallinen että ehjä versio omistuksessani. Viallisen nauhan tilanne ei ole niin paha kuin miltä se kuulostaa. Nimittäin ensimmäinen biisi kyseisellä albumilla on EXP ja vaikka se toki kuuluukin oleellisesti albumiin, niin se ei ole varsinaista musiikkia, vaan osittain puhuttu intro albumille. Siinä on jotain ääniefektejä ja höpötystä avaruusolioista ja vastaavaa. Toisin sanoen, sen puuttuminen ei ole totaalinen katastrofi, mutta kun seuraavankin biisin alku (Up From The Skies) on tärvelty, niin ei siinä tietysti kehumistakaan ole!