Oliko Stephen Paddock terroristi?

Las Vegasissa on juuri tapahtunut USA:n historian suurin ampuma-aseilla toteutettu massamurha. Tämän hetkisen tiedon mukaan kuolleita on yli 50 ja haavoittuneita saattaa olla jopa yli 400. Kuolleiden määrä saattaa tottakai vielä noustakin. Tekijäksi on identifioitu 64-vuotias amerikkalainen Stephen Paddock. Aluksi poliisi väitti, että kyseessä ei ole terrorismi, mutta uusimpien tietojen mukaan terroristijärjestö ISIS on väittänyt Paddockin olleen heidän "sotilaansa". Näin siis isku olisi terrorismia. Mitä tästä pitäisi ajatella? Tutkitaan asiaa.

ISIS on valehtelija ja propagandisti, joten heidän väitteeseensä ei voida automaattisesti luottaa. He haluavat aina uhota ja mainostaa itseään mahdollisimman paljon. Mutta kun tekoa tutkitaan, niin se lienee selvää, että mikään äkillinen mielenhäiriö ei voi olla kyseessä. Uutislähteiden mukaan Paddockilla oli hotellihuoneessaan jopa noin 10 kivääriä, joista ainakin osa ilmeisesti on ollut konetuliaseita.

Teon suunnitelmallisuudesta kielii myös sen ajoitus. Selvästi tässä on ajoitettu isku sellaiseen ajankohtaan, jolloin paikalla on ollut useita tuhansia ihmisiä musiikkifestivaaleilla. Ampuja oli räiskinyt suureen ihmisjoukkoon ja siksi saanut aikaan valtavaa tuhoa. Äkillisessä mielenhäiriössä varmasti tyypillisemmin napataan ase tai korkeintaan pari ja lähdetään ammuskelemaan melko sattumanvaraisesti. Las Vegasin teko vaikuttaa vahvasti erittäin suunnitelmalliselta. Minusta tuntuu, että Paddock on etukäteen miettinyt tarkkaan miten maksimoida uhrien määrä. Perusteeni siis ovat:

  1. Hotellihuoneen varaaminen ampuma-asemiin pääsemiseksi
  2. Suuri määrä aseita mukana (kymmentä asetta ei hetkessä roudata)
  3. Ajoitus musiikkifestivaalin aikaan, jolloin pienessä paikassa oli arviolta 20 000 ihmistä

Toisaalta voi olla mahdollista, että ISIS valehtelee ja että kyseessä olisi mielisairas ihminen. Mutta pidän tällä hetkellä hyvinkin mahdollisena, että ISIS saattoi aivopestä Paddockin terroristiksi. Lisään tähän blogiini tietoja sitä mukaa kun niitä selviää. En siis väitä varmaksi yhtään mitään. Pidetään eri vaihtoehtoja avoinna toistaiseksi.


LISÄYS YLLÄ OLEVAAN BLOGIKIRJOITUKSEEN 2017-10-02: Luin Paddockin veljen haastattelun. Jutun mukaan hän on shokissa. Veli sanoo, että kun hän oli ollut auttamassa Stepheniä muutossa, tällä ei ollut hallussaan rynnäkkökivääreitä. Jutussa ei kuitenkaan mainittu milloin muutto oli tapahtunut, joten en voi tietää kuinka vanhasta tapauksesta on kyse. Veli kuitenkin kehotti tutkimaan kuka rynnäkkökiväärit oli Stephen Paddockille myynyt.

Luin myös, että USA:n viranomaiset eivät ole ainakaan toistaiseksi löytäneet yhteyksiä Paddockin ja terroristijärjestöjen välillä.


LISÄYS YLLÄ OLEVAAN BLOGIKIRJOITUKSEEN 2017-10-02: Luin veljen haastattelun myös toisesta lähteestä. Veli ei sanallakaan viitannut siihen, että Stephen Paddock olisi kärsinyt mielenterveysongelmista. Päinvastoin hän sanoi massamurhan tulleen täysin yllättäen ilman varoitusmerkkejä. Voidaanko tästä päätellä jotain? En tiedä. Lisäksi luin, että "viranomaisten" lausunto siitä, että terroristikytköksiä ei ole löytynyt, olisikin muistaakseni jonkun anonyyminä esiintyneen FBI-duunarin lausunto. Käsittääkseni viranomaisilta ei ole vielä tullut mitään virallista tiedonantoa asiasta. Kaikki siis tuntuisi edelleen olevan auki, mutta ehkä terrorismi vaikuttaisi hieman todennäköisemmältä ainakin siinä valossa, että massamurhaajan veli tosiaan ei maininnut mielenterveysongelmista mitään.

Olen yrittänyt pohtia mikä voisi olla teon motiivina ja esiin on noussut kolme päävaihtoehtoa:

  1. Terrorismi eli ideologiset ja/tai uskonnolliset syyt
  2. Mielisairaus eli tekijä on toiminut harhojen vallassa
  3. Yleinen pettymys yhteiskuntaan eli jonkinlainen sekoaminen tässäkin tapauksessa